2012 – Πρόσφυγες Μετανάστες Ταξιδευτές

 

»Siamo uomini viaggianti , né turisti né emigranti”

»Eίμαστε ταξιδιώτες , ούτε τουρίστες ούτε μετανάστες»*

του Σταμάτη Κυριάκη*

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την εφαρμογή ενός «πρωτοποριακού» (και επιδοτούμενου) προγράμματος για τον εγκλεισμό των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την χώρα , πολλοί σκέφτηκαν ότι τα λαμόγια βρήκαν ακόμα έναν τρόπο να φάνε λεφτά .

 Άλλοι πίστεψαν ότι υποχρεωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουμε «σοβαρά μέτρα για την ανακοπή του ρεύματος λαθρομετανάστευσης» προς την γηραιά ήπειρο και να μετατραπούμε (ως εκ τούτου) σε χωματερή λαθρομεταναστών. Εγώ συγκαταλέγομαι σε αυτούς τους ολίγους που πιστεύουμε ότι το καθεστώς προσπαθεί εναγωνίως και την τελευταία στιγμή να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά του λαού και να δημιουργήσει μια πόλωση άνευ ουσίας ώστε να συσπειρώσει την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που έχει ανάγκη.

Καθώς φαίνεται το κόλπο δεν «τραβάει». Ελάχιστοι ασχολούνται στα σοβαρά με το θέμα και δεν βλέπω να υπάρχει η δυνατότητα για να δημιουργήσουν έτσι ένα ισχυρό ρήγμα.Αν δεν βρουν κάτι άλλο που να «δουλέψει» άμεσα τότε έχουν πρόβλημα στα αλήθεια.

Παρά ταύτα και επειδή , σε περιορισμένη κλίμακα , έχει ανοίξει μια συζήτηση δράττομαι της ευκαιρίας για να πω δύο λόγια σε σχέση με την Κέρκυρα.

Πρέπει να είμαστε ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που ο πληθυσμός του, για ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους, έχει συντεθεί από μετανάστες.

Παλαιότερα, αλλά και ποιο πρόσφατα, οι Κερκυραίοι είμαστε Μανδραίτες, Βασιβουζούκοι, Ενετοί, Κουρσάροι, Τσιγγάνοι, Εβραίοι, Πελοποννήσιοι παλαιοί αρβανίτες, Μαλτέζοι, Αργυροκαστρίτες , Παργινοί, Χειμαριοί, Κρητικοί, Μικρασιάτες, Σουλιώτες κλπ .

Κατά ένα ανεξήγητο τρόπο αυτοί που ωρύονται περισσότερο για την «εγκληματικότητα» των μεταναστών είναι , κυρίως, οι απόγονοι των πρόσφατων εποίκων του νησιού.

Έχω παρατηρήσει ότι κυρίως αυτοί που οι παππούδες και οι προπαπούδες τους, ήρθαν στην Κέρκυρα ως λαθρομετανάστες , κατατρεγμένοι και πάμφτωχοι, ακριβώς αυτοί φοβούνται περισσότερο .

Είναι τόσες οι περιπτώσεις που νομίζω ότι είναι δύσκολο να κάνω λάθος.

Βάζω παραπάνω το «Εγκληματικότητα» εντός εισαγωγικών γιατί από τις πρόσφατες και παλαιότερες αναφορές της αστυνομικής διεύθυνσης Κέρκυρας και τις στατιστικές που ακολουθούν , η εγκληματικότητα των μεταναστών είναι ελάχιστη σε σχέση με την εγκληματικότητα των ντόπιων.

Αναφέρομαι, βεβαίως, στην παραβατικότητα των φτωχοδιαβόλων διαρρηκτών κλπ γιατί αν μιλήσουμε για τα λαμόγια και την νόμιμη κλεφτουριά της κοινωνίας μας τότε δεν μπορούν καν να γίνουν συγκρίσεις.

 *Στίχοι τραγουδιού από το ιταλικό ροκ -εθνικ συγκρότημα : «Il parto delle nuvole pesanti»

* Από το  facebook του Σταμάτη Κυριάκη, σιδηρουργού, Κέρκυρα.

Explore posts in the same categories: φωτογραφία, Μετανάστες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: