»Η Ελευσίνα είναι ο αγώνας των Άοπλων που αψηφούν τους Εφοπλιστές »- Ζακ Λακαριέρ*

Πήγα στην Ελευσίνα το 1950, κατά το δεύτερο ταξίδι μου στην Ελλάδα. Τα Μυστήρια – ή μάλλον η σκιά τους – με προσέλκυαν ακόμη. Δεν είχα αδειάσει την ψυχή μου απ’ τους νεκρούς θεούς που κατοικούσαν το χώρο…

Κι έγραψα τότε αυτό το ποίημα :

Ενα ακρωτηριασμένο άλογο παραφυλάει την άφιξη πομπών που πια δε θα ξανάρθουν.
Άλλοι θαρθούν, ντυμένοι μ’ άσπρες μπλούζες,
Μηχανικοί, εργάτες, αδιάφοροι για τούτα τα μυστήρια.
Και τα εργοστάσια να ξεφωνίζουν την ίδια πάντα ώρα κάθε βράδυ
την άφιξη της πομπής των σκιών
Και τα μυστικά τα χαμένα στα μάτια ενός αλόγου
που ξενυχτάει τον ίδιο του τον θάνατο.

……………………

Το 1982 ξαναγύρισα στην Ελευσίνα. Τριάντα δύο χρόνια για να γυμνώσουν ένα τόπο από τη μνήμη του. Τα εργοστάσια έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς και τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, οι καπνιές, τα μιάσματα , οι κηλίδες του πετρελαίου κάτω στη θάλασσα.

Η Ελευσίνα, σήμερα, είναι οι επιγραφές που λένε: ΝΕΡΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ.

Η Ελευσίνα ,σήμερα, είναι τάνκερ, δοκάρια , παλιοσίδερα , κάργκο που ψυχορραγούν , νεκροταφείο για στραγγαλισμένες γοργόνες, θαμμένες μέσα στο μαζούτ Νηρηίδες.

Αλλά είναι ,επίσης, η ελπίδα εκείνων που θέλουν να ζήσουν εδώ τη μάχη των αυτόχθονων ενάντια στα τέρατα της θάλασσας , τον αγώνα των Άοπλων που αψηφούν τους Εφοπλιστές .

Στην Ελευσίνα είδα μια γυναίκα να ποτίζει στο μπαλκόνι της τις μπουκαμβίλιες και να ξορκίζει το μέλλον.

Είδα λουλούδια να βλασταίνουν πάνω στις στείρες μέρες .

Στην Ελευσίνα είδα τη μάχη του αληθινού μέλλοντος ενάντια στο κάλπικο παρόν.

(Ζακ Λακαριέρ:Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδας, εκδ.Χατζηνικολή, 2001)

 

Ο συγγραφέας και ελληνιστής Ζακ Λακαριέρ γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Παρίσι. Το 1950 ξεκίνησε με τα πόδια με προορισμό την Ινδία, αλλά τελικά προτίμησε την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή, όπου έζησε πολλά χρόνια, κυρίως στην Ύδρα και στην Πάτμο, μέχρι το 1966. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, εγκαθίσταται στη Βουργουνδία, στο σπίτι του θείου του, ξυλουργού, όπου μένει για πάντα. Υπήρξε λάτρης της αρχαίας και -κυρίως- της σύγχρονης Ελλάδας. Με το πάθος που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να αναδείξει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να το συνδέσει με την ιστορία της. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιβλία τέχνης, κ.ά., και ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό, «Το ελληνικό καλοκαίρι» (1976). Μετέφρασε στα γαλλικά Έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους οι Πρεβελάκης, Αλεξάνδρου, Τσίρκας, Ταχτσής, Βασιλικός, Πλασκοβίτης, Φραγκιάς, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Πατρίκιος, Λαμπαδαρίδου-Πόθου. Στα ελληνικά εκδόθηκαν τα έργα του: «Οι γνωστικοί», Χατζηνικολή, 1976, «Οι ένθεοι», Χατζηνικολή, 1977, «Το ελληνικό καλοκαίρι», Χατζηνικολή, 1980, «Ο Ηνίοχος» (μετ.: Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου) ‘Ικαρος, 1982, «Μαρία η Αιγυπτία», Χατζηνικολή, 1984, «Αυτό το ωραίο σήμερα», Χατζηνικολή, 1991, «Συγγραφική πορεία ενός φιλέλληνα», Χατζηνικολή, 1992, «Με τα φτερά του Ίκαρου», Χατζηνικολή, 1995, «Τα παιδικά χρόνια του Ίκαρου και άλλα ποιήματα» (μετ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ), Πατάκη, 1997, «Η σκόνη του κόσμου», Χατζηνικολή, 1999, «Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας», Χατζηνικολή, 2002, «Αφρόδυτοι έρωτες» (μετ.: Δημήτρης Κρανιώτης), Μίμνερμος, 2002, «Λευκωσία: Η νεκρή ζώνη», Ολκός, 2003. Πέθανε απροσδόκητα στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, λόγω επιπλοκών ύστερα από μια απλή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε ηλικία 79 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη σκορπίστηκε στη θάλασσα στ’ ανοιχτά των Σπετσών, στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

 

Explore posts in the same categories: Βιβλίο, Πολιτισμός

Ετικέτες: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: