Σύνοδος με μενού την Ιταλία-Γιώργος Δελαστίκ

Εφημ.ΕΘΝΟΣ

Στενεύουν τα περιθώρια για την επιβίωση της Ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος. Μία μία καταρρέουν οικονομικά οι χώρες-μέλη της και υπάγονται σε καθεστώς Μνημονίου. Μετά την καταβύθιση και της Ισπανίας σε καθεστώς απώλειας της οικονομικής της κυριαρχίας (ασχέτως αν επιχειρείται να κρατηθούν κάποια προσχήματα για λόγους εθνικού γοήτρου της δεξιάς ισπανικής κυβέρνησης) το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο.

Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων έχει πλέον τεθεί η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ε.Ε. (το ΑΕΠ της Ιταλίας δηλαδή ήταν το 2011 μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Βρετανίας).

Αυτό σημαίνει ότι η κρίση του ευρώ έχει μπει στην τελική της φάση. Όπως πολύ σωστά υπογράμμιζαν προχθές οι Financial Times του Λονδίνου, η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης, η κρισιμότητα του θέματος έγκειται στο ότι η «Ιταλία είναι πάρα πολύ μεγάλη για να διασωθεί (μέσω Μνημονίου) και ο θάνατός της θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ». Όντως, έτσι έχουν τα πράγματα. Αποτυχία επίλυσης του ιταλικού προβλήματος συνεπάγεται αναπότρεπτο τέλος του ευρώ.

Ανεπισήμως, δηλαδή, το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες είναι το αν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί θα συμφωνήσουν σε κάποιο σχέδιο που θα έχει στόχο να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ιταλίας.

Η Ιταλική κρίση, όμως, έχει και άλλες πλευρές. Η έξαρσή της σηματοδοτεί την παταγώδη αποτυχία των «τεχνοκρατικών» κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Μάριο Μόντι είναι ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ιταλικά πολιτικά κόμματα τού έδωσαν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Του επέτρεψαν να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με τεχνοκράτες, χωρίς πολιτικούς. Ο Μόντι τύγχανε της ένθερμης υποστήριξης εκ μέρους της καγκελαρίου Μέρκελ. Επιπλέον, η Ιταλία είναι μία από τις 7 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, δεν έχει καμία σχέση με Ελλάδα, Πορτογαλία ή Ισπανία. Τα ιταλικά κόμματα τον άφησαν ουσιαστικά να κάνει ό,τι μεταρρυθμίσεις ήθελε.

Τελικά, τι πέτυχε μετά από όλες αυτές τις ευνοϊκές προϋποθέσεις; Σχεδόν τίποτα! Η Ιταλία όχι μόνο συνεχίζει να συσσωρεύει χρέη, αλλά και συνεχίζει να δανείζεται με επιτόκια που τώρα πλέον έχουν φτάσει σε απαγορευτικά ύψη – χειρότερα κάποιες φορές από εκείνα με τα οποία δανειζόταν η Ελλάδα όταν την οδήγησε ο Γ. Παπανδρέου υπό καθεστώς Μνημονίου! Αβάσιμοι αποδεικνύονται επομένως οι ισχυρισμοί και η επιμονή για την προώθηση «τεχνοκρατικών» κυβερνήσεων ως δήθεν «κλειδιών» που δίνουν λύσεις στο πρόβλημα των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Μόντι σώζει τις τράπεζες και καταστρέφει τους ανθρώπους. Πριν πάει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Μόντι έσωσε την τρίτη σε ενεργητικό ιταλική τράπεζα, την Μπάνκα Μόντε ντέι Πάσκι ντι Σιένα, δίνοντάς της την Τρίτη 2 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της – μια τράπεζα που είναι η αρχαιότερη της Ιταλίας καθώς ιδρύθηκε το … 1472 !

Την Τετάρτη, προχτές, ο Μόντι χρησιμοποίησε τέσσερις (!) φορές το εκβιαστικό όπλο της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του εντός του κοινοβουλίου. Υποχρέωσε έτσι τα κόμματα που τον στηρίζουν να περάσουν νόμο που διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και μειώνει την αμοιβή και τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανομένων. Ο Μόντι ισχυρίστηκε στις συζητήσεις του με τους αρχηγούς των κυβερνητικών κομμάτων ότι έτσι θα εμφανιστεί «ισχυροποιημένος» ενώπιον της Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Χαμένος κόπος. Δεν πιάνονται φίλοι οι Γερμανοί με τέτοιες κινήσεις. Αποκαλυπτικοί οι τίτλοι του σχετικού ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Φρακφούρτερ Αλγκεμάινε» στο χθεσινό της φύλλο: « Η Ιταλία μεταρρυθμίζει το εργατικό της δίκαιο – επικριτές λένε ότι οι αλλαγές είναι μόνο μια «φάρσα»!

Από κοντά και μια φωτογραφία του Μάριο Μόντι για να καταλάβουν όλοι οι αναγνώστες χωρίς καν να διαβάσουν το κείμενο ποιος είναι υπεύθυνος για τη «φάρσα»…

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Το αίμα συμβολίζει το κοινωνικό δράμα

Εκ βάθρων συγκλονίστηκε η ιταλική κοινωνία τον περασμένο μήνα από την αυτοκτονία του 63χρονου επιχειρηματία Αρκάντζελο Αρπίνο. Για «αποφασιστικότητα να καταστρέψουν τη ζωή μου» κατηγορούσε -σε ένα από τα σημειώματα που άφησε- την Εκουιτάλια, το γραφείο είσπραξης φόρων με προμήθεια 9%. «Οι πολίτες βρίσκονται στα όριά τους. Το σημάδι του αίματος στο γρασίδι είναι συμβολικό του πόνου που αισθάνεται η κοινότητά μας και η χώρα μας. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που αισθάνονται υπεύθυνοι για το χαμό του. Η κυβέρνηση βοήθησε να σκοτωθεί αυτός ο άνθρωπος» δήλωσε ο δήμαρχος της Πομπηίας Κλαούντιο Ντ’ Αλέσιο στο αμερικάνικο περιοδικό Newsweek, το οποίο δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό άρθρο για τις αυτοκτονίες λόγω χρεών στην Ιταλία.

 

 Via http://www.iskra.gr/

Explore posts in the same categories: Γιώργος Δελαστίκ

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: