Η παγκόσμια οικονομική χούντα θα αποφασίζει ποια χώρα θα πτωχεύει.

 Εφημ ΠΡΙΝ

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Έχουν ταράξει όλο τον κόσμο στη λιτότητα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την παγκόσμια οικονομική χούντα. Θέλουν τώρα να αποφασίζουν και ποια χώρα θα πτωχεύουν, χωρίς να ρωτούν κανέναν. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς σε κύριο άρθρο τους θέτουν το ζήτημα ορθά κοφτά.:’’ Πρέπει να επανακαθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα πτωχεύει’’, γράφει σε άρθρο του εκδότη της η βρετανική εφημερίδα. ‘’ Ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών (SDRM) που είχε προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2002’’, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: Πρέπει να εφαρμοστεί ένα διεθνές καθεστώς χρεοκοπιών για τα κράτη , υπό κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η καθιέρωση του μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών είχε απορριφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2002, Καθώς η Ουάσινγκτον δεν ήθελε να αποδεχτεί ένα διεθνή οργανισμό, ο οποίος θα ήταν υπεράνω των αμερικάνικων διαδικασιών χρεωκοπίας. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έφερε όμως ξανά στο προσκήνιο αυτή την πρωτοβουλία. ‘’ Για την ΕΕ, που έτσι κι αλλιώς έχει διακρατική φύση, θα είναι ευκολότερο να υιοθετηθούν παρόμοιες προτάσεις… Να υπάρξει δηλαδή ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός SDRM εάν η κρίση της ευρωζώνης εξακολουθήσει να είναι μείζον πρόβλημα’’, σημειώνουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Η ανάσυρση του παγκόσμιου μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών από το ΔΝΤ συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τη διαρκώς αυξανόμενη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.Οι Αμερικανοί που ελέγχουν πλήρως το ΔΝΤ , συνειδητοποίησαν ότι τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από τους Γερμανούς στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο και απειλούν να επεκταθούν στην Ισπανία, ίσως και στην Ιταλία και ποιος ξέρει σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αποτελούν στην ουσία σύμφωνα παράδοσης πολιτικής και οικονομικής των αντίστοιχων χωρών στη γερμανική επικυριαρχία.

Την ώρα που το Βερολίνο αξιώνει να έχει λόγο στη σύνταξη κάθε κρατικού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης για τη διαιώνιση της λιτότητας και των περικοπών, η Ουάσινγκτον θέλει να αξιοποιήσει περισσότερο το ΔΝΤ ως μοχλό εκβιασμού απέναντι στην ηγεμονία της Γερμανίας .Στην ουσία, δηλαδή, οι Αμερικανοί επιδιώκουν να κατοχυρώσουν θεσμικά ότι οι Γερμανοί θα πληρώνουν ακόμη και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε χώρα της ευρωζώνης που το δημόσιο χρέος της θα καθίσταται μη βιώσιμο, υπονομεύοντας έτσι τα κέρδη του Βερολίνου, οικονομικά και πολιτικά, από τη λειτουργία της ευρωζώνης ώστε τελικά να οδηγήσουν σε αποσύνθεση του ευρώ.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο εχθρική για την κοινωνία αλλά και τα κράτη είναι η ιδέα της ‘’ παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης’’. Δεν φτάνει πλέον η πολιτική της παγκόσμιας λιτότητας και των ‘’μνημονίων για όλους’’. Θέλουν να υπάρχει και η ‘’αυτόματη πτώχευση χωρών’’ .’’Ακούω όλο και περισσότερες συζητήσεις στην Ευρώπη για κάποιο είδος μηχανισμού αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους’’ λέει ο Λι Μπουχάιτ της δικηγορικής εταιρείας Κλίαρι Γκότλιμπ,που εκπροσωπεί τις περισσότερες κυβερνήσεις σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους , περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Αργεντινής. ‘’ Πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί’’.

‘Όπως γράφει ο αμερικανός οικονομολόγος Μάικλ Χάντσον στο περιοδικό Κάουντερ Παντς, ‘’η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα εκείνη της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η υπερεθνική εξουσία της Ρώμης βρίσκεται σήμερα στην Ουάσινγκτον. Ο χριστιανισμός έχει αντικατασταθεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ‘’ Συναίνεσης της  Ουάσινγκτον’’, που ασκείται μέσω του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας , του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των δορυφορικών οργάνων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα’’.

Πίσω από όλους αυτούς όμως βρίσκονται λιγότερες από 150 επιχειρήσεις που ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Τα τρία τέταρτα των κολοσσών αυτών ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται  χαρακτηριστικά σε έρευνα του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, υπάρχει ‘’μια οικονομική υπερ-οντότητα στο παγκόσμιο δίκτυο των μεγάλων εταιρειών’’

Πηγή: Εφημ ΠΡΙΝ

Explore posts in the same categories: Μιχάλης Ψύλος

Ετικέτες: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: