Ένας ακόμη επαγγελματίας «οπαδός»

 Πηγή:Εργατικός Αγώνας

Ο «πατριωτισμός του κεφαλαίου» είναι το ανέκδοτο των καιρών μας, πόσο δε μάλλον ο «οπαδισμός του κεφαλαίου». Σε αυτή τη συγκυρία της βαθύτατης κρίσης, οι καταχρεωμένες ΠΑΕ ψάχνουν απεγνωσμένα για «επενδυτές», δηλαδή για επιχειρηματίες που θα έχουν τη διάθεση να αναλάβουν προβληματικές και χρεωμένες επιχειρήσεις όπως είναι οι ΠΑΕ σε ένα εξίσου προβληματικό – πλην επικερδές για τις «μεγάλες» ομάδες – πεδίο κεφαλαιοκρατικής δραστηριότητας όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Ο αθλητισμός και το θέαμα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, και το ενδιαφέρον των φιλάθλων επικεντρώνεται κυρίως στα διοικητικά, στα παρασκήνια, στα εκτός των αγωνιστικών χώρων τεκταινόμενα. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς για το ποδόσφαιρο, το κυνήγι του επενδυτή ο οποίος όμως θα «πονάει» και την ομάδα είναι το ζητούμενο.

Η επίκληση στην ηθική του επιχειρηματία να αναλάβει ζημιογόνες ΠΑΕ είναι γελοίο και λυπηρό συνάμα γεγονός, που δείχνει πόσο εύκολα αποκοιμίζεται η λαϊκή συνείδηση και πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι το ποδόσφαιρο στη σύγχρονη αντίληψη περι χειραγώγησης των μαζών.

Ο νέος μεγαλομέτοχος του ιστορικότερου συλλόγου της βόρειας Ελλάδας, του ΠΑΟΚ, είναι το μετασοβιετικό κελεπούρι που ονομάζεται Ιβάν Σαββίδης. Αρκεί μια ματιά να ρίξει κανείς στο wikipedia για να καταλάβει το ποιόν του ανδρός. Άνθρωπος ο οποίος μετά τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης, ως διευθυντικό στέλεχος παλαιάς σοβιετικής καπνοβιομηχανίας, ανέλαβε τα ηνία της με τη σύζυγο του να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο και να έχει γίνει επιχειρηματίας εγνωσμένου κύρους στη Ρωσία, με συμμετοχή μάλιστα στα πολιτικά πράγματα της καπιταλιστικής Ρωσίας, έχοντας εκλεγεί βουλευτής στη Δούμα με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας (Πούτιν) το 2007.

Ο Σαββίδης είναι τυπική περίπτωση πολλών μεγαλοδιευθυντάδων κατά την τελευταία περίοδο της ΕΣΣΔ που μετά και την τυπική αλλαγή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος βρέθηκαν να διαχειρίζονται μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις οι οποίες όμως βρέθηκαν μετέωρες στον βρώμικο αέρα της νέας επιχειρηματικότητας μια και είχε εξαφανιστεί το κράτος – ιδιοκτήτης τους.

Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι έκτοτε, ο Σαββίδης πρόκοψε σαν επιχειρηματίας, έκανε σωστές πολιτικές επιλογές ως μεγαλοαστός, πλούτισε σε μια κοινωνία που η ζωή των απλών ανθρώπων γύρισε εκατό χρόνια πίσω κι όλοι βίωναν στο πετσί τους το νέο σύστημα, που έκανε το «παλιό» να μη φαίνεται και τόσο άσχημο όσο νόμιζαν στην αρχή.

Και τώρα έρχεται για να αγοράσει τον ΠΑΟΚ προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σαν «επιτυχημένος Έλληνας» στον ποντιακό και τον προσφυγικό εν γένει ελληνισμό, αναλαμβάνοντας τις τύχες ενός ιστορικού λαϊκού σωματείου. Για να το σώσει απ’ τα χρέη; Όχι βέβαια, για να ξεκινήσει μπίζνες στην Ελλάδα, στον νευραλγικό μέχρι πρότινος τομέα της καπνοβιομηχανίας. Μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή καπνού εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια ελέω ΚΑΠ, γεγονός που αφήνει ανοιχτό πεδίο σε εισαγωγείς κι εμπόρους του αργού αυτού θανάτου παντός είδους. Αν είναι και «δικός μας», Έλλην της διασποράς ακόμα καλύτερα.

Υπάρχει στα ρώσικα, στην προσωπική ιστοσελίδα του Σαββίδη το προσωπικό ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο του σχετικά με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΠΑΟΚ, ένα υψηλής αστικής επιχειρηματικής εμπνεύσεως πόνημα του εξυπνότατου επιχειρηματία, ο οποίος στρώνει το έδαφος για χοντρές μπίζνες στην (μετά Ευρωζώνης;) Ελλάδα με τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και με έτοιμο στρατό (διάβαζε οργανωμένοι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ, με φασιστικά-εθνικιστικά χαρακτηριστικά και ενδεχομένως με διασυνδέσεις με πολιτικούς φορείς) έτοιμο να πολεμήσει για τον «πρόεδρο» ως ομάδες απεργοσπαστών ή και τραμπούκων.

Η Ελλάδα της βραχείας ανάκαμψης, ενδεχομένως του εθνικού νομίσματος και του παλλαϊκού κολλήματος με τη μπάλα είναι ένα εξαιρετικό πεδίο για μπίζνες και ο πόντιος επιχειρηματίας το ξέρει καλά αυτό. Όχι επειδή είναι Πόντιος, η ζωή μας δίδαξε ότι όλες οι ράτσες του κόσμου έχουν ίσες αναλογίες έξυπνων και βλακών. Αλλά επειδή είναι αστός.

Πέτρος Χαρκοβίτης

http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-03-12-20-13-03/411–lr

Explore posts in the same categories: Αθλητισμός, Πολιτική

Ετικέτες: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: