ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ:Συλλαλητήρια για τη Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

ΑΘΗΝΑ, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου

 εφημ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ

getImageΚλιμακώνονται οι κοινές πρωτοβουλίες της Κοινωνικής Συμμαχίας αλλά και η δράση των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα, μπροστά στην 8η Μάρτη.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 8η Μάρτη οργανώνουν μια σειρά Σύλλογοι:

— Σε Μοσχάτο – Ταύρο το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 18.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

— Στη Νέα Σμύρνη επίσης το Σάββατο, στις 11.00, στο σταθμό Αγ. Φωτεινής του τραμ.

— Εκδήλωση για τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα οργανώνει η Ομάδα Γυναικών Π. Φαλήρου, το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24).

— Εκδήλωση θα γίνει και από την Ομάδα σε Σπάτα – Αρτέμιδατην Κυριακή 10 Μάρτη, στις 17.00, στην Αίθουσα Συμβουλίων.

— Αφιερωμένη στα νέα ζευγάρια θα είναι η εκδήλωση του συλλόγου του Πειραιά την επόμενη Κυριακή 10 Μάρτη, στις 18.00 στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

— Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά οργανώνει ο σύλλογος Πατησίων – Ριζούπολης μαζί με το Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών Α’ Αθήνας την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 10.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

Πολύμορφη δράση σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Πέμπτη, στις 18.00, οργανώνεται πικετοφορία στο Φοίνικα και το Σάββατο, 9 Μάρτη, στις 18.30, εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας.

Στην Ξάνθη, σήμερα, Πέμπτη, προγραμματίζεται κινητοποίηση στο νοσοκομείο με αιχμή το επίδομα τοκετού. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει και αποκλεισμός των ταμείων. Την Παρασκευή, 8 Μάρτη, στις 19.00, θα γίνει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Στην Καβάλα, την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 9 το πρωί θα γίνουν παρεμβάσεις στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας σε Καβάλα και Θάσο. Το Σάββατο, στις 18.00 προγραμματίζεται εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» της Καβάλας, όπου θα προβληθεί και η ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο βάλτο».

Στην Κοζάνη, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τα χαράτσια και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Στην Πτολεμαΐδα, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει κινητοποίηση στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο.

Στη Φλώρινα, την Παρασκευή, στις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο.

Στη Σιάτιστα, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση στο Κέντρο Υγείας και το Σάββατο, εκδήλωση για το γυναικείο κίνημα στις 18.30 στο «Καπράντζειο» Γυμνάσιο.

Στην Καστοριά, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση στο νοσοκομείο.

Στα Γρεβενά, την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, θα γίνει παράσταση στο νοσοκομείο.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, έχει οριστεί παρέμβαση στο νοσοκομείο και στις 7 το απόγευμα σύσκεψη – εκδήλωση στο καφέ «Κύτταρο».

Στην Κατερίνη τα συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας, εργαζομένων στα «Ολυμπος Πλάζα», ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο Εργαζομένων «Κάλλας», Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Περιφέρειας Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό και η χειραφέτησή της», την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «LIDO». Την ίδια μέρα πραγματοποιείται εκδήλωση από το σύλλογο γυναικών, στις 8 το απόγευμα, στο κέντρο «Κορτσόπο».

Δραστηριότητες σε όλη τη χώρα

Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 8 Μάρτη, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο 1ο Λύκειο και θα συζητήσει με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Στις 12 το μεσημέρι θα κάνει εξόρμηση στην κεντρική πλατεία. Το Σάββατο 9 Μάρτη θα γίνει συζήτηση με αγρότισσες στο χωριό Λεοντάρι με θέμα: «Αγρότισσα στον αγώνα ή στο περιθώριο;».

Στη Χαλκίδα ο Σύλλογος θα κάνει περιοδεία στο νοσοκομείο την Παρασκευή στις 12.00 και θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11.00, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Η Ομάδα στο Δήμο Λοκρών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 8 Μάρτη, στις 18.30, στον πολυχώρο της Τραγάνας, ενώ στη Λιβαδειά ο Σύλλογος οργανώνει εκδήλωση επίσης την Παρασκευή στις 19.00 στο καφέ «Στροφόμετρο».

Στη Ζάκυνθο πραγματοποιείται εκδήλωση την Παρασκευή, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Γυμνασίου στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί και θεατρική παράσταση για παιδιά. Σε εκδήλωση θα προχωρήσει ο Σύλλογος στη Σάμο, την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο. Στην Ικαρία οι δυνάμεις της ΟΓΕ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο αγροτικό ιατρείο των Ραχών και σε εκδήλωση στις 20.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χριστού. Στη Ρόδο ο Σύλλογος της ΟΓΕ θα κάνει κινητοποίηση στο νοσοκομείο, το πρωί της Παρασκευής.

……………………………………………………………………………

Οι γυναίκες να πάρουν τη θέση τους δίπλα και μέσα από τα ταξικά σωματεία

Αγγελική ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας

Στην εξουσία των καπιταλιστών, οι προοδευτικές ιδέες στην πολιτική των αστικών κομμάτων χάνουν κάθε νόημα και κάθε σημασία. Είναι γνωστές οι προσπάθειες διαφόρων φορέων, αλλά και θεσμών του αστικού κράτους να αφιερώνουν την 8η Μάρτη στη γυναικεία ομορφιά. Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι δήμοι στη χώρα καλούσαν τις γυναίκες για μαθήματα μακιγιάζ. Επίσης, πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε στις 8 Μάρτη να μετακινούνται οι γυναίκες χωρίς εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, ξεχνώντας πόσα πληρώνουν τις υπόλοιπες μέρες. Δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι όλα αυτά είναι αρνητικά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται οι ίδιες οι εργάτριες, οι εμποροϋπάλληλοι και γενικότερα η εργατική οικογένεια.

Στον κλάδο του εμπορίου οι απολύσεις και ειδικά στις συνδικαλιζόμενες γυναίκες που πρωτοστατούν ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών έχουν γίνει «καθεστώς». Εχουμε αμέτρητα παραδείγματα επιχειρήσεων και εργοδοτών και από την περιοχή της Λάρισας, όπως τα σούπερ μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΟDYLINE κ.λπ. όπου οποιαδήποτε αγωνιστική φωνή και στάση εναντιώνεται στην κερδοφορία τους, επιδιώκουν να την τσακίζουν με τρομοκρατία, εκφοβισμό και απολύσεις. Εξάλλου και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση πρώτα εφαρμόστηκαν στις εργαζόμενες γυναίκες και τους νέους στο όνομα των ψευδεπίγραφων «ιδιαίτερων» αναγκών τους για περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τη φροντίδα της οικογένειας, το «συνδυασμό οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων» ή για τη μελέτη των σπουδαστών και στη συνέχεια γενικεύτηκαν κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών.

Γενικότερα, η γυναικεία εργασία χρησιμοποιείται μέσα από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για να χτυπηθούν οι μισθοί, τα μεροκάματα, να μειωθεί το εργατικό εισόδημα χωρίς να μειωθεί ο γενικός εργάσιμος χρόνος, μάλιστα ανατρέπεται και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το 8ωρο και 7ωρο που υπήρχε μέχρι σήμερα. Μέσα στις άμεσες επιδιώξεις των καπιταλιστών είναι να χτυπηθεί και η κυριακάτικη αργία.

Ο φετινός γιορτασμός της 8ης Μάρτη πρέπει να αποτελέσει εναρκτήριο λάκτισμα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι. Να σημάνει το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Να οργανωθούν μέσα από τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, μπροστά και στους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, για την προστασία των ανέργων.

Η 8η Μάρτη θυμίζει πως η θέση της γυναίκας είναι στους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην αντεπίθεση με στόχο την αλλαγή τάξης που βρίσκεται στην εξουσία, για να καταργηθεί η ταξική εκμετάλλευση και να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας.

 

 http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/3/2013&id=14473&pageNo=8&direction=1

Advertisements
Explore posts in the same categories: Ανακοινώσεις, Γυναίκες, Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: