Για την Ελλάδα ήρθε η ώρα της λογοδοσίας.

του   Piergiorgio Odifreddi           

Για την  Ελλάδα ήρθε η ώρα της λογοδοσίας. Το Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ενδώσει απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, της αποκαλούμενης τρόικας που αποτελείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κοινωνία των πολιτών διαμαρτύρεται με εκδηλώσεις βίας  απέναντι από το Κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός Παπαδήμος, το alter ego του δικού μας Monti, δήλωσε ότι “ο βανδαλισμός και η καταστροφή δεν έχουν καμία θέση στην δημοκρατία”, τις ίδιες λέξεις χρησιμοποίησε χθες, προληπτικά, ο πρόεδρό μας Napolitano.

Φυσικά, οι (αν)ήθικοι αυτουργοί της τρόικας, και φυσικοί αυτουργοί  της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσιάζουν τα μέτρα που ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ως  “αναγκαία  και αναπόφευκτα – τις ίδιες λέξεις που έχουμε ακούσει και εμείς, κατά κόρον, από το πραξικόπημα της 9 Νοεμβρίου 2011 μέχρι σήμερα. Και αυτά τα μέτρα (άκουσον,άκουσον!) περιλαμβάνουν: “Μια ριζική μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, μέσω μιας ριζικής  απελευθέρωσης. Μια μείωση της τάξης του 20% στον εγγυημένο κατώτατο μισθό και περικοπή των συντάξεων. Μια δραστική συρρίκνωση στις δαπάνες του δημοσίου τομέα, όπως τα νοσοκομεία και η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και το ξεπούλημα των χρυσαφικών της οικογένειας , δηλαδή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι τα κρατικά  μερίδια στο πετρέλαιο, το  αέριο, το νερό και τα κρατικά λαχεία”.

Αυτά τα μέτρα δεν αποκαλούνται “λιτότητα” ή “θυσίες”, αλλά καταστροφή του κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημοσίου σε ιδιώτες. Αυτά έχουν το ίδιο περιεχόμενο, την ίδια κατεύθυνση και εμπνέονται από την ίδια νοσηρή ιδεολογία, των  “μεταρρυθμίσεων” που και η δική μας κυβέρνηση προσπαθεί να υιοθετήσει . Και μέχρι τώρα, ο πρώην-κυρίαρχος λαός μας, δείχνει  να τα  αποδέχεται , με μεγαλύτερο πνεύμα  ανοχής, και με λιγότερο    πνεύμα επιβίωσης, από εκείνο του ελληνικού λαού.

 Στην χθεσινή επιφυλλίδα του ,στην Repubblica,  ο Ευγένιος Σκάλφαρι ,μιλώντας για τις συνέπειες μιας πιθανής στάσης πληρωμών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έγραφε ότι: “Η πτώχευση δύο ή τριών χωρών της Ευρωζώνης  θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, αναγκάζοντας τα εθνικά Κράτη να εθνικοποιήσουν πλήρως ή εν μέρει ένα σημαντικό μέρος του τραπεζικού τους συστήματος ”. Αλλά, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως  ελπίδα και όχι ως απειλή !

 Γιατί  είναι πια  ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης για την παγκόσμια κρίση, αφού άνοιξαν τον δρόμο για  τοκογλυφικούς ελιγμούς  σε δύο φάσεις : αρχικά, χρηματοδοτώντας και αγοράζοντας ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους από τα κράτη, και μετά, απειλώντας τα ότι θα απαιτήσουν την επιστροφή τους. Οι άνθρωποι των τραπεζών στην κυβέρνηση, στην  Ελλάδα και την Ιταλία, μας εξηγούν πως πρέπει να συναινέσουμε στον εκβιασμό, πληρώνοντας λύτρα από το ξεπούλημα του κράτους. Οι διαδηλωτές της Αθήνας αποδεικνύουν , πράγματι , ότι μπορούμε  να πούμε  όχι στους τοκογλύφους, ακόμα και όταν μας  σημαδεύουν με το πιστόλι στον κρόταφο, και είναι έτοιμοι να πιέσουν τη σκανδάλη.

Πηγή: http://odifreddi.blogautore.repubblica.it/2012/02/13/la-grecia-brucia/ 

Explore posts in the same categories: Πολιτική

Ετικέτες: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: