Απόστολος Καψάλης: Αν δεν αντιδράσουν τα συνδικάτα, θα αντισταθούν οι εργαζόμενοι

Η ενδεδειγμένη αντίδραση των συνδικάτων στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κόσμο της εργασίας είναι η χωρίς αυταπάτες νομιμότητας γενικευμένη εξέγερση για την ανατροπή των μεθοδεύσεων της τρόικας και της κυβέρνησης. Αν δεν το κάνει αυτό το οργανωμένο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, τότε θα το κάνει το ανοργάνωτο, ή το ‘αυτοοργανωμένο’. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους» σημειώνει στην «Αυγή» της Κυριακής ο σύμβουλος εργασιακών σχέσεων Απόστολος Καψάλης.

Όπως εξηγεί, σήμερα έχουμε «μια πλήρη ανατροπή όλου του πλαισίου που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από την αρχή μέχρι το τέλος, από την ελεύθερη διαπραγμάτευση μέχρι τον ΟΜΕΔ. Έχουμε πλήρη ανατροπή στο πεδίο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων. Η εργοδοτική πλευρά με συνεργό το κράτος δεν επιθυμεί πλέον να συνδιαλέγεται και να συνεργάζεται, όπως παλιά, με τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Θα επιδιώκει συμφωνίες επιλεκτικά, με τρόπο που να νομοθετούνται αντεργατικές πολιτικές όπου μπορεί. Αυτό το έχουμε ήδη δει σε 2 3 περιπτώσεις στους σεκιούριτι, στις ζωοτροφές, στη ΝΕΟΓΑΛ, αλλά θα το δούμε να γενικεύεται πολύ σύντομα με την εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Από τη μια εργοδότες όπως είναι τραπεζίτες αποποιούνται τον χαρακτήρα εργοδοτικής οργάνωσης και από την άλλη θα δούμε μια ύποπτη, θα έλεγα, προθυμία συνεργασίας με νεοσύστατα σωματεία σε επίπεδο επιχείρησης».

Για τη μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, παρά τη δυνατότητα που παρέχει ακόμα ο νόμος, σημειώνει ότι «ο νόμος προβλέπει την ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν προβλέπει υποχρέωση, πάντοτε υπήρχε η δυνατότητα, αλλά στην πράξη η επέκταση ήταν δεδομένη. Κάνοντας χρήση αυτής της ευχέρειας που έχει η αρμόδια υπουργός δεν επεκτείνει τουλάχιστον πέντε κλαδικές συμβάσεις ακριβώς επειδή αυτές αποκλίνουν από τη μνημονιακής λογικής συμφωνία που αποτυπώθηκε και στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Είναι παραπάνω από βέβαιο, ενόψει της τέταρτης δόσης του δανείου, ότι θα καταργηθεί και ρητά η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Ειδικές επιχειρησιακές ή ατομικές

Όπως ακόμα σημειώνει, οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν απέναντι σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: «Είτε θα υπογραφεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση είτε οι εργαζόμενοι σε ατομικό επίπεδο θα βρεθούν υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας με το εξής εκβιαστικό δίλημμα: Κάθε είδους ευέλικτη εργασιακή σχέση ή απόλυση – ανεργία».

Για τον νέο νόμο για τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και τις άλλες που αφορούν στις ΔΕΚΟ σημειώνει ότι «ανατρέπουν την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτές τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμφωνίες για να εφαρμοστούν όλα όσα είπαμε πριν για τον ιδιωτικό τομέα. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, τρομοκράτησης των εργαζομένων και απάλειψης κάθε δυνατότητας για συλλογική αντίδραση απέναντί στις αντεργατικές πολιτικές». Για το πώς πρέπει να αντιδράσουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση σημειώνει: «Η ενδεδειγμένη αντίδραση των συνδικάτων στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κόσμο της εργασίας είναι η χωρίς αυταπάτες νομιμότητας γενικευμένη εξέγερση για την ανατροπή των μεθοδεύσεων της τρόικας και της κυβέρνησης. Αν δεν το κάνει αυτό το οργανωμένο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, τότε θα το κάνει το ανοργάνωτο ή το ‘αυτοοργανωμένο’. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους».

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Explore posts in the same categories: Συνδικάτα

Ετικέτες: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: