Αρχιτεκτονική δημιουργία με κοινωνική στόχευση και επίκεντρο τον συνάνθρωπο.

mitzalis_2013_03_01

Η πρόκληση ενός διαφορετικού τρόπου αρχιτεκτονικής δημιουργίας

Το Νέο Κέντρο Θεραπείας Χολέρας στην Αιτή της ομάδας MASS αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική δημιουργία με κοινωνική στόχευση και επίκεντρο τον συνάνθρωπο.

Ο σχεδιασμός ενσωματώνει μια σειρά στρατηγικών ελέγχου σε συνδυασμό με βιώσιμες τεχνολογίες κατασκευής. Οι εγκαταστάσεις θα είναι πλήρως αεριζόμενες και φωτιζόμενες με φυσικό τρόπο (…) και ένα σύστημα αποκάθαρσης ακατάλληλου νερού θα απολυμαίνει περισσότερα από 250.000 γαλόνια νερού ετησίως σπάζοντας τον κύκλο της χολέρας και αποτρέποντας την μόλυνση από τα λοιμώδη αποχετευτικά δίκτυα(…)

Το καινοτόμο αυτό σύστημα αποκάθαρσης ακατάλληλου νερού θα απολυμαίνει περισσότερα από 250.000 γαλόνια νερού ετησίως σπάζοντας τον κύκλο της χολέρας και αποτρέποντας την μόλυνση από τα λοιμώδη αποχετευτικά δίκτυα.

http://www.greekarchitects.gr/

 του Νικόλα Μιτζάλη

Η κοινωνική υπευθυνότητα της αρχιτεκτονικής φαίνεται να αγγίζει εν τέλει κάποια τεχνικά γραφεία που τον τελευταίο καιρό επικεντρώνουν τις δημιουργίες τους στην ανακούφιση πληθυσμών που κυριολεκτικά στερούνται τα πάντα. Η εταιρία Fantini είναι μια από αυτές που δραστηριοποιείται στην Αφρική (Burundi) με την κατασκευή υδραγωγείων και τη διασύνδεση ολόκληρων χωριών με καθαρό νερό, ενώ η MASS Design Group, με την οποία θα ασχοληθώ στο παρόν άρθρο, έχει υλοποιήσει ιδιαίτερα σημαντικά έργα στην Rwanda.

Το Νέο Κέντρο Θεραπείας Χολέρας στο Port-au-Prince της Αιτής, που εγκαινιάζεται εντός του τρέχοντος μήνα, έρχεται να προστεθεί στο υφιστάμενο Κέντρο Θεραπείας Χολέρας το οποίο στερείται θεμελιωδών εργαλείων και υπολείπεται βασικών συνθηκών αξιοπρεπούς περίθαλψης για τους προσβληθέντες. Οι τελευταίοι, μετά τους σεισμούς του Ιανουαρίου του 2010 και την επιδημία χολέρας που ακολούθησε -κυρίως διαμέσου μολυσμένης τροφής και νερού- έχουν ξεπεράσει τα 530.000 άτομα (εκ των οποίων τα 7.000 περίπου πέθαναν) σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αριθμοί που σοκάρουν καθώς με την κατάλληλη θεραπεία το ποσοστό εκείνων που καταλήγουν είναι μικρότερο του 1%, και καθιστούν την επιδημία αυτή την μεγαλύτερη παγκοσμίως, τουλάχιστον στην νεώτερη ιστορία.

Το γραφείο MASS, συνεργαζόμενο με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την USAID, και με προϋπηρεσία σε αντίστοιχες μελέτες (βλ.Νοσοκομείο Butaro, Rwanda) προετοιμάστηκε ενδελεχώς. Μελέτησε τα γραπτά του ανθρωπιστή Paul Farmer καθώς και την κουλτούρα των κοινοτήτων της χώρας και εφαρμόζοντας το κοινό ρηθέν των συναπαρτιζόντων μελών του (Sierra Bainbridge, Michael Murphy, Alan Ricks, και David Saladik) που τονίζει ότι: «ο σχεδιασμός δεν είναι ποτέ ουδέτερος, είτε βοηθάει είτε πληγώνει» αποφάσισε να βοηθήσει. Χρησιμοποιώντας ένα βιώσιμο μη κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο όπου τα έξοδα καλύπτονται μονάχα από εισφορές και συνεργαζόμενο με ΜΚΟ θέλησε να δημιουργήσει ένα σύμβολο ελπίδας για το μέλλον της Αιτής

mitzalis_2013_03_04

Ο σχεδιασμός ενσωματώνει μια σειρά στρατηγικών ελέγχου σε συνδυασμό με βιώσιμες τεχνολογίες κατασκευής. Οι εγκαταστάσεις θα είναι πλήρως αεριζόμενες και φωτιζόμενες με φυσικό τρόπο (Η συνεργασία με την εταιρεία Lam Partners γύρω από τον φωτισμό εστιάστηκε στα επαρκή επίπεδα φωτισμού, στη λάμψη και στη διαχείριση της θερμότητας) και ένα σύστημα συγκέντρωσης και επεξεργασίας της απορροής των όμβριων υδάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για κατασκευαστικούς σκοπούς.

Το κέντρο εκτείνεται σε 2.347τ.μ. και αποτελείται από ένα θάλαμο γενικής περίθαλψης, μια εντατική και ένα γραφείο διοίκησης. Τα σχέδια μιας πρωτότυπης καρέκλας και ενός πρωτότυπου κρεβατιού των θαλάμων υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια του Maxima, ενός τοπικού κατασκευαστή του Port-au-Prince που παρεχώρησε το εργοστάσιό του για αυτό το σκοπό. Η οροφή του κτιρίου αποτελείται από 15 προσαρτήματα (23Χ23) εκ των οποίων τα τέσσερα κεντρικά χρησιμεύουν ως το πάνω μέρος μιας δεξαμενής που συλλέγει νερό, ενώ τα υπόλοιπα 11 είναι επικλινή για την ευκολότερη συγκέντρωση του νερού και για σκοπούς φωτισμού και αερισμού. Το κτίσμα, ο ατσάλινος σκελετός του οποίου κατασκευάστηκε από ντόπιους μεταλλεργάτες του Port-au-Prince και συγκολλήθηκε in situ, είναι ανοικτό σε όλες τις πλευρές του αν και υπάρχουν σταθερά προπετάσματα στη Βορινή και στην Ανατολική πλευρά και επικλινή προπετάσματα στη Δυτική.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα αποκάθαρσης ακατάλληλου νερού θα απολυμαίνει περισσότερα από 250.000 γαλόνια νερού ετησίως σπάζοντας τον κύκλο της χολέρας και αποτρέποντας την μόλυνση από τα λοιμώδη αποχετευτικά δίκτυα.

Τέλος, το γραφείο MASS συνεργάστηκε με την κατασκευαστική εταιρεία YCF προκειμένου να εκπαιδεύσει και να απασχολήσει 20 ντόπιους μαθητευόμενους εργάτες. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί πάνω από 85 θέσεις εργασίας που συμβάλουν με πάνω από 161.000 δολάρια στην τοπική οικονομία.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η ανιδιοτέλεια της ομάδας MASS υποσκάπτεται από την έκθεση της στα ΜΜΕ του χώρου, αυτοί όμως που υλοποιούν κάτι τόσο σημαντικό σε μια χώρα τόσο φτωχή (το 78% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα) ίσως και να την αξίζουν.

mitzalis_2013_03_02

mitzalis_2013_03_03
 
Φώτο : http://www.massdesigngroup.org/our-work/projects/cholera-treatment-center.html

Ο Νικόλας Μιτζάλης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Βενετίας (I.U.A.V.) από το 1999, και διδάκτορας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Ε.Μ.Π. από το 2006

http://www.greekarchitects.gr/gr/επιλεγόμενα/η-πρόκληση-ενός-διαφορετικού-τρόπου-αρχιτεκτονικής-δημιουργίας-id7108

Explore posts in the same categories: Αρχιτεκτονική, Κόσμος

Ετικέτες: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: