Μιχάλης Ψύλος:Ιδιωτικοποίησαν και την κατασκοπία

ΗΠΑ Υπό παρακολούθηση οικολογικές οργανώσεις που συνεδρίαζαν ακόμη και σε εκκλησίες, αλλά θεωρούνταν ύποπτες γιά τρομοκρατία από το κράτος και την ιδιωτική εταιρεία που ασχολιόταν μαζί τους

 Εφημερίδα των Συντακτών

Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Τομ Ζιούντα και μικρή ομάδα κατοίκων στη βορειοανατολική Πενσιλβάνια συγκρότησαν μια περιβαλλοντική οργάνωση ενάντια στις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Η οργάνωση ήταν τόσο φιλειρηνική που οι συνεδριάσεις της γίνονταν σε μια τοπική εκκλησία. Και όμως! Με εντολή των Αρχών, η περιβαλλοντική οργάνωση, από την ίδρυσή της, τελούσε υπό στενή παρακολούθηση από μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας – το Ινστιτούτο Ερευνας και Αντίδρασης κατά της Τρομοκρατίας (ITRR).

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Πενσιλβάνια είχε μάλιστα διανείμει τα δελτία της παρακολούθησης στην τοπική αστυνομία, σε πολιτειακούς, ομοσπονδιακούς και ιδιωτικούς φορείς πληροφοριών, στους διευθυντές ασφάλειας των εταιρειών φυσικού αερίου, καθώς και σε βιομηχανικούς ομίλους και εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έγινε κατά… λάθος. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου έστειλε κατά λάθος ένα απόρρητο e-mail σε μια οικολόγο ακτιβίστρια, που, ας σημειωθεί, ήταν απόστρατη αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας…

Οπως αποκαλύφθηκε, τα δελτία παρακολούθησης των οικολόγων της Πενσιλβάνια περιελάμβαναν προειδοποιήσεις σχετικά με την… Αλ Κάιντα, πληροφορίες για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των συναντήσεων της οργάνωσης και αξιολογήσεις του βαθμού… απειλής για το κράτος !

Φυσικά, η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της οικολογικής οργάνωσης μειώθηκε και ορισμένα μέλη αποσύρθηκαν. Στις συναντήσεις τους πλέον τα εναπομείναντα μέλη άφηνα τα κινητά τηλέφωνα έξω ή αφαιρούσαν τις μπαταρίες. Στον απόηχο του σκανδάλου, ο διευθυντής ασφαλείας του υπουργείου παραιτήθηκε και διεκόπη η σύμβαση με την εταιρεία ITRR.

Κορυφή του παγόβουνου

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Πενσιλβάνια ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οπως αποκαλύπτει το οικολογικό περιοδικό Earth Island Journal, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχει δρομολογηθεί ένα τεράστιο σχέδιο κατασκοπίας και των οικολογικών οργανώσεων στην Αμερική από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας και την αστυνομία.

Μέχρι το 2007, το 70% του προϋπολογισμού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών -περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως– δαπανήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες κατασκοπίας και παρακολούθησης. Ηδη από το 2004, σε μια έκθεση με τίτλο «Η επιτήρηση του βιομηχανικού συμπλέγματος», η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών προειδοποιούσε ότι οι αμερικανικές αρχές καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για να περάσει σε ιδιωτικές εταιρείες η παρακολούθηση των πολιτών. Σήμερα –λέει ο αναλυτής Μπράιαν Ρούτερμπουρ- η συνολική ετήσια δαπάνη για την εταιρική ασφάλεια είναι περίπου 100 δισ. δολάρια, διπλάσια από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία.

Πιο επικίνδυνες από τους ισλαμιστές οι οργανώσεις για τα… ζώα

Την τελευταία δεκαετία, το FBI και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας θεωρούν ως ύψιστη προτεραιότητα την απειλή της οικολογικής… τρομοκρατίας. Το 2005, ο Τζον Λιούις, αναπληρωτής διευθυντής FBI, είχε δηλώσει μάλιστα ότι οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων και τα περιβαλλοντικά κινήματα συνιστούν «μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες της εγχώριας τρομοκρατίας για το FBI». Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να θεωρούν οι Αρχές ότι οι ακτιβιστές οικολόγοι είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ο λόγος είναι απλός: Οι εταιρείες, που έχουν μάθει να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των πολιτών, διαβλέπουν ότι τα υπερκέρδη τους απειλούνται από τις οικολογικές οργανώσεις και όχι φυσικά από τους «ισλαμιστές τρομοκράτες». Το 2011 η Greenpeace κατέθεσε μήνυση εναντίον της Dow Chemical, της Sasol, καθώς και σε στελέχη της Beckett Brown International, για κλοπή χιλιάδων εγγράφων, τηλεφωνικών αρχείων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από παράνομη παρακολούθηση.

Το περιοδικό «Nation» έγραψε ακόμη ότι ο γίγαντας στον τομέα των τροφίμων «Monsanto» υπέγραψε σύμβαση με θυγατρική της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Blackwater» για τη «συλλογή πληροφοριών από οικολογικές ομάδες.

Συγχώνευση δημόσιας και ιδιωτικής κατασκοπίας

Είμαστε πλέον σε μια «γκρίζα ζώνη», όπως λέει ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπομπ Χούγκενμπουμ, όπου έχουν συγχωνευτεί η δημόσια και η ιδιωτική κατασκοπία. Εκτός από τις γνωστές υπηρεσίες κατασκοπίας, όπως η MI6 και η CIA, εκατοντάδες ιδιωτικοί οργανισμοί εμπλέκονται στη συλλογή πληροφοριών και έχουν εισέλθει στην αγορά για την κάλυψη της εταιρικής ζήτησης. «Η ιδέα ήταν να κάνουμε για τον κλάδο αυτό ό,τι κάναμε και για την κυβέρνηση» λέει ο Κρίστοφερ Τζέιμς, πρώην πράκτορας της MI6 και ιδρυτής της εταιρείας ασφαλείας «Hakluyt», που έχει πελάτες της τη Shell και την BP. Πολλές εταιρείες έχουν επίσης δικά τους ιδιωτικά δίκτυα πληροφοριών.

Με την αμερικανική Αριστερά και το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα να μην αποτελεί εδώ και δεκαετίες σοβαρό «πρόβλημα» για τις Αρχές, έχουν μπει στο στόχαστρο οι οικολογικές οργανώσεις, καθώς συσπειρώνουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. «Οι εταιρείες που ρυπαίνουν το περιβάλλον θέλουν να δυσφημίσουν τις οικολογικές οργανώσεις ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας και να ακρωτηριάσουν έτσι τη δυνατότητά τους να παραμείνουν πολιτικά βιώσιμες», λέει ο Μάικ Τζέρμαν, πρώην ειδικός πράκτορας του FBI για 16 χρόνια.

Σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ», το FBI παρακολουθούσε οικολογικές οργανώσεις και στο Τέξας. Το FΒΙ υποχρέωσε μάλιστα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας να ζητήσει από τον καθηγητή φιλοσοφίας και ακτιβιστή της οικολογίας, Ανταμ Μπρινγκλ, να παραδώσει προς… έλεγχο όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τη γραπτή αλληλογραφία του. Ο καθηγητής Μπρινγκλ –για να μη χάσει τη δουλειά του- αναγκάστηκε να παραδώσει περισσότερα από 1.300 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Το μήνυμα που πήρα ήταν σαφές» λέει ο καθηγητής: «Είστε υπό παρακολούθηση… Για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν αισθάνομαι ασφαλής στο σπίτι μου. Φοβάμαι ότι αυτό που λέω στο τηλέφωνο καταγράφεται. Αναρωτιέμαι αν τα e-mails μου είναι ακόμα υπό παρακολούθηση».

 

31/05/2013

 http://www.efsyn.gr/?p=55963

Explore posts in the same categories: Μιχάλης Ψύλος

Ετικέτες: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: