Τι σημαίνει για ένα παιδί το «πέρασμά» του από τον Έβρο και η κράτησή του εκεί;

»Σε ένα κελί χωρητικότητας 40 ατόμων, που, όπως σημειώνει το ΕΣΠ, έχει φτάσει να «φιλοξενεί» μέχρι 130 άτομα ενώ ο κανόνας ήταν να βρίσκονται καθημερινά 55-65 παιδιά. Οι ηλικίες των παιδιών ξεκινούν από αυτή των τριών ετών και η πλειονότητά τους είναι έφηβοι 16 ετών. Δεν λείπει και η κατηγορία αυτών που ενηλικιώθηκαν στο Φυλάκιο, ανήκουν σε εθνικότητες του δεν απελαύνονται και «ξεχάστηκαν» (!) να κρατούνται εκεί.»

Εφημ.ΑΥΓΗ

Στην Ελλάδα του 2012 είσαι παράνομος μετανάστης, αν δεν έχεις χαρτιά, όσων χρόνων και αν είσαι, και η «ισονομία» εφαρμόζεται με την ίση μεταχείριση των «παρανόμων μεταναστών» είτε αυτοί είναι 6 είτε 36 ετών, την ίδια μία και άθλια μερίδα (!) φαγητό θα λάβεις κάθε μέρα και στο εξίσου πλημμυρισμένο με λύματα δωμάτιο θα κοιμηθείς. Για θέρμανση φυσικά ούτε λόγος, ακόμα και όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν.

Η εικόνα αυτή προβάλλει μέσα από τις 29 σελίδες της έκθεσης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με τίτλο «Ασυνόδευτοι Ανήλικοι στα Ελληνοτουρκικά Σύνορα, Έβρος, Μάρτιος 2011-2012» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά την εμπειρία των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατήθηκαν στο Φυλάκιο Έβρου.

Τα ευρήματα της Έκθεσης προέκυψαν κατά την παρουσία μόνιμης αποστολής δικηγόρων και διερμηνέων στον νομό και την παροχή νομικής συνδρομής στους κρατούμενους που ζητούν εκεί άσυλο, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση της αποστολής από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, την περίοδο δηλαδή με την αυξημένη ροή μεταναστών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες καταγραφές των αρχών 572 ανήλικοι πέρασαν από το Φυλάκιο για την περίοδο που ερευνήθηκε, όταν οι εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό τους κατα τη διάρκεια όλου του έτους εκτιμά η οργάνωση πως μπορεί και να ξεπερνά τα 700 παιδιά μόνο στην περιφέρεια Ορεστιάδας. Πρέπει να σημειωθεί πως ανήλικοι δεν κρατούνται μόνο στο Φυλάκιο, αλλά χρησιμοποιήθηκε σαν παράδειγμα καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στον νομό και το μοναδικό με κελί αποκλειστικά για ανήλικους.

Σε ένα κελί χωρητικότητας 40 ατόμων, που, όπως σημειώνει το ΕΣΠ, έχει φτάσει να «φιλοξενεί» μέχρι 130 άτομα ενώ ο κανόνας ήταν να βρίσκονται καθημερινά 55-65 παιδιά. Οι ηλικίες των παιδιών ξεκινούν από αυτή των τριών ετών και η πλειονότητά τους είναι έφηβοι 16 ετών. Δεν λείπει και η κατηγορία αυτών που ενηλικιώθηκαν στο Φυλάκιο, ανήκουν σε εθνικότητες του δεν απελαύνονται και «ξεχάστηκαν» (!) να κρατούνται εκεί.

Στην πραγματικότητα του Έβρου, όπως τονίζει το ΕΣΠ, οι νομικές εγγυήσεις που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις δεν τηρούνται οδηγώντας σε αναρρίθμητες και πολλαπλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι είναι ο μακροχρόνιος και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμός τους λόγω έλλειψης επαρκών δομών φιλοξενίας, η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε μηχανισμού εντοπισμού της οικογένειας ή εκτίμησης σε εξατομικευμένη βάση των ιδιαίτερων αναγκών τους αλλά και η αναποτελεσματικότητα της επιτροπείας που στερεί από τα παιδιά οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας -συμμετοχής τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται για λογαριασμό τους.

Οι συνέπειες δε των προβλημάτων αυτών δεν περιορίζονται στις προφανείς -προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής-, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αποκοπή και απώλεια της οικογένειας εξαιτίας προβλημάτων επικοινωνίας αλλά και της αδυναμίας συνεργασίας των παιδιών.

Το Φυλάκιο έκλεισε τον Μάρτιο του 2012 για ανακαίνιση, όπως όμως επισημαίνει το ΕΣΠ, ανεξαρτήτως συνθηκών ο εγκλεισμός είναι πάντα εγκλεισμός και πάντα ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ιδιοσυγκρασία και εξέλιξη των παιδιών.

Ε.Ζ.

 Πηγή:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=698014

Explore posts in the same categories: Μετανάστες, Οικονομική κρίση

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: