»Η κατάσταση της εργατικής τάξης»- Kώστας Κάππος

Κώστας Κάππος ,(Μάρτιος 1937-Σεπτέμβριος 2005)

»Τράβα το δρόμο σου και άσε τους άλλους να μιλάνε»

 

»Η κατάσταση της εργατικής τάξης», εκδόσεις Αλήθεια, Αθήνα 2005

Από τον ΠΡΟΛΟΓΟ

Κατάσταση της εργατικής τάξης είναι οι συνθήκες και οι όροι παραγωγής και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και είναι αποτέλεσμα των σχέσεων εργασίας – κεφαλαίου, του επιπέδου ανάπτυξης του καπιταλισμού, της πάλης του προλεταριάτου για την απελευθέρωση και την απαλλαγή από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη της κατάστασης τις εργατικής τάξης είναι αναγκαία για να γίνει κατανοητό σε ποιες συνθήκες αυτή εργάζεται, ζει, αναπτύσσεται.

Mε ένα κλικ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η κατάσταση της εργατικής τάξης – Διαβάστε το

Ο Φρ. Ένγκελς σημειώνει για το προλεταριάτο της εποχής του:

«Ο προλετάριος όμως που δεν έχει παρά τα δύο του χέρια, που τρώει σήμερα αυτό που κέρδισε χτες, που εξαρτιέται από την παραμικρή τύχη που δεν έχει την παραμικρή εγγύηση ότι θα’ χει την ικανότητα ν’ αποκτήσει τα πιο απαραίτητα τρόφιμα – κάθε κρίση, το παραμικρό καπρίτσιο του αφεντικού του, μπορεί να τον μεταβάλλει σε άνεργο – ο προλετάριος αυτός είναι καταδικασμένος στην πιο απάνθρωπη κατάσταση που μπορεί να φανταστεί ένα ανθρώπινο ον».

(Φρ. Ένγκελς, «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», Μέρος Α, σελ. 191, Εκδ. Μπάϊρον)

Συνοπτικά μπορούμε να γράψουμε:

Η κατάσταση της εργατικής τάξης είναι μια διαδικασία αλλαγής και εξέλιξης των παραγόντων και φαινομένων, που, σε τελευταία ανάλυση, καθορίζουν την παραγωγή και αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Το σύνολο όλων αυτών των δεικτών και παραγόντων, στην αλληλεξάρτησή τους, καθορίζει η συγκεκριμένη κατάσταση της εργατικής τάξης.

Από όσα προαναφέρθηκαν είναι φανερό ότι τα κομμουνιστικά κόμματα ενόψει των τακτικών συνεδρίων τους πρέπει να εξετάζουν την κατάσταση της εργατικής τάξης της χώρας τους, να αναλύουν και να βαθαίνουν στην ουσία των προβλημάτων και των καθηκόντων και να προβληματίζουν εφ’ όλης της ύλης όλα τα μέλη του κόμματος και τους οπαδούς.

Η κατάσταση της εργατικής τάξης περιλαμβάνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, το μήκος του εργάσιμου χρόνου, το επίπεδο της εκμετάλλευσης, τις συνθήκες εργασίας, την ανεργία, τις συνθήκες παραγωγής και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (εργατική κατοικία κ.λπ.), την οργάνωση της ταξικής πάλης και τα κρατικά μέσα καταστολής του εργατικού κινήματος, τις συνθήκες εξασφάλισης της υγείας και της μετεργασιακής ζωής (ασφαλιστικό ζήτημα).

(σελ. 9 – 12)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αστική τάξης προσπαθεί με κάθε τρόπο να χειροτερεύσει τη κατάσταση της εργατικής τάξης, να μειώσει το κόστος εργασίας και ν’ αυξήσει την υπεραξία, τα κέρδη.

Βασικό προπαγανδιστικό στοιχείο, για να καλύψει η αστική τάξη τις επιδιώξεις της, είναι η ανταγωνιστικότητα δηλαδή η ανάγκη να μειώσει το κόστος των προϊόντων ώστε να μπορούν να διεισδύσουν στις ξένες αγορές. Ο Φρ. Ένγκελς θα έγραφε για την περίπτωσή μας: το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας ισοδυναμεί με το αίτημα να πεινάσουν οι Κινέζοι εργάτες δηλαδή να μειωθούν οι μισθοί για να μείνουν άνεργοι οι Έλληνες εργάτες.

Αλλά πως έχει το θέμα της ανταγωνιστικότητας;

Κατ’ αρχήν το ωριακό κόστος εργασίας είναι το μισό περίπου του κόστους της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Να ο σχετικός πίνακας 1.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Ωριακό κόστος εργασίας

2000
Ουγγαρία 3,54
Πορτογαλία 7,17
Ελλάδα 11,73
Ισπανία 15,51
Ιρλανδία 17,82
Ιταλία 18,64
Φινλανδία 22,11
Ολλανδία 24,12
ΕΕ-15 23,05

(Ευρώ ανά ώρα και εργαζόμενο)

Πηγή: Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα 2003, σελ. 48. Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης.

Η Παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνει ενώ το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώνεται και αυξάνει λιγότερο από την παραγωγικότητα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας και πραγματικό κόστος της μονάδας εργασίας.

Παραγωγικότητα Κόστος ανά μονάδα εργασίας
1961-73 8,5 -3,2
1974-85 3,7 1,3
1986-90 2,00 0,8
1991-95 0,7 -2,3
1995 1,2 1,7
1996 2,8 -1,4
1997 4,2 2,2
1998 -4,7 0,8
1999 3,6 -1,9
2000 4,3 -1,7
2001 4,5 -1,9
2002 4,2 -1,2
2003 3,3 -1,5
2004 3,4 -1,6

Πηγή: European Economy Πίνακας 83, Νο 4/2003.

Από τον πίνακα 2 είναι φανερό ότι το κόστος ανά μονάδα εργασίας πέφτει και ανεβαίνει αλλά πάντα λιγότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Ο Κ. Μαρξ στην εποχή του παρατήρησε:

«Για να πέσει η αξία της εργατικής δύναμης, πρέπει το ανέβασμα της παραγωγικής δύναμης της εργασίας να αγκαλιάσει κλάδους παραγωγής που τα προϊόντα τους καθορίζουν την αξία της εργατικής δύναμης και επομένως είτε ανήκουν τον κύκλο των συνηθισμένων μέσων συντήρησης είτε μπορούν να τα αντικαταστήσουν… Την αξία της εργατικής δύναμης την κατεβάζουν επίσης και το ανέβασμα της παραγωγικής δύναμης και η αντίστοιχη πτώση της τιμής των εμπορευμάτων στους κλάδους που προσφέρουν τα υλικά στοιχεία του σταθερού κεφαλαίου, τα μέσα εργασίας και το υλικό εργασίας για την παραγωγή αναγκαίων μέσων συντήρησης».1

«Χέρι-χέρι… με την αναπτυσσόμενη παραγωγικότητα της εργασίας πάει… η φθηνή εργασία του εργάτη, άρα και η αύξηση του ποσοστού της υπεραξίας ακόμα και στην περίπτωση που ανεβαίνει στην ίδια αναλογία που αυξάνει η παραγωγικότητα της εργασίας».2

Κατά συνέπεια και το ωριαίο κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η αύξηση των μισθών είναι πολύ κάτω της αύξησης της παραγωγικότητας. Έτσι η συμβολή των εργατών για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικότητα είναι σημαντική.

Το ερώτημα είναι ποια η συμβολή της αστικής τάξης; Ένα κριτήριο είναι η δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση. Από τον πίνακα 3 προκύπτει ότι η Ελλάδα διαθέτει το 3,8% του ΑΕΠ όταν η Ουγγαρία το 4,5%, η Πορτογαλία το 5,7%, η Ισπανία το 4,4% κ.λπ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Δημόσια Δαπάνη σε εκπαίδευση
% του ΑΕΠ 2000

Ελλάδα 3,8
Ιρλανδία 4,4
Ισπανία 4,4
Ουγγαρία 4,5
Ιταλία 4,6
Ολλανδία 4,9
Πορτογαλία 5,7
Φινλανδία 6,0
ΕΕ-15 4,9

Πηγή: έκθεση για την ανταγωνιστικότητα 2003 σελ. 82. Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.

Κατά συνέπεια την κύρια ευθύνη για τη μη εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει η αστική τάξη και όχι η εργατική.


1 Κ. Μαρξ. Κεφάλαιο, τόμος 1 σελ. 330, Εκδ. Σύγχρονη Εποχή.

2 Κ. Μαρξ. Κεφάλαιο, τόμος 1 σελ. 625-626, Εκδ. Σύγχρονη Εποχή.

Με ένα κλικ

 Η κατάσταση της εργατικής τάξης – Διαβάστε το

Πηγή: http://politikokafeneio.com

http://www.kostaskappos.gr/books_ergatikitaksi.html

Explore posts in the same categories: Κώστας Κάππος

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: