Οι »φρόνιμοι»… Σπύρος Ασδραχάς

Για το εκλογικό αποτέλεσμα

»Αν κάτι είναι αναπόφευκτο, είναι η συνέχιση της αριστερής στρατηγικής, έστω και αν αυτή προκαλέσει μικροχρονικές απώλειες.»

 Εφημ.ΑΥΓΗ 18/6/12

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν κάτι που είναι πάρα πολύ γνωστό, δηλαδή το ρίζωμα, παρά τις εμφανείς απώλειες, της όλης δεξιάς στο κοινωνικό σώμα. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω συγκεκριμένα τη στρωματογραφία αυτού του σώματος αλλά φαντάζομαι ότι ο βασικός του πυρήνας είναι οι «φρόνιμοι» άνθρωποι που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα, αποδεχόμενοι και την κλιμακωτή μείωση των εισοδημάτων τους.

 Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό σώμα διαρκώς προσαρμοζόμενο και χωρίς προοπτική. Αν μάλιστα, όπως λέγεται, ο κύριος κορμός των εκλογέων της δεξιάς αφορά στις ηλικίες από 50 και άνω τούτο είναι ενδεικτικό και για άλλα ανησυχητικά φαινόμενα… Οι πενηντάρηδες έχουν παιδιά, οι εξηντάρηδες έχουν εγγόνια. Με δύο λόγια το κύριο έδεσμα της σημερινής δεξιάς είναι η στασιμότητα, η οποία μπορεί να έχει τη συνέχειά της έστω και μειούμενη. Αλλά καθώς η συγκυρία για την κοσμοαντίληψη αυτού του στατικού κοινωνικού σώματος, και, μάλιστα, διαταξικού προέχει των δομών της κοινωνίας και της κινητικότητάς τους, μένω με την εντύπωση ότι δεν επίκειται καμιά θεραπεία των ζωτικών προβλημάτων που προκάλεσαν την εντυπωσιακή αύξηση της αριστεράς και μάλιστα εκείνης που διεκδίκησε την εξουσία, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Αν κάτι είναι αναπόφευκτο, είναι η συνέχιση της αριστερής στρατηγικής, έστω και αν αυτή προκαλέσει μικροχρονικές απώλειες.

Σπύρος Ασδραχάς, ιστορικός.

 

Explore posts in the same categories: εκλογές 2012

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: