Εισήγηση του Τάσου Σταυρόπουλου στη σύσκεψη του ΜΑΑ, 21/4/13

Ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα,

ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία.

(Γιάννης Ρίτσος).

5--logo-w-21.Τους στίχους αυτούς του Γιάννη Ρίτσου σκεφτόμουνα πολλές φορές μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όταν πολλά μέλη του ΜΑΑ ακολούθησαν τον Σύριζα. Το ΜΑΑ έμεινε έξω από τις εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν ήθελε να προσθέσει ένα κόμμα στο κατακερματισμένο τοπίο της αριστεράς, αλλά να συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού που πληρώνει το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης. Κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για κοινή κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά, ως συνήθως, οι προσπάθειες των αριστερών δυνάμεων για ενότητα έμειναν στο τούνελ.

2.Οι προσπάθειες όμως αυτές για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, η αποτυχία των συλλογικοτήτων της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές και η επιτυχία του Σύριζα με πολιτική στήριξης της ευρωζώνης, είχαν και ένα θετικό για το ΜΑΑ. Άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το μείζον πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο κατακερματισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που έκανε τον κόσμο της εργασίας να της γυρίζει την πλάτη, αλλά και η αδυναμία της να διατυπώσει ένα πειστικό πρόγραμμα που να δίνει ελπίδα στο λαό. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες κινητοποιήσεις στις πλατείες όπου στις συγκρούσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών με την κυβερνητική πολιτική φάνηκε το έλλειμμα της αριστεράς. Το εργατικό κίνημα δεν μπόρεσε να ανατρέψει την πολιτική της τρόικας, γιατί ήταν αισθητή η απουσία ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος και Μετώπου με συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την έξοδο του λαού από την οικονομική κρίση.

3.Μέσα σε ένα τέτοιο αποθαρρυντικό κλίμα το ΜΑΑ άντεξε. Με τις μικρές του δυνάμεις προσπάθησε να βρει λύσεις και να δώσει ασφάλεια και προοπτική στον κόσμο της εργασίας, για να γυρίσει σελίδα. Πιστεύει ότι δεν αρκεί σήμερα να μιλάμε για την ανατροπή της κατάστασης και της πολιτικής που εφαρμόζεται, αλλά να προσδιορίσουμε με σαφήνεια ποια κατάσταση θα έρθει , ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε, ποιες δυσκολίες και θυσίες θα κάνει ο λαός, για να αλλάξει ο τόπος σελίδα και να ανακουφισθούν οι εργαζόμενοι που πληρώνουν βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του συστήματος.

4.Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη στάση πληρωμών και την κατάργηση των μνημονίων, την έξοδο από την ευρωζώνη –ευρώ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, τα βήματα της οποίας πρέπει να καθορίζονται επακριβώς και να οδηγούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που πλήττονται βάναυσα σήμερα. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού οδηγεί σε σύγκρουση με την Ε.Ε και αποδέσμευση από αυτήν. Το ΜΑΑ προτάσσει την έξοδο από την ευρωζώνη, γιατί είναι το βασικό επίδικο της περιόδου που διανύουμε.( Απόφαση συνδιάσκεψης για Ε.Ε, 16.12.2013)

5.Διατυπώσαμε τις βασικές αρχές του προγράμματός μας, αλλά δε μείναμε σε αυτό. Εκτιμήσαμε ότι ένα πρόγραμμα τέτοιο πρέπει με ειλικρίνεια να καταγράφει όλα τα βήματα της επόμενης ημέρας, γιατί οι αντίπαλοί μας κινδυνολογούν και ενσπείρουν το φόβο στο λαό. Δώσαμε το όνομα σχέδιο Β’, για να τονισθεί η αντίθεση με το σχέδιο που εφαρμόζουν η τρικομματική κυβέρνηση και η Ε.Ε, να μετατοπισθεί η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης από το μνημόνιο- αντιμνημόνιο στο ουσιώδες: Μνημόνιο σήμερα είναι η ευρωζώνη. Μνημόνιο σήμερα είναι η πραγματικότητα της ανεργίας, της ύφεσης κλπ. Και η ανατροπή της κατάστασης απαιτεί έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την Ε.Ε. Με την επιδίωξη να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση της αριστεράς, να καλυφθεί το κενό στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και κυρίως, για να αρχίσει ο λαός να αποβάλει το φόβο από την έξοδο από την ευρωζώνη, πάνω στον οποίο στηρίζουν το πολιτικό τους πρόγραμμα και τα κυβερνητικά κόμματα και ο Σύριζα. Κάναμε σαφές ότι η αντίθεση στα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη συνιστά μια απάτη και δεν πρέπει ο λαός να δοκιμάσει και αυτή την απογοήτευση.

6.Δεν ισχυριζόμαστε ότι το σχέδιο β’ καλύπτει όλο το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει ένα κοινωνικό και πολιτικό Μέτωπο για τη σωτηρία του λαού, ούτε είναι το μαγικό κουτί που έχει απαντήσεις επί παντός επιστητού, αλλά συντάχθηκε κάτω από τις αγωνίες μας να δώσουμε ελπίδα σε όλα τα θύματα των μνημονίων και ιδιαίτερα στους νέους που σήμερα πλήττονται από την ανεργία και ακολουθούν τα βήματα των παππούδων τους για την ξενιτειά. Φιλοδοξία μας είναι Το σχέδιο β’ να αποτελέσει το αλφαβητάρι της αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας και της ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης. Η ανάγνωση της Κυπριακής τραγωδίας μας έκανε να βιασθούμε. Η Κυπριακή τραγωδία γκρέμισε το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηριζόταν μέχρι τώρα το ιδεολογικό υπόβαθρο τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο πιο γρήγορα καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση η πολιτική που υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η έξοδος από την οικονομική κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, τόσο θα δυναμώσει η ελπίδα για αλλαγή σελίδας.

7.Η έκδοση του φυλλαδίου με το περιεχόμενο του σχεδίου Β’ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Παρά τις ελλείψεις σε πολλά θέματα, το σχέδιο Β’ έχει συμβάλει στο άνοιγμα του ΜΑΑ στον κόσμο, στην αύξηση των μελών του και σε διεργασίες μέσα στον αριστερό κόσμο που δεν περιμέναμε. Έχουμε τη γνώμη ότι έχει συμβάλει και θα βοηθήσει στο να υποχωρήσει η συνθηματολογία στο χώρο της αριστεράς και να αντικατασταθεί από προτάσεις που θα ξαναφέρουν την ελπίδα στον κόσμο της εργασίας. Ταυτόχρονα η αποδοχή του σχεδίου Β’ και το άνοιγμα που έχει γίνει στα ΜΜΕ ως αποτέλεσμα της λαϊκής αμφισβήτησης του ευρώ και της Ε.Ε, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες, αλλά δεν πετάμε και δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα.

8.Οργανώσαμε τη συνέντευξη τύπου με την κατάθεση 10 σημείων και με πρόταση για νέο πολιτικό φορέα με το σχέδιο Β’. Οριστική απόφαση θα πάρουμε στη συνδιάσκεψη στις 18-19 Μαΐου. Σήμερα ανοίγει η συζήτηση και επιθυμία μας είναι να διατυπωθούν οι προβληματισμοί σας, οι προτάσεις σας, οι σκέψεις σας και οι τυχόν επιφυλάξεις σας, που θα βοηθήσουν την πολιτική επιτροπή να διαμορφώσει μια πιο σφαιρική άποψη και να κάνει τις προτάσεις της. Σε μια πρώτη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα 7 μέλη της πολιτικής επιτροπής τάχθηκαν υπέρ του νέου ονόματος του νέου φορέα, 3 μέλη υπέρ του σύνθετου ονόματος ΜΑΑ-σχέδιο Β’, 2 διατηρηθεί μόνο η ονομασία ΜΑΑ και μία αποχή. Επιθυμία μας ακόμη είναι εμπλουτισθεί το σχέδιο Β’ και να ασχοληθεί με θέματα που συνιστούν τομή επαναστατική για την κοινωνία μας και μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή κλίματος.

9.Έχουν αρχίσει οι προσπάθειες για τη συγκρότηση του ΜΑΑ. Πολλές συντρόφισσες έχουν ριχθεί στη μάχη για τη συγκρότηση του Μετώπου. Απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Χωρίς τη συγκρότηση του Μετώπου , δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του σχεδίου Β΄. Χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις . Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων.

10.Σχετικά με συνεργασίες με άλλες συλλογικότητες της αριστεράς και με ανένταχτους έχουν γίνει πολλές επαφές μετά τις εκλογές, Το ΜΑΑ προσέρχεται στο διάλογο κάθε φορά και είναι ανοικτό σε συνεργασίες , γιατί πιστεύει ότι είναι ώριμο αίτημα των καιρών και γιατί η επίθεση του συστήματος εναντίον των εργαζομένων δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με συσπείρωση όλων των αριστερών δυνάμεων πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα βγάζει τη χώρα από την κρίση και θα ανοίγει δρόμους ώστε να παλέψει ο λαός από καλύτερες θέσεις ενάντια στο σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Έχουν προχωρήσει αρκετά οι συναντήσεις και ευελπιστούμε ότι αύριο θα ανακοινωθεί ένα πρώτο κείμενο συμπόρευσης των δυνάμεων που έχουν συμφωνήσει με υπογραφές 100-110 συναγωνιστών. ΤηνΤετάρτη ή Πέμπτη θα παρουσιαστεί η Πρόταση συμπόρευσης δυνάμεων και αγωνιστών σε έναν άλλο δρόμο διεξόδου από την κρίση χωρίς χρέος , μνημόνια και ευρώ με συνέντευξη τύπου. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι , γιατί θέλουμε να είναι όλες οι δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να συγκρουσθούν με την πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλει ευρωζώνη και ΔΝΤ και έχουν περάσει θηλιά στο λαό. Πρόθεσή μας είναι η συνεργασία να γίνει σε δημοκρατική βάση, χωρίς ηγεμονισμούς που ταλανίζουν χρόνια την αριστερά. Γι’ αυτό το ΜΑΑ δεν έχει πρόθεση να εμβολίσει άλλες δυνάμεις ή συλλογικότητες της αριστεράς και προσβλέπει σε συνεργασία σε ισότιμη βάση. Ο κόσμος που βιώνει την κρίση, δε συγχωρεί τις μικρότητες ,τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, την επαναστατική φρασεολογία, τη μη ανάληψη ευθυνών. Το ΜΑΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και καλεί σε συσπείρωση όλες τις δυνάμεις που βλέπουν τον άλλο δρόμο.

11.Συντρόφισσες και σύντροφοι. Μαζί με πολλούς από σας πορευτήκαμε τα τελευταία τρία πέτρινα χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες, όταν πολλοί που είχαν εγκαταλείψει το δικό μας ψαροκάϊκο για πιο γερά σκαριά και σίγουρα ταξίδια είχαν προδιαγράψει την ενσωμάτωσή μας στην πολιτική «να σωθεί η Ελλάδα στο ευρώ και όχι το ευρώ στην Ελλάδα». Δεν ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο. Η συνέπεια πάντα έχει ένα τίμημα. Το γνωρίζετε άλλωστε. Το ΜΑΑ καταθέτει με ειλικρίνεια τις προτάσεις του, διδάσκεται από τα λάθη του, έχει γίνει πιο σοφό από την ευκολία με την οποία πολλοί ακολουθούν το νικητή, δεν κλονίστηκε από αυτό, γιατί πάντα έτσι γίνεται, και περιμένει να διατυπώσετε τις προτάσεις σας.

12.Τέλος το ΜΑΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους ,νέους και νέες να συγκροτήσουν συνελεύσεις του σχεδίου Β’ με βάση το πρόγραμμα που προτείνουμε. Το σχέδιο Β’ χρειάζεται επεξεργασία, συμπλήρωση, ανάλυση, εξειδίκευση. Χρειάζεται τις γνώσεις του καθενός. Προσβλέπουμε στη βοήθεια αυτή.

……………………………………………

Ο Τάσος Σταυρόπουλος είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΜΑΑ

 

http://www.tometopo.gr/home/metopo/1359-e-2142013.html

Explore posts in the same categories: Πολιτική

Ετικέτες: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: