ΙSKRA: Γιατί το κάνετε αυτό βρε σύντροφοι;

Ιστορική ανάγκη η συνεργασία των δυνάμεων της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς

ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ:Δ. Γόντικας – Γ. Μαρίνος – ΕΛ. Μπέλλου

Πολύ πιο διακριτική η Αλέκα Παπαρήγα

Η Iskra αναδημοσιεύει τις ομιλίες ορισμένων κεντρικών στελεχών του ΚΚΕ όπως αυτές καταχωρήθηκαν στο «Ριζοσπάστη» και τις συνοδεύει με ένα σχόλιο του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», το οποίο έχει ως εξής:

Προξενεί κατάπληξη ότι σε συγχορδία, αν και με διαφορετικούς τόνους, ύφος και «επιχειρήματα», τα κεντρικά στελέχη του ΚΚΕ επιτίθενται συντονισμένα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αναγορεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο μέτωπο του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές.

Την ίδια ώρα που το αστικό αντιδραστικό κατεστημένο στην Ελλάδα και την ΕΕ «δαιμονοποιεί» τον ΣΥΡΙΖΑ και του προσάπτει χίλιες δυο επιδιώξεις ανατροπής, την ίδια ώρα βλέπουμε κεντρικά στελέχη του ΚΚΕ να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως μια δράκα «πλιατσικολόγων» στελεχών με «λερωμένα χέρια»…

Γιατί το κάνετε αυτό  βρε σύντροφοι;

Τι κερδίζετε;

Ασφαλώς οφείλετε να κάνετε κριτική και σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ διαπερνάται από ανεπάρκειες και αντιφάσεις.

Από ‘κει και πέρα, όμως, άλλο κριτική, άλλο αντιπαράθεση και άλλο κατεδάφιση και συκοφαντία!

Πέραν αυτών, όμως, δεν οφείλει το ΚΚΕ κάποια ουσιαστική αυτοκριτική;

Πως είναι δυνατόν με τόση ευκολία ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τα χειροκροτήματα της αστικής τάξης, να «πλιατσικολογεί» σε βάρος το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ δεν έχει ευθύνες;

Τέλος, τα στελέχη του ΚΚΕ προεξοφλούν, περίπου, την «ενσωμάτωση» στο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα τον θεωρούν ήδη ενσωματωμένο και προεξοφλούν την «προδοσία» του!

Μπορεί πράγματι να εξελιχθούν, περίπου, έτσι τα πράγματα! Όχι πάντως με τόση ευκολία! Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις πιέσεις και τις επιθέσεις να αναδιπλωθεί! Ίσως, να αναδιπλωθεί και άτακτα!

Ε, και, λοιπόν;

Θα δικαιωθεί, μήπως, το ΚΚΕ από μια τέτοια τραγική εξέλιξη αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα πει τότε, ότι επιβεβαιώθηκαν οι «μακάβριες» εκτιμήσεις του;

Τι είναι το ΚΚΕ; Σχολιαστής και αμέτοχος παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων; Δεν είναι το κόμμα που παρεμβαίνει για να επηρεάσει και να διαμορφώσει τις εξελίξεις;

Ποια είναι, λοιπόν, η δική του παρέμβαση στη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση που πέρασε η χώρα και σε μια εξελισσόμενη ιστορική σύγκρουση;

Δεν βγάζει κανένα συμπέρασμα γιατί μειώνεται η επιρροή του στην πιο επώδυνη για το λαό και πιο κρίσιμη για τον τόπο πολιτική συγκυρία;

Δεν βλέπει ότι έτσι και αλλιώς θα κλιμακωθεί μετεκλογικά και ανεξάρτητα από την ικανότητα για αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ, μια πολύ μεγάλη πολιτική και ταξική σύγκρουση ευρύτερων επιπτώσεων;

Ποιος είναι ο ρόλος του; Να επιτίθεται «εξ αριστερών» στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον «εκ του ασφαλούς»;

Να χτυπάει από τα «αριστερά νώτα» μια προσπάθεια, έστω ημιτελή και αντιφατική που βάλλεται άγρια από την αντίδραση;

Αυτή την ώρα το ΚΚΕ αδικεί την ιστορία του και το παρόν του.

Αυτή την ώρα οι κομμουνιστές και ένα πρωτοποριακό κομμουνιστικό κίνημα θα όφειλε να είναι στην πρώτη γραμμή συγκρότησης ενός ηγεμονικού ριζοσπαστικού αριστερού προοδευτικού μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Ενός ριζοσπαστικού αριστερού μετώπου, που με αφετηρία την ανάγκη για επιβίωση του ελληνικού λαού, θα ένωνε το λαό πάνω σ’ ένα εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και μετάβασης στο σοσιαλισμό.

Αυτή την ηγεμονική πολιτική και στρατηγική όφειλε να επεξεργαστεί ένα κομμουνιστικό κόμμα, ξεπερνώντας στην πράξη αντιφάσεις, παλινωδίες, οπισθοχωρήσεις και αυταπάτες των άλλων αριστερών δυνάμεων. Αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τις ευθύνες τους και τις ενδεχόμενες αντιφάσεις ή και αρνήσεις τους σε μια ενωτική συστράτευση πάνω σ’ ένα συνεπές και συνεκτικό εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου και μετάβασης.

Αντί αυτών, όμως, το ΚΚΕ διαπράττει τρία ιστορικά λάθη:

-Αρνείται κάθε διάλογο, ακόμα και τυπικές συναντήσεις, με τις άλλες αριστερές δυνάμεις (τυπικές συναντήσεις που κατά τ’ άλλα πραγματοποιεί με τα αστικά κόμματα) και πολύ περισσότερο κάθε ιδέα συμπαράταξης μαζί τους.

-Αρνείται, ακόμα, κάθε δυνατότητα κοινής δράσης με τις άλλες αριστερές δυνάμεις, ακόμα και όταν σε επί μέρους σημεία ή θέματα συμπίπτουν ή και συγκλίνουν οι θέσεις τους.

-Θέτει ως άμεση απάντηση στη σημερινή κρίση τη λεγόμενη «λαϊκή εξουσία με την κοινωνικοποίηση όλου του συγκεντρωμένου πλούτου, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αποδέσμευση από την ΕΕ που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η ταυτόχρονη διαγραφή του παλιού και νέου χρέους, είτε είναι σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, είτε σε κράτη-μέλη της ΕΕ, του ΔΝΤ» (βλ. ομιλία Ελ. Μπέλλου).

Η άρνηση, όμως, κάθε μορφής μετάβασης και μεταβατικών στόχων προς τη «λαϊκή εξουσία», η οποία ταυτίζεται με το «σοσιαλισμό», συνιστά μεταπήδηση σε άλλου είδους ρεύματα και ακύρωση, σχεδόν, κάθε δυνατότητας για μια νικηφόρα ηγεμονική στρατηγική διαμόρφωσης μιας πλατιάς ανατρεπτικής πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας.

Αυτή την ώρα χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ με συνεπή ενωτική πολιτική και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μέτωπα που έχουν ως αποκλειστικό στόχο το ΣΥΡΙΖΑ.

Φοβούμεθα ότι με αυτή την τακτική δεν χάνει μόνο το ΚΚΕ, χάνει όλη η Αριστερά και κυρίως ο τόπος, ο λαός και η ελληνική εργατική τάξη!

Ελπίζουμε, όμως! Ελπίζουμε ότι πολλά μπορούν και θα πρέπει να αλλάξουν σε όλες τις δυνάμεις της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς! Και να αλλάξουν σύντομα!

Του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

 

Η Iskra για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ολόκληρες τις ομιλίες των Δ. Γόντικα (Παρασκευή 8/6), Γ. Μαρίνου (Σάββατο 9/6) και Ελ. Μπέλου (Σάββατο 9/6), όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στον Ριζοσπάστη της Παρασκευής και του Σαββάτου:

ΔΗΜ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝΟΥΝ

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συγκέντρωση στο Αιγάλεω

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω μίλησε χτες ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία του:

«Στις εκλογές του Μάη καταδικάστηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κλασικός δικομματισμός, που για πάνω από 40 χρόνια εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. Το ΚΚΕ από το 1985 καλούσε το λαό να απαλλαγεί από το δικομματισμό. Από τότε είχε αποκαλύψει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν διαφορές. Εχουν την ίδια πολιτική. Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχαμε εισακουστεί.

Κυριαρχούσε πάντα το μικρότερο κακό, το ατομικό βόλεμα, η αυταπάτη ότι τα κόμματα αυτά θα έβγαζαν συμπεράσματα, ότι θα διορθώνονταν, ότι η αλλαγή αρχηγών θα έφερνε κάτι διαφορετικό. Συμβολή σ’ αυτή τη σύγχυση προσέφεραν αρκετοί και ειδικά ο ΣΥΝ, σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούσε την ψεύτικη άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο από τη ΝΔ.

Ο ΣΥΝ του Τσίπρα, του Κουβέλη, του Κύρκου, του Αλαβάνου, της Δαμανάκη και του Ανδρουλάκη και άλλων, είχαν συνεχώς τα μάτια τους στραμμένα προς το ΠΑΣΟΚ, συνεργάζονταν μαζί του στα συνδικάτα και τους δήμους και προσέβλεπαν σε κυβερνητική συνεργασία μαζί του. Αλλοι τράβηξαν αυτό το δρόμο και ανάμεσά τους πρώτος και καλύτερος ο Μανώλης Γλέζος, που εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80. Και άλλοι καιροφυλακτούσαν να αρπάξουν την κατάλληλη ευκαιρία σύμπραξης με τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτό το όραμά τους σήμερα γίνεται πράξη.

Τα συμπεράσματα αυτά δεν αφορούν το χτες, αφορούν το σήμερα και οφείλουμε να τα συζητήσουμε με κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αναζητά διέξοδο από τη σημερινή τραγική κατάσταση. Είναι ένα από τα κριτήρια για την ευθύνη και την αξιοπιστία κάθε δύναμης. Στις εκλογές του Μάη έγινε ένα βήμα μπροστά. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Στις εκλογές του Ιούνη, το βήμα αυτό μπορεί να ακυρωθεί και να πάμε όχι μόνο δύο, αλλά πολλά βήματα πίσω. Δε φτάνει η καταδίκη του δικομματισμού, αλλά και των πολιτικών, της στρατηγικής και των πρακτικών αυτών των κομμάτων.

Εμείς καταγγέλλουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όχι γιατί ακολούθησαν λάθος συνταγές, αλλά γιατί είναι κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών και τσακίζουν το λαό. Τα έδωσαν όλα, για να σωθούν τα κέρδη και τα συμφέροντά τους. Αν δεν καταδικαστούν αυτές οι πολιτικές και πρακτικές του δικομματισμού, θα φεύγουν από τη μια πόρτα και θα επανέρχονται από την άλλη, πιο επιθετικές. Θα επανέρχονται με νέα πρόσωπα και νέα πολιτικά σχήματα.

Βαδίζουμε ολοταχώς σε αυτό το δρόμο κι αν ο εργαζόμενος κόσμος, που υπέφερε από τις πολιτικές αυτών των κομμάτων, δεν προσέξει τις νέες παγίδες που του έχουν στήσει, θα βρεθεί χειροπόδαρα δεμένος και πολλαπλά απογοητευμένος. Οσο είναι καιρός, μέχρι τις 17 του Ιούνη, καλούμε τους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να ακούσουν με μεγαλύτερη προσοχή και ευθύνη τη φωνή του ΚΚΕ, τις προειδοποιήσεις του. Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων χρόνων και θα επιδράσουν άμεσα στη ζωή και το μέλλον τους.

Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ». Είναι παγίδα, είναι κάλπικο. Είναι κυριολεκτικά απάτη. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές και πρακτικές που γνωρίσαμε ή θα έχουμε αλλαγή πολιτικής. Αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση στις 17 Ιούνη θα έχουμε, όχι αλλαγή πολιτικής. Δεν θα έχουμε πολιτική προς όφελος του λαού, των εργαζομένων, αλλά συνέχιση της ίδιας πολιτικής προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Το πραγματικό δίλημμα είναι «ή θα πληρώσει η πλουτοκρατία, ή ο λαός οδηγείται σε πιο βαθιά και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία». Και το πραγματικό πρόβλημα είναι αν την άλλη μέρα των εκλογών ο εργαζόμενος κόσμος θα είναι έτοιμος να υπερασπίσει και να διεκδικήσει το ψωμί και τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του.

Ο λαός έχει δοκιμάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αστική τάξη στην Ελλάδα και οι διεθνείς της σύμμαχοι στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, με τη χρεοκοπία του παλιού δικομματισμού και μπροστά στον κίνδυνο του λαϊκού ξεσηκωμού, προετοιμάζουν νέα δεσμά για το λαό. Με το νέο εκβιαστικό δίπολο θέλουν να μαντρώσουν και πάλι το λαό και ταυτόχρονα να δώσουν πλήγμα στο ΚΚΕ.

Με την κεντροδεξιά και με την κεντροαριστερά, με το μαστίγιο και το καρότο, επιχειρούν να ξεγελάσουν και πάλι το λαό. Να τον καθυποτάξουν με την ιδεολογική τρομοκρατία και με ψεύτικες ελπίδες ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνο μία: Το μονόδρομο της παραμονής στην ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οτι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Αυτά υπερασπίζονται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Η αστική τάξη δεν ανησυχεί ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη κυβέρνηση. Την κεντροδεξιά την έχει δοκιμάσει. Εχει σιγουριά. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι το διαφορετικό, το καινούργιο. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι δεν έχουν δοκιμαστεί οι δυνάμεις που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του. Τον έχουν δοκιμάσει για πάνω από 40 χρόνια. Τους γνωρίζουν πολύ καλά και από μέσα και από έξω. Τους έχουν δοκιμάσει σε όλα τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα.

— Τους έχουν δοκιμάσει στη στάση τους απέναντι στην ΕΕ. Εχουν δώσει όρκους πίστης.

— Τους έχουν δοκιμάσει στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν.

— Τους έχουν δοκιμάσει στη μεγάλη κρίση με τα Σκόπια.

— Τους έχουν δοκιμάσει στο «σχέδιο Ανάν» στην Κύπρο.

— Τους έχουν δοκιμάσει στους εργασιακούς χώρους, στους χώρους της εκπαίδευσης και Υγείας, στους Δήμους όπου βαδίζουν αγκαλιά με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, πολεμούν αδίστακτα το ΠΑΜΕ και ξεπουλάνε εργατικά δικαιώματα.

— Τους έχουν δοκιμάσει στην κρίση, όπου υιοθέτησαν όλες τις θέσεις των αστών για τις αιτίες της κρίσης.

— Τους έχουν δοκιμάσει για το μίσος και την εχθρότητά τους στο σοσιαλισμό και το ΚΚΕ.

— Τους έχουν δοκιμάσει στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία από τη συμμετοχή των ομογάλακτων του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, το ΚΚΕ ήταν απέναντι, μαζί με το λαό, στις πρώτες γραμμές του αγώνα, σταθερό, ασυμβίβαστο, άνοιγε δρόμους προς τα μπρος. Κι αν ακόμα σε ορισμένα τμήματα της αστικής τάξης υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές ξεπερνιούνται γρήγορα από την προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ να πλιατσικολογήσει και να κτυπήσει το ΚΚΕ. Είναι οι πρωταγωνιστές του πιο ύπουλου, βρώμικου και υπόγειου συκοφαντικού πολέμου σε βάρος του ΚΚΕ, της ΚΕ του, της Γενικής Γραμματέα του Κόμματος και άλλων στελεχών.

Οι δυνάμεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάνε για την αξιοπρέπεια και τη σωτηρία του λαού, έχουν λερωμένα τα χέρια τους σε βάρος του λαού. Για ποια αξιοπρέπεια μιλάνε, όταν στήριξαν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα τις θέσεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης;

Υποκρισία και ψεύτικες ελπίδες

Η υποκρισία, ο φαρισαϊσμός και η συνειδητή εξαπάτηση των εργαζομένων ξεπερνούν κάθε όριο. Δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση και άρχισε τη μυστική διπλωματία με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών χωρών. Παραμονές των εκλογών σε κλειστή συνάντηση συζητούσε τις προάλλες με τους εκπροσώπους του G20. Τι, αλήθεια, θέλει να κρύψει; Να γιατί λέμε μην εμπιστεύεσαι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά, οι αστοί δεν ανησυχούν γιατί αυτό το σχήμα που αυτοπαρουσιάζεται ως το καινούργιο και η ελπίδα για το λαό, το έχουν δέσει χειροπόδαρα, με τη θέλησή του φυσικά. Εχουν μετακινήσει όλο το παλιό και αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ. Από το Ραφτόπουλο και τους εργατοπατέρες, όλοι αυτοί που έχουν μάθει καλά την τέχνη πώς να ξεπουλάνε αγώνες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και να ζουν παρασιτικά, μέχρι τα πρωτοπαλίκαρα του Τσοχατζόπουλου, τα κάθε λογής αρπακτικά, μέχρι τους επίσημους συμβουλάτορες του Γ. Παπανδρέου και τους παρασκηνιακούς συμβούλους, ντόπιους και ξένους.

Ας μας απαντήσουν και ας δώσουν εξηγήσεις στους απλούς ανθρώπους, πώς γίνεται να είναι πρωτοσέλιδα στον αμερικάνικο Τύπο; Αν οι Αμερικάνοι ανησυχούσαν στο ελάχιστο θα είχαν μια τέτοια προβολή; Θα το πούμε ακόμα καθαρά. Δεν είναι ούτε ελπίδα, ούτε προοπτική για το λαό. Είναι επικίνδυνοι και καταστροφή για το λαϊκό κίνημα, με τις ψεύτικες ελπίδες, τις αυταπάτες και κυρίως τον ύπουλο και διαλυτικό τους ρόλο. Γι’ αυτό τους επιλέγουν.

Με το πρόγραμμα που εξήγγειλαν αποκαλύφτηκαν ακόμα πιο καθαρά. Είναι πρόγραμμα όχι απλά σοσιαλδημοκρατικό, αλλά στην κυριολεξία πρόγραμμα που πάει να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την κρίση της κερδοφορίας του και την πίεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

— Αρχισε την προετοιμασία του κόσμου, σε όλους όσους τάζει ελπίδα, ότι θα παραλάβουμε καμένη γη. Επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Περιμένετε να βγούμε από την κρίση, να μεγαλώσει η πίτα και μετά θα γίνει αναδιανομή του πλούτου. Η κλασική σοσιαλδημοκρατική συνταγή, μόνο που τώρα δεν είναι 1981 – 1985. Είμαστε σε βαθιά κρίση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ψίχουλα για τους εργαζόμενους.

— Συνεχίζεται η εξαπάτηση με τα μνημόνια. Οτι θα ακυρωθούν τα μνημόνια. Θυμίζουμε ότι τα μνημόνια δεν είναι ανεξάρτητα από τις δανειακές συμβάσεις για την αποπληρωμή και τη ρύθμιση των χρεών. Είναι οι όροι για την αποπληρωμή των δανείων, παλιών και νέων. Δε λένε κουβέντα για το μνημόνιο 1 που υπόγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Κατσέλη, τον Κουρουμπλή, καθώς κι άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μνημόνιο 1 έχει δώσει τα πιο μεγάλα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων. Λένε ότι θα καταργήσουν το Μνημόνιο 2. Δε λένε αλήθεια. Κοροϊδεύουν γιατί αναγνωρίζουν το χρέος, δηλαδή τη θηλιά που έχουν βάλει οι καπιταλιστές και η ΕΕ στον ελληνικό λαό. Από τη στιγμή που αναγνωρίζουν το χρέος και τα δάνεια, πάνε για διαπραγμάτευση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και ΕΚΤ, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε νέο μνημόνιο στη θέση του παλιού.

Για διαπραγμάτευση μιλάει και η ΝΔ, και ο Βενιζέλος, και ο Κουβέλης. Ακόμα και ο ΣΕΒ μιλάει για μια καλύτερη συμφωνία. Ολοι τους διαβεβαιώνουν ότι θα διαπραγματευτούν μέσα στην ΕΕ και μέσα στο ευρώ. Η ΕΕ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν και μόνο στα πλαίσια αυτά μπορούν να γίνουν συζητήσεις, νέες διαπραγματεύσεις.

Δε θα συνεχιστεί απλώς η ίδια πολιτική, αλλά με τα δεδομένα αυτά, πάμε για σε πιο βαθιά πτώχευση για το λαό. Κι αν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων πάει κάτι στραβά ή κυριαρχήσουν άλλα σχέδια, που υπάρχουν, τότε πάμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Εξέλιξη που ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου προτιμούν, για να αρπάξουν μισοτιμής τον πλούτο της χώρας.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο λαός οδηγείται σαν πρόβατο στη σφαγή. Να γιατί δε θέλουν να υπάρχει ΚΚΕ δυνατό, ετοιμοπόλεμο».

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ: ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΩΝ, ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας μίλησε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία του:

«Το ΚΚΕ τηρεί με ευλάβεια μια πολύτιμη αρχή: Λέει στο λαό την αλήθεια, ακόμα και αν αυτό το φέρνει κόντρα στο ρεύμα που διαμορφώνεται με τις πολύμορφες πιέσεις, την παρέμβαση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή τις εύκολες λύσεις που προβάλλονται για την παραπλάνηση του λαού.

Το ΚΚΕ είπε πολύ έγκαιρα ότι η ΕΕ είναι αντιλαϊκή ένωση του κεφαλαίου κι αυτό αποδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο.

Είπε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, είναι εργαλείο στα χέρια της πλουτοκρατίας και θα γεννάει για δεκαετίες σκληρά μέτρα κατά των λαών.

Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη.

Το ΚΚΕ είπε ότι τα κόμματα του δικομματισμού θα γίνονται συνεχώς πιο αντιλαϊκά και επικίνδυνα και αυτό επιβεβαιώθηκε με δραματικό τρόπο.

Επιμένουμε και λέμε στο λαό: Προσοχή, έχει στηθεί καλοδουλεμένη παγίδα!

Αυτό θέλουμε να προσέξετε πολύ. Ο λαός να πάρει τώρα τα μέτρα του.

Η πλουτοκρατία παίρνει υπόψη της ότι η καπιταλιστική κρίση είναι πολύ βαθιά, ότι η κρίση αγκαλιάζει πολλές χώρες της ΕΕ, ότι η Ευρωζώνη τρίζει και υπάρχει ενδεχόμενο και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε νέα, πολύ σκληρά μέτρα κατά του λαού που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη λαϊκή αγανάκτηση, που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο κλασικός δικομματισμός στις συνθήκες της μεγάλης φθοράς του ΠΑΣΟΚ, της φθοράς της ΝΔ.

Γι’ αυτό αναζητούν πιο αποτελεσματικές διαχειριστικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και τη χειραγώγηση του λαού, τον εγκλωβισμό του με την κινδυνολογία, τους εκβιασμούς, τις αυταπάτες, το παραμύθιασμα.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Αυτό ζούμε σήμερα με τη δημιουργία του διπόλου της κεντροδεξιάς με πυρήνα τη ΝΔ και της κεντροαριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή ενός πολύ φθαρμένου τμήματος του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σ’ αυτό το δίπολο που διαφημίζουν κάθε βράδυ τα κανάλια, επιχειρείται να ελεγχθεί και επί της ουσίας να συντριβεί η λαϊκή ψήφος, να μειωθεί εκλογικά το ΚΚΕ, να το χτυπήσουν με όλα τα μέσα για να αφοπλίσουν το λαό μας, να τον δέσουν χειροπόδαρα.

Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη και ιερό καθήκον να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να βγει δυνατό το ΚΚΕ, να διαψευστούν οι προβλέψεις τους, να δούνε στην πράξη ότι ο λαός έχει κριτήριο, κρίνει με βάση την κοινωνική του θέση και το ταξικό του συμφέρον, συναισθάνεται την ευθύνη του και διαχωρίζει τη θέση του από τα σχέδια της πλουτοκρατίας, της αμερικάνικης πρεσβείας, των επιτελείων της ΕΕ.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που τίμησαν το ΚΚΕ με την ψήφο τους και τους καλούμε να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω, αλλά να πεισμώσουν περισσότερο και να ανοιχτούν πλατιά σε φίλους, συναδέλφους, συγγενείς, να θέσουν αποφασιστικά:

Γερό ΚΚΕ, πρωταγωνιστής στην πάλη του εργατικού, λαϊκού κινήματος, υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων σε αντιπαράθεση με την επίθεση του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά, ή κυβέρνηση συνεργασίας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ασφαιρη η κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους στο ΚΚΕ, το έχουν στηρίξει στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές του 2010, αλλά το Μάη έκαναν πίσω, αναζητώντας μια εύκολη λύση που είναι ουτοπία και θα τιναχθεί στον αέρα μέσα σε λίγες μέρες μετά τις εκλογές.

Τους καλούμε να σκεφτούν βαθύτερα, να υπολογίσουν ότι θα δυναμώσει η επίθεση κατά του λαού και μόνο το ΚΚΕ, που διαθέτει γερή οργάνωση και πολιτική αναμέτρησης με τα μεγάλα συμφέροντα, μπορεί να σταθεί όρθιο, υπερασπιστής των εργαζομένων στις συνθήκες της βαθιάς κρίσης, στην πιθανή περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή σε νέο «κούρεμα» που θα φέρουν νέα σκληρά μέτρα, στο ενδεχόμενο νέων πολεμικών επιχειρήσεων που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην περιοχή μας.

Προσέξτε πολύ. Λανσάρουν το κεντροδεξιό πόλο σαν νέο στοιχείο, επιχειρούν να κοροϊδέψουν και πάλι το λαό. Η ΝΔ επιτίθεται στο Κόμμα μας και το κατηγορεί ότι πρωτοστατεί στους εργατικούς αγώνες, στους αγώνες της αγροτιάς, της νεολαίας μας, εκτιμώντας ότι πραγματικός, ταξικός αντίπαλος είναι το ΚΚΕ που μπορεί να αντιμετωπίσει με την πολιτική του τη ΝΔ, γιατί δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού.

Ξεκαθαρίζουμε: Το ΚΚΕ τιμάει τη σχέση του με την εργατική τάξη, με τις λαϊκές δυνάμεις, παρεμβαίνει και θα παρεμβαίνει αποφασιστικά για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα φορολογικά χαράτσια, την Πρόνοια, την υγεία του λαού, τη μόρφωση των παιδιών του, για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, τα προβλήματα των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τα προβλήματα των γυναικών, της νεολαίας.

Η αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη, είναι η γνωστή σε όλους σας κοκορομαχία του δικομματισμού για την κυβερνητική καρέκλα που σιχαθήκατε τόσα χρόνια. Κοιτάξτε καλά και θα διαπιστώσετε ότι, παρά τις κραυγές, συμφωνούν στο κεντρικό ζήτημα: Να μην πειραχτεί ούτε τρίχα από την ιδιοκτησία των μαγαλοκαρχαριών, να παραμείνει η χώρα μας στα σαγόνια τους και να υλοποιούνται οι αποφάσεις της ΕΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η στρατηγική 2020 που ξερνάει φωτιά και καίει τα λαϊκά δικαιώματα.

Φτιάχνουν νέα σοσιαλδημοκρατία

Το ΚΚΕ σάς καλεί να πάτε κόντρα στο ρεύμα που διαμορφώνεται με την προβολή του ΣΥΡΙΖΑ και να τον κρίνετε με τις πραγματικές του θέσεις.

Παρά τις πονηριές που χρησιμοποιεί, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι είναι επιλογή που στηρίζει μέρος της αστικής τάξης, που στηρίζουν δυνάμεις πέρα από την Ελλάδα στα πλαίσια του ανταγωνισμού οικονομικών και κρατικών συμφερόντων που εκφράζεται και στα πολιτικά κόμματα.

Προβληματιστείτε γιατί η εφημερίδα «Αυριανή», ο όμιλος του Κουρή και άλλοι οικονομικοί όμιλοι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματιστείτε γιατί ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Δασκαλόπουλος, μίλησε για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή αυτού του κόμματος.

Δεν τον φοβούνται οι πλουτοκράτες. Εχουν ήδη εντάξει την «κυβερνώσα αριστερά» στις διαχειριστικές δυνάμεις που παίζουν το δικό τους ρόλο στην προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Τα πράγματα είναι σοβαρά και είναι ανάγκη να ταρακουνηθούν οι λαϊκές δυνάμεις, που, μέσα σε λίγες μέρες, μπορούν να διαπιστώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις γέλασε, έπαιξε με την αγωνία τους, έκανε εμπόριο ελπίδων.

Τι λένε;

«Αριστερή κυβέρνηση» με τον Ραυτόπουλο, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που ξεπούλησε την εργατική τάξη. «Αριστερή κυβέρνηση» με τον κ. Κοτσακά, πρωτοπαλίκαρο του κ. Τσοχατζόπουλου, και άλλους αστέρες που έχουν παίξει πολλά χρόνια ταμπούρλο στις πλάτες του λαού.

«Αριστερή κυβέρνηση» με τους γνωστούς εργατοπατέρες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μετέτρεψαν ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία σε εκλογικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν την αλήθεια.

Βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη δημιουργία της νέας σοσιαλδημοκρατίας, του νέου ΠΑΣΟΚ του χειρίστου είδους, δημιουργείται ο νέος δικομματισμός για να ελέγξουν το λαό, για να χτυπήσουν το ΚΚΕ, για να χειραγωγήσουν, να υπονομεύσουν την πάλη του εργατικού κινήματος μπροστά στα παλιά και νέα προβλήματα του καπιταλισμού που έχει σαπίσει.

Ποια γραμμή διαπερνά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Διατήρηση της εξουσίας των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του καθεστώτος της εκμετάλλευσης.

Βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διαχείριση της ακραίας φτώχειας, μείωση της απαιτητικότητας των εργαζομένων.

Προσέξτε πολύ. Αυτά που λέγονται για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ευρωπαϊκές λύσεις είναι λόγια του αέρα. Είναι το πρόσχημα για να μην αλλάξει τίποτα, να κερδηθεί χρόνος και να συνεχίσει η εξαπάτηση του λαού με τα γνωστά κόλπα που χρησιμοποίησε χρόνια το ΠΑΣΟΚ, υποσχόμενο μέτρα με ορίζοντα δεκαετίας, εικοσαετίας.

Η απόσπαση του μνημονίου από τη στρατηγική της ΕΕ κρύβει πολλά. Κρύβει ότι τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται στους εργαζόμενους στην Ελλάδα, εφαρμόζονται και στα κράτη που δεν είναι στο μνημόνιο, είναι γενική γραμμή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Αυτό αποσιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μη δούνε οι εργαζόμενοι ότι η πολιτική της ΕΕ είναι ένα συνεχές μνημόνιο που χτυπάει τα λαϊκά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ δεν ποτίζει ξένες γλάστρες

Λέμε στο λαό καθαρά: Χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να γίνει ούτε ένα μικρό βήμα μπροστά, δεν μπορεί καν να ανακουφιστούν οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Κάθε μέρα και περισσότεροι φίλες και φίλοι κατανοούν πόσο δίκιο έχει το Κόμμα μας που στέκεται σταθερά σε θέσεις αρχών και δεν προδίδει το λαό για τις υπουργικές καρέκλες.

Περισσότεροι φίλοι και φίλες αναγνωρίζουν ότι το μάντρωμα σε μια τέτοια κυβέρνηση αποσκοπεί στη μετατροπή του ΚΚΕ από πρωτοπόρο οργανωτή της πάλης του λαού σε ουραγό της νέας σοσιαλδημοκρατίας και διαχειριστή των συμφερόντων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Να είστε περήφανοι κι εσείς που ψηφίσατε κι εσείς που δεν ψηφίσατε το Κόμμα μας, που το ΚΚΕ δε γίνεται νεροκουβαλητής, δεν ποτίζει ξένες γλάστρες. Να τιμήσετε αυτήν τη στάση αρχών και να δώσετε δύναμη, μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ, ώστε την επαύριο των εκλογών να μπορεί να δώσει τη μάχη στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις, στα χωριά από καλύτερες θέσεις.

Λένε ψέματα αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Κόμμα μας δεν θέλει να κυβερνήσει. Το ΚΚΕ αρνείται να κυβερνήσει για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματιών και είναι στη διάθεση του λαού να κυβερνήσει μαζί του σε μια λαϊκή διακυβέρνηση που θα έχει ένα ποιοτικό, αναντικατάστατο στοιχείο: Η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων και όχι στα χέρια των αντιπάλων της.

Αυτή η λύση μπορεί να επισπευσθεί στο βαθμό που ο λαός μας και η νεολαία μας ξεπερνούν τα κάθε λογής αναχώματα που δημιουργούνται για να παραμένει η εξουσία και η κυβέρνηση στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των δεξιών ή αριστερών διαχειριστών του. Αυτό πρέπει να πετύχουμε με τολμηρά βήματα και η εκλογική μάχη στις 17 Ιούνη δίνει μια νέα ευκαιρία για να αλλάξει ο λαός την ψήφο του».

ΕΛ. ΜΠΕΛΛΟΥ: ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΦΕΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Νέο Ηράκλειο

Σε συγκέντρωση στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο μίλησε την Πέμπτη η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία της:

«Το ΚΚΕ σας λέει καθαρά: Μην ξεγελιέστε από νέες απατηλές υποσχέσεις της ΝΔ και από κοντά του ΠΑΣΟΚ! Για χρόνια τους γνωρίσατε καλά ως κυβερνητικά κόμματα, ως κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου και σε συνθήκες παχιών αγελάδων για το κεφάλαιο. Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν πολιτική προς όφελος του λαού, γιατί τότε δε θα ήταν κόμματα του κεφαλαίου, δε θα προστάτευαν τα κέρδη του κεφαλαίου, που ως βρικόλακας απομυζά το δικό σας μόχθο, το δικό σας αίμα.

Θέλουν καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή θέλουν ν’ ανέβει η καπιταλιστική παραγωγή, γιατί αυτή είναι η πηγή της εκμετάλλευσης, η πηγή των κερδών. Και βέβαια δε θέλουν την κρίση που οδηγεί σε περιορισμό της μάζας των κερδών και του ποσοστού της κερδοφορίας, ακόμα και καταστροφή καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ομως όχι μόνο δεν μπορούν να αποφύγουν την κρίση γιατί είναι στο DNA της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και δεν μπορούν να περάσουν σε μια δυναμική έξοδο από την κρίση.

Μην πιστεύετε τα παραμύθια της ΝΔ και από κοντά και του ΠΑΣΟΚ ότι τώρα θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη, ότι έχουν καλύτερο συσχετισμό στην ΕΕ, γιατί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ενδιαφέρεται κι αυτός για την ανάπτυξη.

Το ΚΚΕ σας καλεί να σκεφτείτε με βάση τα πραγματικά γεγονότα:

— Στις ΗΠΑ, την 1η καπιταλιστική οικονομία για περίπου έναν αιώνα, τα τελευταία 30 χρόνια, είτε με ανάπτυξη, είτε με ύφεση, συνεχώς μειώνεται το μέσο λαϊκό εισόδημα, μεγαλώνει η φτώχεια, αυξάνουν οι άστεγοι. Γι’ αυτή την ανάπτυξη έκανε λόγο ο Ομπάμα μιλώντας για την Ελλάδα.

— Η Ιαπωνία, που για χρόνια ήταν η 2η καπιταλιστική οικονομία, το λεγόμενο «ιαπωνικό θαύμα» της οικονομίας, ουσιαστικά δε βγήκε από την κρίση, ενώ πέρασαν 12 χρόνια.

— Η Ευρωζώνη, που πέρσι καυχιόταν για ανάπτυξη, ξαναμπήκε στην κρίση κι αυτό αφορά και τη Γερμανία, με άνοδο της ανεργίας.

Μην περιμένετε, ούτε στην Ελλάδα ούτε στις πιο ισχυρές οικονομίες της Γερμανίας ή της Γαλλίας, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε φάση ανάκαμψης ή και ανάπτυξης, όσο οι καπιταλιστικοί όμιλοι θα κυριαρχούν στην οικονομία, επομένως θα κατέχουν και τα όργανα της πολιτικής εξουσίας, τη Βουλή, την κυβέρνηση. Αυτή η αλήθεια υπάρχει ως πολιτικό συμπέρασμα σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat, που λέει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να δουλεύουν ως τα 75 χρόνια τους, αφού το προσδόκιμο ζωής ξεπέρασε τα 80 χρόνια.

Σάπιος και παρασιτικός ο καπιταλισμός

Ο καπιταλισμός της Ευρώπης και μέσα σε αυτόν και της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας είναι τόσο γερασμένος, τόσο σάπιος, παρασιτικός, που δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει δυναμική έξοδο από τις κρίσεις, τέτοια που να φέρει βελτίωση εισοδήματος, συνθηκών ζωής και εργασίας για τους εργαζόμενους, όπως και στο παρελθόν.

Αυτή η σαπίλα του καπιταλισμού δεν οφείλεται στα υπάρχοντα ή αναθεωρημένα μνημόνια ή δανειακές συμφωνίες με τους σημερινούς ή άλλους καπιταλιστές συμμάχους της Ελλάδας, αν θα είναι πιο άμεσος σύμμαχος η Γερμανία ή η Βρετανία, οι ΗΠΑ ή η Ρωσία ή η Κίνα. Οι αντιθέσεις μέσα στην Ευρωζώνη και συνολικά μέσα στην EE, ειδικότερα οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, δεν είναι ζήτημα ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών ανάμεσα σε φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες. Είναι αντιθέσεις για το μοίρασμα των αγορών που γίνονται πιο άγριες όταν η πίτα μικραίνει.

Οταν το G-7 ζητά από τη Γερμανία μέτρα για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, φοβάται για την τύχη των τραπεζών στις ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία κλπ. Θυμηθείτε στην EE, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι είχαν συμφωνήσει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Στρατηγική της EE για το 2010 και στη συνέχεια για το 2020, EE και ΗΠΑ ακολούθησαν την ίδια επίθεση σε εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις.

Ηταν αναπόφευκτο να περιοριστεί η συνοχή της Ευρωζώνης σε συνθήκες κρίσης, γιατί τώρα οι μικρότερες και πιο αδύναμες οικονομίες γίνονται προβληματικές, γίνεται πιο φανερή η ανισομετρία μεταξύ των διαφορετικών κρατών που χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα. Αλλά αυτό, όπως βλέπετε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αφορά και την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και τη Γαλλία του σκληρού πυρήνα.

Μη σας ξεγελά ο ΣΥΡΙΖΑ! Που με γελοίο μικρομεγαλισμό παρουσιάζεται ως ο μάγος που θα εξαλείψει τις ανισομετρίες της EE, θα επιβάλει «έντιμες και ισότιμες» σχέσεις μέσα στην EE, τους δικούς του όρους για τη δανειοδότηση ή θα κάνει τα όργανα της EE πιο ταιριαστά στις ανάγκες της Ελλάδας.

Ομως, πίσω από αυτές τις συνειδητές γελοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και συμφέροντα, σχέδια από δυνάμεις του κεφαλαίου μέσα κι έξω από την Ελλάδα, από την EE, σε όλες τις ηπείρους, ενδεχομένως για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη χωρίς σοβαρούς τριγμούς για την Ευρωζώνη, να περάσει στη δεύτερη ή τρίτη τροχιά της EE, που θα κινείται γύρω από το σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Πρόκειται για εξέλιξη που θα φέρει κέρδη ακόμα και σε καπιταλιστές από την Ελλάδα, που έχουν επενδυμένο κεφάλαιο έξω από αυτήν, σε πλοία, καταθέσεις κλπ. και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για ν’ αγοράσουν γη, λιμάνια, μεταφορές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ., αφού θα έχουν γίνει φθηνότερα με ένα εγχώριο νόμισμα που θα συνδέεται με το ευρώ αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλίζει προνόμια στους μεγαλοεπενδυτές, στους μεγαλοεισαγωγείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλά απατηλή ελπίδα

Στον αντίποδα αυτών των καπιταλιστικών σεναρίων είναι μόνο η λαϊκή εξουσία, με την κοινωνικοποίηση όλου του συγκεντρωμένου πλούτου, πάνω στην οποία θα στηριχτεί η αποδέσμευση από την EE που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η ταυτόχρονη διαγραφή του παλιού και νέου χρέους, είτε είναι σε τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, είτε σε κράτη-μέλη της EE, του ΔNT. Τις προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να τις φτιάξουν οι εργαζόμενοι και με την πολιτική τους επιλογή. Και πρώτ’ απ’ όλα να μην παρασυρθούν από απατηλές υποσχέσεις, που φαίνονται να μοιάζουν με λαϊκή εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας υπόσχεται άλλη διακυβέρνηση, «αριστερής» απόχρωσης, τώρα λέει «λαϊκή διακυβέρνηση», αντιγράφοντας τίτλους από το πρόγραμμα του ΚΚΕ και όχι οικονομικό – κοινωνικό περιεχόμενο. Γιατί όσο και να ψάξετε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα βρείτε καταγγελία, δέσμευση ενάντια στα μονοπώλια, στους καπιταλιστικούς ομίλους, ούτε ενάντια στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, τις αμερικανικές βάσεις, τη λεγόμενη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τον τίτλο, την εργατική – λαϊκή συμμαχία για να δημιουργήσει συνειρμούς μιας δήθεν πολιτικής συγγένειας με το ΚΚΕ. Την αδειάζει όμως από το αντιμονοπωλιακό – αντιιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο. Λέει ότι θα έρθει ο λαός στην εξουσία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δίνει εξετάσεις για το πρόγραμμά του στους πρέσβεις του G-8.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλά απατηλή ελπίδα στην ενιαία κούρσα για το λαϊκό εισόδημα, βάζοντας στο πρώτο εμπόδιο τον πήχη πολύ χαμηλά: Οτι θα καταργήσει τις μειώσεις που έγιναν στους κατώτατους μισθούς και κατώτερες συντάξεις με το Μνημόνιο 2. Κρύβει το ύψος του πήχη στα επόμενα εμπόδια: Τη μείωση των μισθών μέσα από τις ελαστικές σχέσεις, τις επιχειρησιακές και ατομικές συμφωνίες με τους καπιταλιστές. Την αύξηση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησης και αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις που φέρουν την υπογραφή και της συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Δε λέει καν επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις που αφορά και κατεστραμμένους επαγγελματίες, αγρότες κλπ. Ανεβάζει την ελπίδα με ένα αερόστατο που δεν μπορεί να πάει μακριά, γρήγορα θα εξαντλήσει το αντίβαρό του, που τον ώθησε προς τα πάνω: Το ότι δεν ήταν προηγούμενα κυβερνητικό κόμμα ώστε να κριθεί στην πράξη, το ότι δεν έγινε γρήγορα αντιληπτό πως οργανωμένο τμήμα του σάπιου ΠΑΣΟΚ έσπρωξε καλοπροαίρετους προβληματισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή, μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού έβαλαν φρένο στη ριζοσπαστικοποίηση, στη λαϊκή ανάταση.

Πρωταγωνιστής ο λαός

Μην παίρνετε τοις μετρητοίς τα περί ακύρωσης του Μνημονίου. Σκεφτείτε, αναρωτηθείτε: Γιατί σήμερα ο ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο Καμμένος μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ακόμα και της δανειακής συμφωνίας που είναι η κύρια συμφωνία με τους ξένους δανειστές; Γιατί έτσι ή αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει, θα χρειαστεί είτε νέο συμφωνημένο κούρεμα είτε άτακτη χρεοκοπία.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι προ των πυλών νέο κύμα λιτότητας για το λαό. Μοναδική διέξοδος το κοινωνικό – οικονομικό πρόγραμμα του ΚΚΕ, όταν το πάρει στα χέρια του ο λαός, όταν το κάνει εξουσία η λαϊκή στρατιά που θα καταργήσει τους καπιταλιστές ως ιδιοκτήτες των βιομηχανικών μονάδων, ως μεγαλομετόχους στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα διυλιστήρια πετρελαίου, στις τηλεπικοινωνίες, στις μαζικές μεταφορές, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής που συνδέονται με την αλευροβιομηχανία, τη γαλακτοβιομηχανία, την κρεατοβιομηχανία κλπ.

Αυτή η οικονομία θα βάλει σε άλλη βάση κρατικά έσοδα – έξοδα, οι κοινωνικές δαπάνες δε θα είναι στο περιθώριο των δαπανών για το κεφάλαιο, γιατί αυτό θα έχει καταργηθεί. Μη σας αποπροσανατολίζουν με το δίλημμα «υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χρήματα, πόροι». Και σήμερα υπάρχουν, για το κεφάλαιο, όχι για τους μισθούς και τις συντάξεις. Προσέξτε, η «φτωχή» Ελλάδα είναι ο 3ος ξένος επενδυτής στη Βουλγαρία, με 500 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ιντρακόμ, ΕΛΠΕ, τράπεζες, «Chipita» κλπ.), οι Ελληνες περιλαμβάνονται στους πρώτους επενδυτές σε κτίρια στο Κεντρικό Λονδίνο.

Μία είναι η προοπτική:

Η οργανωμένη λαϊκή πάλη, με δυνατό μπροστάρη το ΚΚΕ, σήμερα για την οργάνωση της επιβίωσης, αλλά κυρίως για να γίνει σύντομα ο λαός αφέντης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του ορυκτού, θαλάσσιου, δασικού, φυσικού πλούτου, του πλούτου που παράγει, για να ζήσει όχι με ψίχουλα, ζητιάνος, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει όλη η προηγούμενη παραγωγική ανάπτυξη, η επιστημονική και τεχνολογική γνώση. Να έχει εξασφαλισμένη δουλειά, έγκαιρη συνταξιοδότηση, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν φροντίδα Υγείας, Παιδεία, Πρόνοια, υποδομές αθλητισμού – πολιτισμού, ελεύθερο χρόνο.

Για όλα αυτά χρειάζεται ψήφος, δύναμη στο ΚΚΕ, για να έχει δύναμη ο λαός στο δρόμο ν’ απαλλαγεί από τα δεσμά του. Ακόμα και άμεσα μια πρόσκαιρη αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης μπορεί να έρθει μόνο μπροστά στην άνοδο του ΚΚΕ, που σημαίνει φόβο του κεφαλαίου για απώλεια της εξουσίας του. Και θα φοβηθεί όταν πράγματι κινδυνεύει. Μη σας παραπλανούν ότι το ΚΚΕ σας λέει πράγματα άπιαστα, που ακόμα και αν σας συμφέρουν είναι για τη «δευτέρα παρουσία» ή ότι ζητά ανατροπές που έχουν πολύ μεγάλο λαϊκό κόστος.

Εργαζόμενε, με σένα πρωταγωνιστή στον τόπο της εργασίας σου, νέε, με σένα πρωταγωνιστή στη σχολή σου, θα αναδειχθούν οι εργατικοί και λαϊκοί βουλευτές που θα δώσουν εργατική κυβέρνηση με πρωταρχικό ρόλο των κομμουνιστών σε αυτήν.
Αυτή είναι η μόνη προοπτική για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, διέξοδος που απαιτεί τη δική σου γνώση, πίστη και μαχητική στάση για γίνει πραγματικότητα».

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

 http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8205:kke-gontikas-marinos-mpellou&catid=83:aristera&Itemid=200

Explore posts in the same categories: Αριστερά, Ιδεολογική πάλη, Πολιτική, άρθρα, εκλογές 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: