Παράδοση του κέντρου της Αθήνας δια της «αναπλάσεως»!

2013_02_27_02_44_42__0ab4217b3bfd4656a01842b8ee446850

Πηγή: ISKRA

Με την πρόκριση μελέτης ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου, η κυβέρνηση έκανε άλλο ένα βήμα προς την ολοκληρωτική παράδοση των «φιλέτων» της Αττικής με αποκλειστικό στόχο να ενισχυθεί η κερδοφορία κατασκευαστών, κτηματομεσιτών,εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων και άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, διοργανώθηκε διαγωνισμός, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Ωνάση, και στον οποίο προκρίθηκε η πρόταση του ολλανδικού γραφείου «Okra». Βάση της πρότασης αυτής έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας με κύριο άξονα την πεζοδρόμηση και δενδροφύτευση της Πανεπιστημίου και αναπλάσεις στις πλατείες Ομονοίας και Συντάγματος.

Η προαναφερθείσα μελέτη είναι ενταγμένη στο συνολικό σχέδιο παράδοσης εκτάσεων και ακινήτων της Αττικής στην κερδοσκοπία προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, δεσμεύθηκε να προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «η ανάπλαση, όπως εγώ το βλέπω, της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στο Φαληρικό Όρμο, μαζί με την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου πέρα από όλα τα άλλα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν κατ’ εμέ το «τρίγωνο» αυτής της αναγέννησης. Σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο. Η ανάδειξη ολόκληρου το παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο».

Με την σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το σχέδιο ανάπλασης του Κέντρου της πρωτεύουσας θα γίνει πράξη μέχρι το τέλος του 2015. Όσον αφορά τα 80 εκατ. ευρώ που κοστίζει η εφαρμογή του σχεδίου, αυτά θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ οι σχετικές μελέτες θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης», ο πρόεδρός του Αντ. Παπαδημητρίου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπλασης, ότι «θα ήταν ιδανικό να ήταν ένα καθαρά ιδιωτικό project»…

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο κέντρο Αθήνας αλλά και στα 40 χιλιόμετρα ακτών (από το Φάληρο ως το Σούνιο), οι οποίες συνοδεύονται από την κατάργηση και παράκαμψη πολεοδομικών και άλλων κανονισμών, δεν έχουν στόχο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αλλά την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων. Τα νέα πεδία άγριας εκμετάλλευσης που ανοίγει η κυβέρνηση θα έχουν ολέθριες συνέπειες τόσο στο αστικό και φυσικό περιβάλλον της Αττικής όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

 http://www.iskra.gr/index.php?option=com

Explore posts in the same categories: Αθήνα

Ετικέτες: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: