Η ελονοσία του «αθλητισμού» τους

 Πηγή:Εργατικός Αγώνας

Η χυδαία ανάρτηση στο twitter που μιλά για τις γαστρονομικές προτιμήσεις των κουνουπιών του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί και αναπαράγεται από δυο κατηγορίες «κοινωνικά δικτυωμένων»: τους ρατσιστές που νομίζουν πως με «πλακίτσες» θα περάσουν πιο εύκολα το φυλετικό μίσος τους και –το επικινδυνότερο- από χαζοχαρούμενους αφελείς που αναπαράγουν ανοησίες για να είναι «στη μόδα». Μας είναι αδιάφορο σε ποια από τις δυο κατηγορίες ανήκει η Βούλα Παπαχρήστου (αν και τα γεγονότα δείχνουν ότι ανήκει και στις δυο).

Σε κάθε περίπτωση, η αναπαραγωγή χυδαίων και ρατσιστικών «αστεϊσμών» μπορεί να είναι μια φορά κατακριτέα για το μέσο σέρφερ αλλά είναι εκατό φορές κατακριτέα για πρόσωπα που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τη νεολαία όπως είναι οι καλλιτέχνες και οι αθλητές. Από αυτή την άποψη, η ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν έκανε ένα τεράστιο «φάουλ» αναπαράγοντας τέτοια «τιτιβίσματα». Έπρεπε όμως η τιμωρία της να είναι ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου; Για να αποφύγουμε τις περιττές πολυλογίες, θα απαντήσουμε απερίφραστα: «ΝΑΙ!». Γιατί φαίνεται πως η εν λόγω νεαρή, όσο κι αν γυμνάζει το κορμί της, δεν έχει καμιά γνώση του αθλητικού ιδεώδους που είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο, πρώτιστα η χαρά της συμμετοχής στον αγώνα και δευτερευόντως η νίκη και η αγωγή σώματος και πνεύματος μέσα από την άμιλλα. Κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να διαισθάνεται η Β. Παπαχρήστου την ώρα που αγωνιά για τη δίαιτα των κουνουπιών. Η χυδαία φράση της δείχνει ανυπαρξία σεβασμού σε μια μερίδα ανθρώπων συγκεκριμένης καταγωγής και χρώματος. Έτσι, από μόνη της αποβάλλεται από αυτό που αποκαλείται αθλητικό ιδεώδες. Όμως, η Β. Παπαχρήστου δεν αποβλήθηκε από το αθλητικό ιδεώδες –όπως θα της άξιζε- αλλά από αυτό που λέγεται «αθλητική οικογένεια». Σημειώστε αυτή την καθόλου αμελητέα διαφορά.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής «αθλητικής οικογένειας» Ισίδωρος Κούβελος έσπευσε να ρίξει την πρώτη πέτρα του αναθέματος αποβάλλοντας την αθλήτρια από του αγώνες του Λονδίνου. Αλλά όχι για να προασπίσει τα αθλητικά ιδεώδη όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης του. Ο κύριος αθλητικός επίτροπος χαρακτηρίζει το βόρβορο «αστείο» και σπεύδει να μας πληροφορήσει ότι «τα αστεία δεν χρειάζεται να τα δημοσιοποιείς και να τα διαβάζουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορείς να λες τα αστεία στην παρέα σου και όχι στο διαδίκτυο, το οποίο ισοδυναμεί με δημόσια δήλωση. Με μία τέτοια κίνηση προσβάλλεις έναν συναθλητή σου, έναν συνάνθρωπό σου». Με άλλα λόγια, κατά τη «λογική» Κούβελου, δεν πειράζει αν οι αθλητές είναι ρατσιστές, παιδεραστές ή έκφυλοι αρκεί να μην το δημοσιοποιούν. Αν το πράγμα μένει σε «στενό κύκλο» συγχωρείται. Αναγνωρίζετε πουθενά στη νοοτροπία Κούβελου το περιβόητο «αθλητικό ιδεώδες»; Όχι βέβαια. Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό να τιμωρείται η αθλήτρια (που μπορεί να επικαλεστεί ως άλλοθι το «αυθόρμητο της ηλικίας») και να μένει στη θέση του ο συγκεκριμένος κύριος και οι όμοιοι του; Γιατί ποιος ευθύνεται που τα νεαρά παιδιά δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό αλλά με τον πρωταθλητισμό αν όχι τα μέλη των «Ολυμπιακών επιτροπών» και οι αθλητικοί κήνσορες; Ας μη μας πουν ότι κάθε ένα παιδί πηγαίνει να διαγωνιστεί με στόχο ένα κλαδί ελιάς και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη; Για τις υλικές απολαβές της νίκης και τους σπόνσορες που θα εξαργυρώσουν το μετάλλιο του με διαφημιστικά συμβόλαια αγωνίζεται. Τα υπόλοιπα περί «μεγαλείου», «φιλότιμου» και «ελληνικής ψυχής» είναι αερολογίες για να γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία των καναλιών με ζωντανές συνδέσεις. Ένοχη, λοιπόν, η Παπαχρήστου, μα πολύ πιο ένοχοι οι έμποροι του (πρωτ)αθλητισμού που της δημιούργησαν ένα τέτοιο περιβάλλον όπου «ο νικητής τα παίρνει όλα». Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τους εγχώριους προαγωγούς του αθλητισμού αλλά και για τους «αθάνατους» που ζουν κυριολεκτικά από την αθλητική «μπίζνα».

Όμως, ο σάλος που δημιουργήθηκε από την απαράδεκτη ενέργεια της αθλήτριας με τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων κομμάτων και φορέων δείχνει την προθυμία όλων να μεταφέρουν τον αθλητισμό στον μικρόκοσμο τους και να του αφαιρέσουν και το τελευταίο ψήγμα αθωότητας και έλλειψης πολιτικής τοποθέτησης. Οι μεν «κοσμοπολίτες» καταδικάζουν την αθλήτρια για να τονίσουν το προφίλ του «προστάτη των μειονοτήτων» που χρόνια χτίζουν για τον εαυτό τους. Οι δε «ελληναράδες» θεωρούν απαράδεκτη την τιμωρία της Παπαχρήστου για πολλούς λόγους: Άλλοι στη λογική πως «μπορεί η χώρα να στερηθεί ένα μετάλλιο» άρα μπροστά στον «ιερό σκοπό» ποιος ενδιαφέρεται για την αγιότητα των «μέσων»; Άλλοι γιατί στο βάθος ενστερνίζονται το «αστείο» της αθλήτριας και θεωρούν το περιστατικό ιδανική ευκαιρία να ξαναρίξουν το ρατσιστικό δηλητήριο τους κατά οποιουδήποτε δεν έχει στο αίμα του το DNA του Περικλή (ναι, του εκπροσώπου της «αληθινής δημοκρατίας» του 1/3 που απέκλειε γυναίκες, δούλους και μέτοικους). Και στην αθώωση της θέλουν να αθωώσουν τις δικές τους σάπιες ιδέες. Για τη «Χρυσή Αυγή», που είναι μια ειδική κατηγορία και το παραλήρημα της ότι «ο μοναδικός ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα μας είναι ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Το γελοίο και αφελληνισμένο πολιτικό μας σύστημα έχει μοναδικό στόχο να συντρίψει πνευματικά τον Ελληνικό λαό. Όποιος πει έστω και μία λέξη για τους λαθρομετανάστες διαπομπεύεται ηθικά και εξοντώνεται ουσιαστικά» τι να πει στα σοβαρά κανείς; Όσο κι αν παραβλέψει κανείς τη σχέση της –μέσω του kick boxing και όσων έσπευσαν να κάνουν επερώτηση στη Βουλή για την Παπαχρήστου- η απροκάλυπτη στήριξη της στην εν λόγω κοπέλα της αφαιρεί και το τελευταίο φύλλο συκής πως στο twitter έγραφε τα ίδια «αστεία» με τα οποία γελούν τα μέλη της «Χ.Α.». Και δείχνει την αντίληψη περί «αρείας φυλής» και στον αθλητισμό που έχουν τα φασιστικά ανδρείκελα.

Για τα ομαδικά αθλήματα –και δη τα κερδοφόρα- η μπόχα μας έχει κατακλύσει χρόνια τώρα. Η περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου έδειξε την παθογένεια και του ελληνικού «κλασσικού αθλητισμού» και τις σαθρές βάσεις στις οποίες έχει στηθεί και στηρίζεται. Τελικά, τα κουνούπια του Νείλου, χωρίς να το ξέρουν, βρέθηκαν στο σωστό «έλος». Στο έλος του ελληνικού «αθλητισμού» παρέα με τα δικά μας κουνούπια που είναι και τα πιο επικίνδυνα. Αυτά που προκάλεσαν ελονοσία στο ελληνικό «αθλητικό ιδεώδες». Που τρέμει όχι μόνο από τον πυρετό αλλά κι από οργή για το κατάντημα όσων μιλούν εξ ονόματος του.

Γιώργος Αθανασίου

 

 http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-03-12-20-13-03/374–lr

Explore posts in the same categories: Αθλητισμός, Πολιτική

Ετικέτες: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: