Aκαδήμιος Πλάτωνος

Εφημερίδα των Συντακτών

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Ευρωπαϊκό Ετος Πλάτωνα έχει ανακηρυχθεί το 2013 και ελληνική πολιτεία και δημοτική αρχή λένε να το γιορτάσουν επιτρέποντας την ανέγερση ενός γιγάντιου εμπορικού κέντρου 53.000 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Για να χτίσει μάλιστα τα Αcademy Gardens, όπως ονομάζει τους «πολυχώρους ψυχαγωγίας και εμπορίου», το διεθνές fund Artume ζήτησε και πέτυχε φωτογραφική τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει τέτοια δόμηση σε Βιοτεχνικό Πάρκο.

Πρόκειται για τις, κατεδαφισμένες πλέον, εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, τον περιβάλλοντα χώρο και εγκαταλειμμένα κτίρια της Κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, τα οποία αρχιτέκτονες έχουν ζητήσει να χαρακτηριστούν διατηρητέα βιομηχανικά μνημεία. Η εταιρεία μιλάει για επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας, ενώ οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αντιπαραθέτουν ότι θα χαθούν 6.000-7.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνο συνεργασίας φέρεται να έχει υπογράψει ο δήμαρχος Αθηναίων με την εταιρεία, που υπόσχεται αντισταθμιστικά μέτρα όπως υποτροφίες μαθητών, ανάπλαση παιδικής χαράς κ.λπ.

Εξαλλοι είναι οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Καμίνη με την εταιρεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι τα «Αcademy Gardens» όχι μόνο δεν θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά θα δώσουν τη χαριστική βολή στα μικρά εμπορικά μαγαζιά, θα «τσιμεντώσουν» πολύτιμους ελεύθερους χώρους και εμμέσως θα ιδιωτικοποιήσουν το αρχαιολογικό πάρκο, μετατρέποντάς το σε «προαύλιο» του mall.

Ενάντια στην τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου για ανέγερση του mall γνωμοδότησε ήδη το δημοτικό συμβούλιο του Περιστερίου, καθώς η χρήση του θα είναι υπερτοπική και αναμένεται να επιβαρύνει και το Περιστέρι. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του θέματος στην 4η Δημοτική Κοινότητα στον Κολωνό. Το επιχείρημα που προέβαλε η αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Κοντοσταθάτου, ότι «τα Academy Gardens θα αναβαθμίσουν την περιοχή», προκάλεσε θυμηδία στους κατοίκους, που ανταπάντησαν ότι «μέσα στην κρίση δεν έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους ανάπτυξη» και ότι οι υποσχέσεις της εταιρείας είναι «χάντρες και καθρεφτάκια των αποικιοκρατών στους ιθαγενείς».

Ενάντια στην ανέγερση του mall τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των συνδυασμών «Επιμένουμε Αθήνα» του Γ. Αμυρά, «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ , «Συμπαράταξη για την Αθήνα» του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων που έχουν αποχωρήσει από τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη. Oυδέτερη στάση κράτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης του Ν. Κακλαμάνη. Κάτοικοι και φορείς επεσήμαναν την απουσία ανεξάρτητης επιστημονικής και περιβαλλοντολογικής μελέτης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που εμφανίζεται να υιοθετεί το εταιρικό σχέδιο. «Εχετε κάνει την επιλογή να θεωρείτε την εταιρεία εξ ορισμού τίμια, ηθική και ορθολογική, και εμάς τους κατοίκους, εμπόρους και όλους τους άλλους ψεύτες και ανήθικους, ενώ δεν έχετε εκπονήσει οι ίδιοι καμία μελέτη», ήταν μία από τις μομφές που διατυπώθηκαν εκ μέρους των κατοίκων προς την εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής.

«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι σήμερα, ενώ υποτίθεται γιορτάζουμε το Ευρωπαϊκό Ετος Πλάτωνα, 2.440 χρόνια μετά τη γέννησή του, φυτεύουν τσιμέντο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των 130 στρεμμάτων με τα 250.000 ευρήματα και μελλοντικό “Μουσείο των Αθηνών” όπως έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει. Επιτρέπουν, παρακάμπτοντας τους νόμους, σε ένα διεθνές fund, να χτίσει ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα μιλάει εξ ονόματος του Πλάτωνα. Είναι σαν να χτίζουν mall στον Παρθενώνα. Αν δεν μας πειράζει ούτε αυτό, ας τα ισοπεδώσουμε όλα», μας είπε ο Βασίλης από την επιτροπή κατοίκων.

 http://www.efsyn.gr/?p=27822

 

Explore posts in the same categories: Αφροδίτη Τζιαντζή

Ετικέτες: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment στο “Aκαδήμιος Πλάτωνος”


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: