Για την αγροτική οικονομία – Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

20090611174739lavender-row

via Aristero blog

Η παρούσα γενικευμένη κρίση στην Ελλάδα ανέδειξε, πέρα από το δημοσιονομικό πρόβλημα και το πρόβλημα του δημοσίου χρέους,  και τα κατά πολύ σημαντικότερα προβλήματα της παραγωγής και του παραγωγικού μοντέλου που επί μακρά σειρά ετών διαμόρφωσε η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως η καταστροφή της όποιας, στρεβλής κι αυτής, παραγωγικής βάσης της χώρας προβάλλεται ως το κυρίαρχο επιχείρημα  για την αναγκαιότητα των ακολουθούμενων πολιτικών. Πολιτικών που όχι μόνο δε λύνουν το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα δηλαδή των τρεχουσών συναλλαγών, αλλά το εντείνουν ακόμη παραπέρα.

Φυσικά δεν κάνουν κάποιο λάθος οι αστοί διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας.  Απλά λύνουν το πρόβλημα από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των ταξικών συμφερόντων τους. Το πρόβλημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προσπαθούν να το λύσουν με  τη δραματική μείωση της κατανάλωσης των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα η δραματική μείωση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου που θα κατευθύνεται προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα αύξηση την κερδοφορία των κλάδων που επιλέγονται ως πρωταγωνιστές στη νέα πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νέα θέση του ελληνικού κεφαλαίου στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Στα σχέδια αυτά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν κάποια θέση παρά μόνο αυτή των φτηνών και ευκολοαναλώσιμων εργατικών χεριών και εγκεφάλων. Από τη μεριά των εργαζόμενων και των ανέργων, καθώς και των πολιτικών υποκειμένων που υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους, επιβάλλεται η συγκρότηση μιας πρότασης οικονομικού και παραγωγικού συστήματος που θα βρίσκεται στον αντίποδα όσων το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του απεργάζονται. Η κατάρτιση μιας τέτοιας πρότασης προϋποθέτει τη γνώση της σημερινής  κατάστασης των επιμέρους τομέων της ελληνικής οικονομίας και την ιστορική διαδρομή τους για  την, όσο το δυνατό, βαθύτερη  κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ένας από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, επομένως και της ελληνικής, είναι αυτός της αγροτικής οικονομίας.

Εδώ εμφανίζεται, ιδιαίτερα οξυμένο μάλιστα, το παράδοξο να απειλούν με πείνα τον ελληνικό λαό, αν τολμήσει και σκεφτεί κάτι παραπέρα από τις ακολουθούμενες πολιτικές, αυτοί ακριβώς που από τη μια τον σπρώχνουν στην πείνα και από την άλλη οι πολιτικές επιλογές του είναι εκείνες που έφεραν στην παρούσα κατάσταση την αγροτική οικονομία. Στα παρακάτω θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, να δούμε αδρά πως εξελίχτηκαν ιστορικά τα θεμελιώδη μεγέθη της και να προσδιορίσουμε τα αίτια των μεταβολών.

Η συνέχεια του άρθρου στο συνημμένο αρχείο ή στο eparistera.

 http://aristeroblog.gr/node/1373

Explore posts in the same categories: Οικονομία

Ετικέτες: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: