Η άμεση λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας και της Ευρώπης

amesi lysi

Η ιστοσελίδα μας www.tometopo.gr/  φιλοξενεί σήμερα το άρθρο του Γιώργου Οικονομίδη, ενός επιστήμονα που έχει αφιερώσει πολλές δυνάμεις στη μελέτη της δυνατότητας των κοινωνιών να λειτουργούν αποκλειστικά σχεδόν με λογιστικό χρήμα, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα συμβατικά χαρτονομίσματα. Οι απόψεις φαίνονται αιρετικές, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά για το Σχέδιο Β μπορεί να συμβάλλουν στην υπέρβαση πολλών δυσκολιών που έχουν σχέση με το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να τυπωθούν τα νέα χαρτονομίσματα που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά με το ευρώ.

του Γιώργου Οικονομίδη*

«Ας φανταστούμε ότι – μετά από όλες τις απαραίτητες νομοθετικές διαδικασίες από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα – από 1-1-2014 καταργούνται τα 500ευρα και τα 200ευρα, από 1-7-2014 καταργούνται τα 100ευρα και τα 50ευρα και από 1-1-2015 καταργούνται τα 20ευρα και τα 10ευρα και κυκλοφορεί (αν κριθεί απαραίτητο αλλιώς καταργείται πλήρως και αυτό) 5ευρο κέρμα. Η χρονική κλιμάκωση θα εξυπηρετήσει την σταδιακή προσαρμογή του κοινού και την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραιτήτων μηχανημάτων και συνδέσεων. Θα δώσει επίσης τον χρόνο κατάθεσης στις Τράπεζες όλου του κυκλοφορόντος χρήματος (χωρίς αντικίνητρα «πόθεν έσχες» κλπ αφού το τελικό όφελος θα είναι πολλαπλάσιο).

Όλες επομένως οι συναλλαγές πλην των πολύ μικρής αξίας διενεργούνται στο εξής μέσω καρτών – πιστωτικών είτε χρεωστικών – ή και μέσω internet ή mobilebanking.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  

Πλήρης εποπτεία του δημοσίου επί του συνόλου του ΑΕΠ και όλου τουü τζίρου κάθε οικονομικού προσώπου και επομένως κάλυψη του συνόλου της φορολογικής βάσης για κάθε είδους φόρο άμεσο ή έμμεσο.   Επομένως δημοσιονομική εξυγίανση αφ’ ενός λόγω αύξησης του ΑΕΠ αλλάü και κυρίως λόγω αύξησης των κρατικών εσόδων σε ανέλπιστο άλλως βαθμό.   Δυνατότητα άρα μείωσης των φορολογικών συντελεστών –ειδικά καιü κυρίως των εμμέσων φόρων – και άρα περαιτέρω ενίσχυσης της ανάπτυξης.

ΕΜΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ίσως και σημαντικότερα !)  

Εξάλειψη του εγκλήματος – και κυρίως του οργανωμένου αφού itwon’tvpay !. Απομένουν πλέον μόνον εγκλήματα τιμής, μίσους, κλπ.   Δεν υπάρχει δυνατότητα απόληψης κέρδους και άρα ούτε έδαφος γιαv εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, trafficking, ούτε και για λαθρομετανάστευση! Ούτε καν για παράνομο τζόγο !   Τεράστια επομένως ωφέλεια της κοινωνίας με την αφαίρεσηv οποιουδήποτε κινδύνου ληστειών, διαρρήξεων, κλοπών, απαγωγών κλπ., αλλά και δωροδοκιών, διαφθοράς, εκβιασμών κλπ   Αντίστοιχη απελευθέρωση κοινωνικών δυνατοτήτων του κράτους λόγωv εξαιρετικής μείωσης αντικειμένου από σειρά υπηρεσιών (δικαστήρια, αστυνομία, φυλακές κλπ).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΟΥΝ : «ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ»

Μέχρι τώρα δεν γίνονταν επειδή δεν υπήρχε η τεχνολογία. Τώρα που υπάρχει μπορούμε άμεσα να το εφαρμόσουμε.Επίσης το ήδη εφαρμοζόμενο σύστημα άϋλων τίτλων για τις μετοχές καθώς και των συμβολαίων – υποθηκοφυλακείων – κτηματολογίου κλπ για τα ακίνητα, αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η εξάλειψη του βίαιου εγκλήματος που σχετίζεται με αξίες εφ΄ όσον αυτές δεν είναι άμεσα απτές και φορητές. Αποτελεί άλλο ζήτημα η πιθανότητα απάτης που πάντως δεν εμπεριέχει βία και ό,τι αυτή σημαίνει.

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Η διατήρησή τους (με κέρματα) εξυπηρετεί τις μικρές κινήσεις του πληθυσμού (εφημερίδα, ψωμί, παγκάρι εκκλησίας, ελεημοσύνη κλπ ) που λογικά θα ήταν άβολο να απαιτούν οποιαδήποτε διαδικασία. Δεν πρόκειται δε προφανώς να διατηρήσει κάποια άξια λόγου εγκληματική δραστηριότητα.

ΤΥΧΟΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΕΝΟΙ:

Μόνον οι ωφελούμενοι από το οργανωμένο έγκλημα θα είναι ισχυρά αντίθετοι σ’ αυτή την εξέλιξη. Οι νυν φοροφυγάδες επίσης θα δυσαρεστηθούν αλλά συνολικά θα απολαύσουν και αυτοί τα ωφελήματα μιας καλύτερης και πλουσιότερης κοινωνίας.Όσοι προβάλουν ζητήματα παρακολούθησης και προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να σκεφθούν ότι το Κράτος και τώρα παρακολουθεί άνετα οποιονδήποτε έχει κάποιο λόγο να το κάνει. Επίσης, ότι μπορούν να ληφθούν πρόνοιες απορρήτου διαφόρων στοιχείων των συναλλαγών πέραν των καθαρά φορολογικού ενδιαφέροντος, με τον ίδιο τρόπο που και τώρα διασφαλίζεται η μυστικότητα των διαφόρων κωδικών μας στοinternet ή mobilebanking.

ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:

Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και μόνον σε μία χώρα. Ιδανικά όμως η εφαρμογή του νέου συστήματος σε όλες τις χώρες του Ευρώ μπορεί να αποτελέσει μια καταλυτικά προωθητική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα λειτουργήσει καλύτερα οικονομικά και θα λύσει οριστικά και ήπια (!) και το θέμα της λαθρομετανάστευσης αφού μόνον νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να συναλλάσσονται και επομένως δεν θα υπάρχει κίνητρο εισροής άλλων.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Η πρόταση δεν θίγει το καπιταλιστικό σύστημα. Μπορεί να συνεχισθεί η λειτουργία του αδιατάρακτα, και δη με εξασφάλιση εξαιρετικά αυξημένης ρευστότητας για τις Τράπεζες αφού όλο το κυκλοφορούν χρήμα θα κατευθυνθεί σε αυτές ! Οι Τράπεζες θα ωφεληθούν και με την εξοικονόμηση κόστους φύλαξης, χρηματαποστολών κλπ.

ΤΥΧΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:

Είναι δυνατή η διεξαγωγή τυχόν απαραίτητων σε «μετρητά» διεξαγομένων συναλλαγών (μυστικά κονδύλια Υπ. Εξωτερικών και Πρωθυπουργού) με τον κρατικό χρυσό, ή με ξένο συνάλλαγμα».

 ……………………………..

*O Γιώργος Οικονομίδης είναι πολιτικός μηχανικός

………………………………

Πηγή:

http://www.tometopo.gr/home/ideas/1527

Explore posts in the same categories: Οικονομία

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: