Πολυτεχνείο 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Το »Πολυτεχνείο» ,τριανταεννέα χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, που αποτέλεσε το σπινθήρα για λαϊκή έκρηξη κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών ,εξακολουθεί να είναι ο φάρος της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας.

Ζωντανεύει και σήμερα , μέσα στο ζόφο που έχει σπείρει η πολιτική των μνημονίων και της υποτέλειας ,τις καλύτερες παραδόσεις της νέας γενιάς για διεκδίκηση ακόμη και των αυτονόητων.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, συμβολίζει τη διαρκή ανάγκη για επαγρύπνηση, σταθερό και επίμονο αγώνα του κόσμου της εργασίας, των ανέργων και της νεολαίας, που πλήττονται σήμερα βάναυσα από την πολιτική της τρόικας. Υπενθυμίζει πως, χωρίς ενεργό συμμετοχή , μόνο δια της εκπροσώπησης, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη ζωή του λαού.

Το »Πολυτεχνείο» δεν είναι »ιστορικό μουσείο». Δεν είναι πηγή εύκολων συναισθηματικών αναφορών, είναι ζώσα αλήθεια κι ως τέτοια η νέα γενιά, κυρίως, ας την κάνει δική της.

http://www.tometopo.gr/home/metopo/

Τόσο κοντά μα και τόσο μακριά

39 χρόνια έχουν περάσει από την μεγαλειώδη εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας ενάντια στη αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, με τα συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ-Έξω το ΝΑΤΟ», που συμπύκνωναν τον αντι-ιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα της εξέγερσης. 39 χρόνια μετά αναζητείται το αληθινό νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διαρκώς επιστρέφει το ερώτημα «τι μπορεί να γίνει σήμερα;». Δεν αρκεί ένας εθιμοτυπικός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν μπορεί να αποτελεί σχέδιο και φιλοδοξία το «μια από τα ίδια». Είναι επιτακτικό να ανοίξει με μαζικούς και πολιτικούς όρους η συζήτηση και η αντιπαράθεση για ένα σχέδιο ενάντια στη σύγχρονη χούντα που αφήνει καθημερινά πίσω της καμένη γη.

Δυόμισι χρόνια μνημονίου οδηγούν το λαό και τη νεολαία στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, βυθίζουν την οικονομία και τη χώρα στο κενό. Το σχέδιο «ανάπτυξης» της κυβέρνησης Σαμαρά, συνεχίζεται ακάθεκτο χαρίζοντας γη και ύδωρ στου δανειστές. Όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις για «σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο» και «διαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα», στην ουσία μετατρέπονται σε νέο μνημόνιο και περισσότερα μέτρα….

η συνέχεια http://antapocrisis.gr/index.php/2012-04-24-19-38-44/item/517-17n

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

‘’…ας βροντήξει στις πλατείες το ποδοβολητό των εξεγέρσεων…’’ Βλ. Μαγιακόφσκι

Δεν είναι εύκολο να προκαλείς την ιστορία

Ιδίως όταν όλοι σου μαθαίνουν πως οι ήρωες είναι απόμακρα όντα, διαφορετικά από τους κοινούς ανθρώπους. Ωστόσο εσύ καταλαβαίνεις ότι στους ώμους αυτών των ανθρώπων περπατά. Στους πόνους και τις προσδοκίες τους ανασταίνεται η πρώτη της νιότη. Τον Νοέμβρη του 73, ψήλωσε το μπόι ενός λαού, όταν τα παιδιά του κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο.

Τότε…Απέναντι σε μια χούντα σιδερόφρακτη

Με την μπότα των στρατιωτικών να συνθλίβει τη σκέψη του λαού, την κάνη των τανκς στραμμένη στην καρδιά όσων αντιστέκονταν. Ο φόβος του θανάτου και των διώξεων τρύπωνε από τις χαραμάδες των σπιτιών σαν τους ίσκιους των ασφαλιτών που παρακολουθούσαν, στρογγυλοκάθιζε στο σαλόνι μέσα από τις εκπομπές της τηλεοπτικής ΥΕΝΕΔ. Η υποστήριξη της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης εκείνης της εποχής, των Αμερικάνων, στην δικτατορία των συνταγματαρχών έδινε ένα τόνο παντοδυναμίας στο πολιτικό σύστημα. Ο επίσημος αστικός πολιτικός κόσμος έκανε σχέδια ανόρθωσης της χώρας από το Παρίσι, όπως παλιότερα επί κατοχής απαιτούσε να κανοναρχεί για την τύχη της Ελλάδας από την Αίγυπτο….

η συνέχεια http://www.narnet.gr/articles

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Ξεσηκωμός! Με ταξικό αγώνα την ιστορία γράφει ο λαός

Απ’ το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του ’73 βγάζουμε συμπεράσματα: Ο λαός, η νεολαία δεν μπορούν να είναι θεατές στη σφαγή τους. Με την αποφασιστική, την οργανωμένη δράση τους μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, να επιβάλουν το δικό τους δίκιο, ενάντια στο ζυγό των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Ποιοι και γιατί επέβαλαν τη στρατιωτική δικτατορία;
Η διακυβέρνηση της χώρας, την 21η Απριλίου 1967, πέρασε από τα αστικά κόμματα σε τμήματα δυνάμεων του στρατού. Το πραξικόπημα έγινε στο όνομα του υποτιθέμενου “κομμουνιστικού κινδύνου”. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως ο αντικομμουνισμός είναι πάντοτε προπομπός συνολικότερων αντιλαϊκών σχεδίων, έχει στο στόχαστρο συνολικά το λαό. 

Οι λόγοι που επέβαλαν τη δικτατορία ήταν η εξυπηρέτηση εσωτερικών αναγκών του συστήματος, καθώς υπήρχαν αντιθέσεις ανάμεσα σε αστικά κόμματα και το Παλάτι, που υπήρχε ακόμα και ήταν μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και για να στηριχθούν οι επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, την κρατούσαν οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια. Αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή άσκησής της. Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς τρόμου – με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις – που υπεράσπιζε την εξουσία των μονοπωλίων. Το κεφαλαίο, τα μονοπώλια βγήκαν ενισχυμένα απ’ τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με το βούρδουλα της καταστολής.

η συνέχεια http://www.kne.gr/index.php/press/312-2012-11-14-10-44-38

 

Explore posts in the same categories: Ανακοινώσεις, Πολυτεχνείο '73

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: