Kάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά

052250dc50138371fd04f19c188f0143_XL

 Ανακοίνωση

Η λαϊκή κινητοποίηση που ξέσπασε με αφορμή την ΕΡΤ, ήρθε μετά από μια μεγάλη περίοδο ηρεμίας. Ήταν φανερό ότι αναζητούνταν «η σπίθα» που θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη αντιπαράθεση και θα δώσει διέξοδο στη λαϊκή αγανάκτηση.

Η απεργία (που δεν έγινε) των καθηγητών έδειξε τέτοια στοιχεία αναζήτησης, λαχτάρας και προσμονής, αν και το φορτίο που έχουν οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν επέτρεψε να ξεδιπλωθεί μια τέτοια κοινωνική συμπαράταξη, ενώ οδήγησε σε αναδίπλωση και τις πολιτικές δυνάμεις που θα όφειλαν να πρωτοστατήσουν.Η μάχη της ΕΡΤ ξεκίνησε με τον Σαμαρά να υπερτιμά την παράταξή του σε μια ακόμα κεντρική μάχη που θα έδινε περισσότερους πόντους στην πολιτική «νόμος και τάξη για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, για να τελειώνουμε με τα βαρίδια της μεταπολίτευσης».

Το χτύπημα ενός ακόμα μεγάλου δημόσιου οργανισμού (για τον οποίο η κοινωνία δεν έχει την καλύτερη εικόνα), το άνοιγμα των απολύσεων στο δημόσιο, οι αλλαλαγμοί για τη «μεταπολιτευτική ρεμούλα» και «τα προνόμια», θα ήταν μια ακόμα νίκη, μετά το «τελείωμα» της ΟΛΜΕ, του ΜΕΤΡΟ κοκ. Δεν είναι τυχαία τα μέτωπα που ο Σαμαράς ανοίγει στη συνέντευξή του, στην απεργοσπαστική Καθημερινή της Κυριακής:

Πόλεμος στους βολεμένους και τους προνομιούχους που έχουν ακόμα μισθό και μόνιμη εργασία.

Πόλεμος στις μεταπολιτευτικές συνήθειες στο δημόσιο, όπως η απεργία.

Πόλεμος στην διαφθορά (εννοώντας την εκλογική πελατεία που δικομματικά διορίστηκε στο δημόσιο και όχι τους διορίζοντες και τους πραγματικά διεφθαρμένους). Μία χρυσαυγίτικη στην ουσία της αντζέντα, με κατάληξη την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιηθεί η χώρα.Το βήμα αυτό του Σαμαρά (σε πλήρη συνεννόηση με τους δύο εταίρους της τρικομματικής και με την τρόικα) ξεσήκωσε τον κόσμο.

Για τη Δημοκρατία που κατακρεουργείται, με το σοκαριστικό ανακοινωθέν και τις μαύρες οθόνες, με την 19η συνεχόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την πρακτική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, μετά τις απανωτές επιστρατεύσεις.

Για τον πολιτισμό που εξευτελίζεται, για το τι σημαίνει να μην έχει μια χώρα δημόσια ραδιοτηλεόραση, για το πολιτιστικό φορτίο της ΕΡΤ, σε αντίθεση με τη μαζική υποκουλτούρα της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Για το ζήτημα της ανεργίας, των απολύσεων και της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της προώθησης της νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Είναι η ΕΡΤ, είναι οι άλλες απολύσεις που έρχονται, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις της υγείας και του νερού, το κλείσιμο των σχολείων.Αυτές οι πλευρές μαζί με τη διεθνή απομόνωση, όξυναν την αντιπαράθεση εντός τρικομματικής. Το πώς και αν λυθεί δεν έχει κριθεί ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα δεν προνομιμοποιεί τη φυγή προς τις εκλογές. Από τη μια επιθυμεί να συνεχιστεί η επίθεση και η κατεδάφιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων προς παραδειγματισμό στον υπόλοιπο νότο. Από την άλλη δεν θέλει αστάθεια προ των γερμανικών εκλογών, ειδικά στο βαθμό που δεν έχει έτοιμες πολιτικές εφεδρείες. Η λύση ΝΔ-Χ.Α. (παρόλο που συντεταγμένα ετοιμάζεται από διάφορα κέντρα), μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.Η στάση της αριστεράς.

Το ΚΚΕ δεν κράτησε τη στάση που είχε σε άλλους αγώνες, όπως πχ στις πλατείες ή στους καθηγητές. Μπήκε μέσα, έδωσε τεχνική βοήθεια, δεν πήγε σε άλλη πλατεία. Δεν πρόκειται για αλλαγή τακτικής, αλλά μάλλον για αναγκαστική επιλογή, καθώς ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι (μετασυνεδριακά) η ζημιά θα ήταν μεγάλη αν στεκόταν απ’ έξω. Δεν πολιτικοποίησε όμως τον αγώνα, δεν έθεσε αιτήματα, πέρα από το ζήτημα της αλληλεγγύης στους απολυμένους και της καταδίκης του λουκέτου στη δημόσια τηλεόραση. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ παραμένουν στο έδαφος της καταγγελίας του μαύρου στην ΕΡΤ και των απολύσεων εργαζομένων. Ο στόχος μιας Δημόσιας Τηλεόρασης ως κοινωνικό αγαθό κρίνεται άνευ ουσίας αφού δεν υπάρχει η λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που λόγω θέσης θα είχε και τη μεγαλύτερη ευθύνη ανατροπής της κατάστασης, εξακολουθεί να κινείται στη λογική του ώριμου φρούτου, των εκλογικών-δημοσκοπικών κερδών, της φθοράς της τρικομματικής. Τα λόγια για να γίνει η ΕΡΤ κέντρο αγώνα δεν υλοποιήθηκαν με πρακτικά μέτρα και πρωτοβουλίες. Η ΕΡΤ δεν θα γίνει «ένα νέο πολυτεχνείο» από το σωματείο της ΠΟΣΠΕΡΤ και το διασωματειακό των ΜΜΕ. Δεν θα προσφέρει πολλά στη συνέχεια του αγώνα το λειψό αίτημα «να ανοίξει η ΕΡΤ». Δεν θα αποδώσει η χαλαρότητα απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το να «αρθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου» (με τη συνδρομή του ΣτΕ) και αμέσως μετά να κατέβει νομοσχέδιο απολύσεων και αναδιάρθρωσης με όρους συγκυβέρνησης, δίνει διέξοδο στο μπλοκάρισμα της τρικομματικής.Η κρίση της ΕΡΤ να γίνει πολιτική κρίση με ραγδαίες αλλαγές.

Χρειάζεται να τεθούν πολιτικοί στόχοι που να οξύνουν την πολιτική κρίση. Να πέσει η χούντα κυβέρνησης-τρόικας. Να ανατραπεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων-απολύσεων. Να οξυνθεί η κρίση της συγκυβέρνησης ή να εξαναγκαστούν Βενιζέλος και Κουβέλης σε ολικό εξευτελισμό γυρνώντας άμεσα, με την ουρά στα σκέλια στον Σαμαρά. Αυτή θα ήταν η πολιτική σημασία μιας πρότασης μομφής που εξ αντικειμένου πολιτικοποιεί τον αγώνα στην ΕΡΤ, που θέτει ζήτημα κυβέρνησης υπερβαίνοντας το πλαίσιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, που στέλνει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πίσω στο μαντρί της ΝΔ.

Η παθητική παρακολούθηση του θεάτρου σκιών της τρικομματικής δεν βοηθά. Ούτε βοηθά στην υπόθεση της απελευθέρωσης από τα μνημόνια και της ριζικής ανατροπής το να αφήνεις περιθώρια στα υπολείμματα της κεντροαριστεράς, έχοντας το μάτι στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Όλα αυτά πρέπει και μπορούν να υποστηριχθούν πρακτικά. Με οργάνωση της κατάληψης της ΕΡΤ, με συνελεύσεις και εκδηλώσεις γύρω από τα θέματα που να ανοίγουν την ατζέντα, όπως της δημοκρατίας, της φτώχειας, των δημόσιων αγαθών, της παιδείας, της υγείας. Μπορούν να υποστηριχθούν εικόνες από το μέλλον μιας δημόσιας τηλεόρασης στην υπηρεσία των λαικών αγώνων.

Οι μέρες που παρακολουθούμε την ελεύθερη ΕΡΤ, αποδεικνύουν ότι υπάρχει και μια άλλη τηλεόραση, με πολλά περιθώρια βελτιώσεων.Ο άλλος δρόμος είναι η εκλογική και κομματική κεφαλαιοποίηση. Το ερώτημα -ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν είναι αν έχει τις οργανωτικές δυνατότητες να κινητοποιήσει μάζες, να οργανώσει τον λαϊκό ξεσηκωμό και να ρίξει την κυβέρνηση, ανοίγοντας δρόμους για μια σύγκρουση και αποδέσμευση από την τρόικα. Τέτοιες δυνατότητες, ως κόμμα με χαλαρούς – εκλογικούς δεσμούς με το λαό, μπορεί και να μην έχει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν κινείται κανείς σε αυτή την κατεύθυνση. «Χρησιμοποιείται» η αυθόρμητη λαϊκή κινητοποίηση για να μπουν όλα στο εκλογικό τσουβάλι και σε μια μελλοντική ομαλή μετάβαση χωρίς σαφείς δεσμεύσεις και στόχους. Θα μπορούσε να συμβεί το ανάποδο: να χρησιμοποιείται το 27% για την οργάνωση, όξυνση, πολιτικοποίηση του αγώνα, με διαρκή πάλη για μετασχηματισμό των λαϊκών συνειδήσεων.

Το αν λοιπόν θα υπάρξουν κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά όπλα έχει να κάνει με αυτή την κατεύθυνση. Επιβάλλεις εξελίξεις ενεργοποιώντας και πολιτικοποιώντας το λαό, ή αναμένεις τη φθορά του αντιπάλου;Άλλες δυνάμεις επιμένουν να στενεύουν το θέμα σε μια υπόθεση αποκλειστικά του εργατικού κινήματος και των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε μια πεπατημένη τακτική (κάλεσμα για επόμενη γενική απεργία). Αυτή η κατεύθυνση θα βρει αντικειμενικά το όριό της στην εκχώρηση του πολιτικού αγώνα σε δομές που όχι απλά δεν τον αντιλαμβάνονται αλλά στέκονται απέναντι (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστική γραφειοκρατία).

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάθεση στις συνδικαλιστικές δυνάμεις των δημοσιογράφων ή των εργαζομένων της ΕΡΤ. Και όσο απουσιάζει η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να πιέσει, προς το παρόν, να εμποδίσει «κωλοτούμπες» και να τροφοδοτήσει εξελίξεις είναι η μαζική παρουσία και ενεργοποίηση του λαού, κάθε μέρα στην ΕΡΤ και ειδικά μετά τη Δευτέρα, όταν οι τρεις συνεταίροι της χρεοκοπίας επιχειρήσουν την έξοδο από το αδιέξοδό τους!Ο λαός θα ξεσηκωθεί «για το αυτονόητο».

Η αριστερά οφείλει αντλώντας από την πράξη και την πραγματική κίνηση του κόσμου, να πολιτικοποιεί και να δίνει αυτοπεποίθηση, σάρκα και οστά σε ένα πολιτικό ρεύμα ρήξεων, ανατροπών και διεξόδου, δημοκρατίας και ανεξαρτησίας, με αναπόφευκτη τη σύγκρουση με την τρόικα γενικά και την ΕΕ ειδικότερα.

 

http://antapocrisis.gr/

Explore posts in the same categories: Ανακοινώσεις, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ετικέτες: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: