»Ευρώ ή Δραχμή; Σχέδιο Β- Μόνος δρόμος είναι ο δεύτερος δρόμος»

5--logo-w-2

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Με ένα βιβλίο που κυκλοφορεί το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής από τις εκδόσεις «Κορόντζη» με τίτλο «Ευρώ ή Δραχμή; Σχέδιο Β» και με υπέρτιτλο «Μόνος δρόμος είναι ο δεύτερος δρόμος» πραγματοποιεί το πρώτο βήμα προς την ίδρυση κόμματος ο Αλέκος Αλαβάνος. Ενός κόμματος που όπως δήλωσε ο ίδιος στη Real News την περασμένη Κυριακή θα κατέβει σίγουρα στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές αν αυτές προηγηθούν.

«Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός συμπυκνώνεται σε μια δέσμευση άμεσων ριζοσπαστικών μετασχηματισμών με αφετηρία την αποχώρηση από το ευρώ: παύση πληρωμών του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, δημοκρατικός σχεδιασμός, κοινωνικός έλεγχος, επιθετική πολιτική στην απασχόληση. Αυτό που κωδικά ονομάζουμε «Σχέδιο Β» σε αντιπαράθεση με το «Σχέδιο Α», των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή καταστροφή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου.

Πέραν του Αλέκου Αλαβάνου, μάλιστα, στο βιβλίο άρθρα ή συνεντεύξεις έχουν μεταξύ άλλων οι Γ. Βασσάλος, Λ. Βατικιώτης, Χ. Κατσούλας, Π. Σωτήρης, Δ. Μπελαντής, Π. Παπακωνσταντίνου, Κ. Παπουλής, Δ. Πατέλης, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Μαριόλης, Α. Τσουλφίδης.

Ιδού και το κείμενο του οπισθόφυλλου του βιβλίου:

«Η πορεία που ακολουθεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες και κατέληξε στα Μνημόνια, με τη σκληρή λιτότητα, τις απολύσεις, την καλπάζουσα ανεργία, τη φτώχεια, τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, τα σχολειά, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που κλείνουν, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, όλα όσα επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις δεσποτικά, βίαια στην κοινωνική πλειονότητα, δεν είναι μοίρα ούτε μονόδρομος.

Είναι το σχέδιο των μεγάλων συμφερόντων –του κεφαλαίου–, των πολιτικών κομμάτων που συνδέονται μ’ αυτά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Είναι το σχέδιο που φορτώνει τα βάρη της δικής τους κρίσης στους εργαζόμενους.

Υπάρχει όμως ο άλλος δρόμος. Αυτός που μπορεί να οδηγήσει στο να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να ξεφύγουμε από την εξαθλίωση, να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι συνταξιούχοι, να βγει από το τέλμα η νεολαία, να μη χάσουν τα σπίτια τους οι εργαζόμενες οικογένειες, να έχουμε πλήρη, δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση, περίθαλψη και ασφάλιση, να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας. Είναι το Σχέδιο Β.

Αυτός ο δρόμος περιέχει την άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Τη διαγραφή του ληστρικού χρέους. Το πέρασμα στη δημόσια ιδιοκτησία, με λαϊκό έλεγχο, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για μια αυτοδύναμη ανάπτυξη, που θα λειτουργεί υπέρ της κοινωνικής πλειονότητας και όχι υπέρ των τραπεζιτών και των μονοπωλιακών ομίλων. Την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος αυτών που τον παράγουν. Τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανατροπή κάθε εμποδίου που αυτή βάζει στην ανασυγκρότηση της χώρας μας, στην άσκηση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και στην ευημερία του κόσμου της εργασίας.

Σε πείσμα όσων λένε, σαν σύγχρονοι αυτοκρατορίσκοι, «μετά από το ευρώ η καταστροφή», η πραγματικότητα απαντά ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή από την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ των Μνημονίων, την εξάρτηση από τις δανειακές «δόσεις», την ασφυκτική λαβή της τρόικας».

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=215918&catID=1

Explore posts in the same categories: Αλέκος Αλαβάνος, Βιβλίο

Ετικέτες: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: