Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής- Καμπάνια για το «Σχέδιο Β»

Στα πλαίσια της καμπάνιας του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για το «Σχέδιο Β», η ιστοσελίδα μας, www.tometopo.gr  , αρχίζει από σήμερα τη δημοσίευση σημαντικών διεθνών εκθέσεων και μελετών που έχουν ως αντικείμενο την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή καπιταλιστική κρίση και κυρίως τις προβλέψεις και τις εκδοχές για την έκβασή της.

Οι απόψεις αυτές πολλές φορές δεν συγκλίνουν ή ακόμα μπορεί να είναι αντίθετες από του Μετώπου Α. Α., είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γιατί από τη μια εμπεριέχουν μια σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης, από την άλλη αναδεικνύουν τις αναζητήσεις, επιθυμίες και σκοπιμότητες διαφόρων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων για το σε ποια κατεύθυνση θα κλίνει η πλάστιγγα. Για το ποιο θα είναι το «Σχέδιο Χ» που θα διαδεχθεί το «Σχέδιο Α’», το οποίο όλοι κατανοούν ότι μπορεί ήδη να εκπνέει, με εξαίρεση τις περισσότερες κοινοβουλευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Η προσπάθειά μας αυτή προβληματισμού για το «Σχέδιο Β΄» αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της αμετάπειστης στάσης τόσο της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ όσο και της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ανεξαρτήτων Ελλήνων να αποκλείουν, παρά το τρομερό ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος, οτιδήποτε είναι έξω από την Ευρωζώνη, δηλαδή από το «Σχέδιο Α’». Η στάση αυτή είναι ακραία επικίνδυνη για τον εργαζόμενο λαό και τον τόπο, γιατί ακόμη και όσοι δεν συμμερίζονται την ανάγκη εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της στάσης πληρωμών του χρέους με πρωτοβουλία του λαού μας, και υποστηρίζουν το αξίωμα «Καμία θυσία δεν θα μας διώξει από το ευρώ» γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έξοδος μπορεί να συμβεί, παρά την επιθυμία και τις καταστροφικές προσπάθειές τους, κάθε στιγμή και για δεκάδες, τους πιο διαφορετικούς, λόγους. Αν δεν υπάρχει σχεδιασμός και ετοιμασία, θα υπάρξει διάλυση και πανικός.

Η στάση αυτή όμως αναδεικνύει και μια αφάνταστη πνευματική οπισθοδρόμηση. Είναι επιστημονικά αδιανόητο σε ένα πολυπαραγοντικό σύστημα εκτός ισορροπίας – η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία που μέσα της εντάσσεται η Ελλάδα της κρίσης – που είναι ανοικτό στα πιο διαφορετικά ενδεχόμενα, να αποκλείεται με εξορκισμούς το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ.

Άλλες χώρες δεν συμμετέχουν σε αυτή την πολιτική και διανοητική οπισθοδρόμηση προς τον δογματισμό και τα μελετούν όλα, κυρίως από τη σκοπιά και τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης τους, κάτι που ωστόσο δείχνει ότι το ενδεχόμενο διάσπασης / διάλυσης της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης πολύ πιθανώς με την έξοδο της Ελλάδας, εδράζεται στην ίδια την πραγματικότητα. Όσοι στην αριστερά κόπτονται για τον εργαζόμενο λαό και καταδικάζουν, τουλάχιστον ρητορικά, τα μνημόνια θα όφειλαν να συμβάλλουν σε ένα ρεύμα λαϊκής κινητοποίησης που να επιβάλει μια έξοδο προς το συμφέρον της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της δημοκρατίας. Στην περίπτωση δε που θα επιβληθεί από τους δανειστές ή από κάποια στροφή των γεγονότων, θα όφειλαν επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να μην επικρατήσει πανικός και συνέπειες εις βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της δημοκρατίας. Θα όφειλαν, αλλά …

«Η μεγάλη έκπληξη: Έρευνα made in Finland για ένα Σχέδιο Β’ για την έξοδο της ίδιας της Φιλανδίας από το ευρώ»

Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με μια έρευνα που φαίνεται αιφνιδιαστική, παράδοξη και απίστευτη με την πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί από κυβέρνηση και αντιπολίτευση «καμία μελέτη για την έξοδο από το ευρώ». Είναι φιλανδική μελέτη με κεντρικό αντικείμενο την αποχώρηση της Φιλανδίας από το ευρώ. Την έρευνα έχει κάνει, με κυβερνητική παρότρυνση, η Nordea Bank AB, από τις μεγαλύτερες σκανδιναβικές τράπεζες, υπό τον έλεγχο φιλανδικών πρώτα κεφαλαίων, αλλά και σουηδικών, νορβηγικών και δανικών, ιδιωτικών και κρατικών. Η έρευνα μένει σε ένα επίπεδο το οποίο, ευνόητα, δεν περιλαμβάνει τις αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα, των εργαζομένων, των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη σε ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, άρα μένει σε μια περιγραφή της κατάστασης εντός του υπάρχοντος πλαισίου.

Ο τίτλος της έρευνας είναι «Τι θα συμβεί αν διασπαστεί/διαλυθεί η Ευρωζώνη;». Σήμερα δημοσιεύουμε την «Εισαγωγή». Και θα ακολουθήσουν άλλες έξι ενότητες. Δεύτερη λοιπόν η «Αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ». Τρίτη, η «Αποχώρηση διαφόρων προβληματικών χωρών από το ευρώ». Τέταρτη, η «Οικειοθελής έξοδος της Φιλανδίας από το ευρώ». Πέμπτη, η «Διάσπαση ή διάλυση της Ευρωζώνης». Και έκτη, οι «Επιπτώσεις των διαφορετικών σεναρίων στη φιλανδική οικονομία». Θα ακολουθήσει μια κριτική προσέγγιση της φιλανδικής αυτής έρευνας από συνεργάτη μας.

Η ιστοσελίδα μας θα συνεχίσει την απαγορευμένη από το πολιτικό κατεστημένο συζήτηση και εμβάθυνση του «Σχεδίου Β΄». Ζητάμε για αυτό τη στήριξή σας, σε μια προσπάθεια που απαιτεί πολλές δυνάμεις τόσο στον τομέα της επιλογής όσο και της μετάφρασης. Όσες φίλες και φίλοι αναγνώστες μπορούν να βοηθήσουν, ιδιαιτέρως στη μετάφραση από αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, ιταλικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα ή να παράσχουν άλλου τύπου στήριξη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στη διεύθυνση// tometopo@gmail.com// Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.// .

Όσο για μας, ευελπιστούμε να κρατήσουμε ανοικτό αυτό το χώρο γνώσης και πληροφόρησης.

 http://www.tometopo.gr/home/metopo/1011-e-.html

Explore posts in the same categories: Ανακοινώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: