Η ανάγκη μιας πανδημοκρατικής συσπείρωσης

Πηγή: Εργατικός Αγώνας

Στις περιόδους των καπιταλιστικών κρίσεων παρατηρείται πάντοτε, με τη μια ή την άλλη μορφή, η τάση ραγδαίας συρρίκνωσης έως και κατάργησης των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων των εργαζομένων, ακόμη και της ίδιας της αστικής δημοκρατίας συνολικά. Η εμπειρία του μεσοπολέμου και της κρίσης που ξέσπασε το 1929 είναι αποκαλυπτική, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Ποια είναι η αιτία του φαινομένου; Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η υπέρβαση της κρίσης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου απαιτεί μεγάλες, πρωτάκουστες, βαριές θυσίες των εργαζομένων. Απαιτεί κατάργηση των όποιων κατακτήσεών τους, βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι λογικό ότι κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί και ότι πάντοτε οι αγώνες των εργαζομένων ενισχύονται σε τέτοιες περιόδους. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες για το καπιταλιστικό σύστημα διαστάσεις. Έτσι, η άρχουσα τάξη λαμβάνει μέτρα δραστικού περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και του παρακράτους. Αν κρίνει μάλιστα ότι αυτό δεν αρκεί, καταφεύγει ακόμη και στην κατάργηση της αστικής δημοκρατίας και στην επιβολή φασιστικών καθεστώτων.

Τέτοιες τάσεις παρατηρούνται και στις μέρες μας. Η συρρίκνωση των λαϊκών ελευθεριών είχε ξεκινήσει μάλιστα, προληπτικά, πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Εκμεταλλευόμενες την αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού των δυνάμεων μετά τις ανατροπές στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη, η αστική τάξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έλαβε μια σειρά νομοθετικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης αφενός της εκτελεστικής εξουσίας στο πρόσωπο της κυβέρνησης και των ευρωενωσιακών μηχανισμών και αφετέρου ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών (αντιτρομοκρατική νομοθεσία, Ευρωπόλ, Σένγκεν κλπ).

Μετά την εκδήλωση της κρίσης και καθώς οι λαϊκές αντιδράσεις άρχισαν να φουντώνουν (παρά τις όποιες αδυναμίες του κινήματος), η τάση για ενίσχυση του αυταρχισμού έγινε παραπάνω από φανερή. Πρώτα απ’ όλα έγινε φανερή με την ένταση της καταστολής των λαϊκών διαδηλώσεων με πρόσχημα τους βανδαλισμούς που συνέβησαν κάποιες φορές στο περιθώριο τους. Η αστυνομική βία στράφηκε επανειλημμένα ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές με σκοπό τον εκφοβισμό του λαού. Οι απεργίες, που έτσι κι αλλιώς και τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στο στόχαστρο και κηρύσσονταν από τα δικαστήρια στη μεγάλη πλειοψηφία τους παράνομες και καταχρηστικές, κατασυκοφαντούνται. Η εργοδοτική τρομοκρατία συνεπικουρούμενη από την υψηλή ανεργία και την τρομοκρατική προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης της ολιγαρχίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ντε φάκτο απαγόρευσης της απεργίας.

Στην επίθεση αυτή στις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού έρχεται τώρα να προστεθεί η αυξανόμενη παρακρατική βία των φασιστικών ομάδων. Με την ανοχή κατά κανόνα των επίσημων αρχών και έχοντας αποκτήσει μια κάποια λαϊκή βάση στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, η φασιστική παρακρατική βία επιχειρεί και θα επιχειρήσει πιο συστηματικά στο μέλλον να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας.

Στη χώρα μας είχε επιβληθεί και κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια, με σκληρούς αγώνες του λαού, μια ορισμένου βαθμού ελευθερία συνδικαλιστικής και πολιτικής έκφρασης: στη γειτονιά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο εργασίας. Υπήρχαν βέβαια πάντοτε σοβαροί φραγμοί και απαγορεύσεις, έμμεσες ή και άμεσες πιέσεις που επιβεβαίωναν ότι η δημοκρατία μας είναι σε τελική ανάλυση αστική. Το τελευταίο όμως διάστημα γίνεται προσπάθεια δραστικού περιορισμού αυτών των κατακτήσεων. Μοχλός για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η δράση της Χρυσής Αυγής.

Μέγιστο πρόβλημα δημοκρατίας αποτελεί και το γεγονός ότι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις υιοθετήθηκαν με διαδικασίες που παραβίασαν το Σύνταγμα. Πρόβλημα δημοκρατίας αποτελεί και το ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν ήδη με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 να ενσωματώσουν στα άρθρα 28 και 80 την υποταγή της χώρας στην ΕΕ. Ακόμη παραπέρα συζητούν να ενσωματώσουν στο Σύνταγμα στην επόμενη αναθεώρησή του νέα αντιδημοκρατικά δεσμά, όπως είναι το σύμφωνο σταθερότητας ή η προνομιακή ικανοποίηση των δανειστών.

Πρόσφατα εξάλλου ζήσαμε τις πρωτοφανείς (για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες), ωμές, προκλητικές και κυνικές παρεμβάσεις και εκβιασμούς παραγόντων της ΕΕ και του ΔΝΤ στα πολιτικά πράγματα. Οι τοκογλύφοι δανειστές θέλουν να υπαγορεύουν στον ελληνικό λαό πώς θα σκέπτεται και πώς θα ψηφίζει.

Προϋπόθεση για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης στη ζωή και στο εισόδημα των εργαζομένων είναι να μπορούν οι τελευταίοι να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Τίθεται επομένως ζήτημα υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών που απειλούνται άμεσα. Επείγει η ανάληψη πολύμορφων πρωτοβουλιών που θα συνενώσουν συνδικάτα, άλλους μαζικούς φορείς, επιστημονικές ενώσεις, προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας σε μια ισχυρή πανδημοκρατική συσπείρωση υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού που απειλούνται.

Στόχοι αυτής της πανδημοκρατικής συσπείρωσης πρέπει ιδίως να είναι:

Η απόκρουση της παρακρατικής βίας και τρομοκρατίας, η τιμωρία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία των φυσικών και ηθικών αυτουργών τέτοιων πράξεων

Η προστασία του δικαιώματος στη διαδήλωση και στην απεργία

Η προστασία της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων, η ελευθερία της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας

Το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει για το μέλλον του χωρίς δεσμεύσεις, υπαγορεύσεις και εκβιασμούς από ξένους παράγοντες.

Δ.Κ.

 http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-01-31/312-2012-06-25-20-17-40

Explore posts in the same categories: Αριστερά, Πολιτική

Ετικέτες: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: