Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;

 Πηγή: Εργατικός Αγώνας

Τις προηγούμενες ημέρες σε μία από τις συνηθισμένες επισκέψεις της τρόικας στην Ελλάδα, η τελευταία αποφάσισε να εισβάλλει στο υπουργείο εθνικής άμυνας και να απαιτήσει περικοπές 1 δις ευρώ. Το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας τέθηκε μετ’ επιτάσεως από την ημέρα που υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση και συνεχίζει να τίθεται, όπως φαίνεται αδιαλείπτως, σε καθημερινή βάση.

Σήμερα, την ώρα που η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι πυριτιδαποθήκη, με την ευθεία ανάμειξη του ιμπεριαλισμού στη Συρία και όχι μόνο, και με την πιθανότητα πρόκλησης απρόσμενων εξελίξεων, αυτή η επέμβαση της τρόικας γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η τρόικα γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχει καταλυθεί κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έτσι αισθάνονται άνετα στο να ζητήσουν περικοπές όχι μόνο από τους μισθούς των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία αλλά και από την εθνική άμυνα που αποτελεί βαρόμετρο για το βαθμό εθνικής ανεξαρτησίας ενός κράτους. Ασφαλώς σε αυτή της την κίνηση η τρόικα έχει αρωγό την τρόικα εσωτερικού. Οι προεκλογικοί λεονταρισμοί της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν πάει περίπατο. Όχι μόνο τα περί αναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων έχουν ξεχαστεί, αλλά η ελεεινή αυτή κυβέρνηση υλοποιεί κάθε επιταγή της τρόικας και της ελληνικής αστικής τάξης, εφαρμόζοντας επί της ουσίας ένα τρίτο μνημόνιο με τις περικοπές των 11,5 δις ευρώ που απαιτούνται.

Ο ιμπεριαλισμός ανάλογα με τα συμφέροντά του, τους συσχετισμούς δύναμης, την ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική στιγμή μπορεί να μεταλλάζει την πολιτική του. Ενώ για παράδειγμα από το 1974 η Ελλάδα είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης της Γερμανίας ως αγοραστής στρατιωτικού εξοπλισμού, τέταρτος της Γαλλίας και όγδοος των ΗΠΑ, τώρα καλείται να κάνει περικοπές. Βεβαίως μένει να δούμε αν οι περικοπές που επιτάσσει η τρόικα αφορούν στο στρατιωτικό εξοπλισμό ή στους μισθούς των στρατιωτικών ή και στα δυο. Σε ό,τι και να αφορούν, η ουσία δεν αλλάζει. Η απαίτηση αυτή αποτελεί τη συνέχεια μιας πολιτικής που ανάγκαζε τις ελληνικές κυβερνήσεις να αγοράζουν ξανά και ξανά από τα ιμπεριαλιστικά μεγαθήρια στρατιωτικό εξοπλισμό και μάλιστα με συγκεκριμένο προσανατολισμό.

Έτσι, η Ελλάδα εξοπλιζόταν με πολεμικό υλικό που ήταν άχρηστο ή σε κάθε περίπτωση ελάχιστα χρήσιμο για τις αμυντικές ανάγκες της. Μιας πολιτικής με βάση την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις αγόραζαν τα υποβρύχια που γέρνουν και τα ελαττωματικά λέοπαρντ τα οποία οι Γερμανοί πρότειναν να κολλήσουν με κόλλα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρωγμές που παρουσίαζαν! Μιας πολιτικής που έδινε το δικαίωμα για επεισόδια τύπου Ίμια και στη συνέχεια ευχαριστούσε τους Αμερικανούς, σύμφωνα με την άθλια δήλωση του τότε πρωθυπουργού Σημίτη μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μιας πολιτικής που δεν τολμά να κηρύξει την ΑΟΖ αφού κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ο ιμπεριαλισμός, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Μιας πολιτικής που διόλου τυχαία έδινε βιβλία στους μαθητές που μίλαγαν για συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης.

Επομένως, το νέο συμβάν, με την τρόικα να απαιτεί περικοπές στον τομέα της εθνικής άμυνας, δεν είναι καινοφανές. Αποτελεί τη συνέχεια μιας πολιτικής που εκπορευόταν τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, με τη ΔΗΜΑΡ να παίζει σήμερα το ρόλο πολιτικής τσόντας στους δυο προηγούμενους.

Υπάρχει, όμως, και μια επιπλέον διάσταση στις σκέψεις που καταθέσαμε. Η σημερινή ελληνική αστική τάξη με την ευλύγιστη μέση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της, στρώνει και το έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών και νεοναζιστικών καρκινωμάτων. Τους δίνει την ευκαιρία να καπηλευτούν τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού και πατώντας στην πολιτική του χατζιαβάτη που εκπορεύεται από τα κυρίαρχα αστικά κόμματα, να βγουν στο προσκήνιο ως εκφραστές του πατριωτισμού. Να αξιοποιήσουν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού και να στρεβλώσουν τον πατριωτισμό μετατρέποντάς τον σε εθνικισμό, σε ρατσισμό, σε μίσος ανάμεσα στους λαούς. Τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού δεν πρέπει να γίνουν το εφαλτήριο για την παραπέρα ενίσχυση των φασιστών στην Ελλάδα. Ο πατριωτισμός και η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, η απαίτηση για την ύπαρξη ενός κράτους εθνικά κυρίαρχου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον εθνικισμό. Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς, αφού υπηρετεί τα πιο επιθετικά σχέδια του κεφαλαίου. Ο πατριωτισμός αντίθετα όταν λειτούργησε με προοδευτικό περιεχόμενο και μόνο τέτοιο μπορεί να είναι το περιεχόμενό του, έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου με κορυφαίο παράδειγμα την αντίσταση του ελληνικού λαού με μπροστάρη το ΕΑΜ τη δεκαετία του 1940.

Ο κάθε δημοκράτης εργαζόμενος είναι ανάγκη να ορθώσει ένα τοίχος αντίστασης απέναντι στην κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας και στα μορφώματα του νεοναζισμού. Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου παραθέτουμε παρακάτω τον όρκο των ταγμάτων ασφαλείας (αλητείας όπως καθιέρωσε ο λαός να λέγονται) των πολιτικών προγόνων, δηλαδή, της Χρυσής Αυγής και των πολιτικών προϊόντων της τότε ελληνικής αστικής τάξης και από την άλλη τον όρκο των μαχητών του ΕΛΑΣ. Νομίζουμε ότι δε χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο.

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

«ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών», Καθημερινή, 30/4/1944.

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ:

«Ορκίζομαι στον Ελληνικό Λαό και τη συνείδησή μου, ότι θ’ αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξενικό ζυγό.

»Ότι θ’ αγωνισθώ για την περιφρούρηση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των ελευθεριών και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του.

»Για τον σκοπό αυτό θα εκτελώ ευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου οργάνων και θ’ αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζη σαν άτομο και σαν αγωνιστή του Εργαζόμενου Ελληνικού Λαού», Απελευθερωτής, όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ, Αθήνα 27 Απριλίου 1943.

Οδυσσέας Πραξιάδης

 

http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-01-31/407-2012-08-20-07-53-09

Explore posts in the same categories: Δημοκρατία, Πολιτική

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: