Γιατί η κυβέρνηση του ΑΑΔ Μετώπου δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ

1

 Η γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ σήμερα οδηγεί το καράβι στα βράχια, δεν μπορεί να απαντήσει στα καθημερινά προβλήματα. Μεταφέρει μεταφυσικά την λύση τον προβλημάτων στο Σοσιαλιστικό μέλλον, αρνείται οποιαδήποτε γέφυρα που συνδέει την αντικειμενική πραγματικότητα του σήμερα με την Σοσιαλιστική προοπτική. Αποτέλεσμα είναι να απομακρύνεται από τις αγωνίες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η αδυναμία αυτή του ΚΚΕ εκ των πραγμάτων οδηγεί την μεγάλη πλειοψηφία του λαού στην αγκαλιά της διαχείρισης , του μικρότερου κακού

Πηγή:Εργατικός Αγώνας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την κυβέρνηση της αριστεράς κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως η διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται διάφορες εκκλήσεις και προτάσεις από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, ώστε το ίδιο να συνταχθεί στην προσπάθεια συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ από την άλλη, απορρίπτει την συμμέτοχη σε κυβέρνηση της αριστεράς σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σωστά πράττει. Το προβληματικό όμως είναι ότι η ηγεσία του KKE με τις «νέες» επεξεργασίες δεν απορρίπτει μόνο την συμμετοχή ή την στήριξη μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σωστό, αλλά απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή, οποιαδήποτε στήριξη, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, θεωρώντας ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τραβήξει προς τα μπρός ,δηλαδή προς την Σοσιαλιστική προοπτική. Αυτό πλέον φαίνεται ότι αποτελεί για το ΚΚΕ θέση αρχής.

Έχω την γνώμη ότι και οι επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι λαθεμένες και δεν απαντούν στη ουσία της εξέλιξης της ταξικής πάλης. Αν θέλουμε να εξηγήσουμε και να προσεγγίσουμε την πορεία προς την Σοσιαλιστική προοπτική, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να απορρίψουμε και τις δύο απόψεις οι οποίες έχουν βασικά κενά επεξεργασιών. Βέβαια οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων, από την δικιά τους μεριά προσπαθούν να στριμώξουν την αντίθετη άποψη, βρίσκοντας τεχνάσματα και ρηχά επιχειρήματα. Όμως αυτά τα επιχειρήματα ούτε πείθουν ούτε απαντούν στις αγωνίες και στα αδιέξοδα της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.

Η λαθεμένη προσέγγιση που υπάρχει από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ για τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης της αριστεράς ξεκινάει καταρχήν από το ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει το εγχείρημα αυτό μην παίρνοντας υπόψη το τι ακριβώς έχει να λύσει μια τέτοια κυβέρνηση. Για να υπάρξει φιλολαϊκή έξοδος με Σοσιαλιστική προοπτική θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα. Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος, ή έστω να υπάρξουν κάποιες κατακτήσεις, όταν μια κυβέρνηση δεν έχει σαφή πρόγραμμα ρήξης με την ΕΕ και τα μονοπώλια; Όταν αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν; Αν δεν απαντηθεί αυτό το ζήτημα από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ τότε η κυβέρνηση που ο ίδιος προβάλει δεν θα μπορέσει να δώσει καμία ουσιαστική λύση, γρήγορα θα φθαρεί και θα ανατραπεί προκαλώντας μεγαλύτερη απογοήτευση στην λαό. Η προγραμματικές θέσεις ενός κόμματος είτε αυτό είναι στην αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο όταν το κόμμα διεκδικεί την κυβέρνηση, είναι βασικό εργαλείο το οποίο διασφαλίζει έως ένα βαθμό την σύνδεση του Κόμματος με τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του δεν έχει απεμπολήσει την φιλοενωσιακή του φυσιογνωμία, δεν έχει προκαλέσει ρήξη με την λογική της διαχείρισης, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό γίνεται όλο ένα και πιο αισθητό, λόγο των βασικών κατευθυντήριων γραμμών της ηγεσίας.

Κομβικό σημείο για μια κυβέρνηση και πολύ περισσότερο αν αυτή θα μπορέσει να δώσει λύση προς όφελος της εργατικής τάξης και να ανοίξει ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό είναι η θέση που έχει ο πολιτικός φορέας της για την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το αίτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους αποτελεί τον βασικό άξονα τον οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτει. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβαίνει στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής καμιά προσπάθεια διεξόδου προς όφελος του λαού δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Δεύτερος παράγοντας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα είναι ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει οποιοδήποτε φιλολαϊκό μέτρο χωρίς να έχει την στήριξη του λαού. Η στήριξη του εργατικού λαϊκού κινήματος δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με την εκλογική νίκη. Η στήριξη προϋποθέτει μια μακροχρόνια διαδικασία. Προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εργατικού-λαικού κινήματος που με ενιαίους όρους και συγκροτημένο θα προχωράει μπροστά, θα οξύνει την ταξική πάλη, θα βάζει γερά πόδια μέσα στην κοινωνία, αποτελώντας ισχυρό ρυθμιστή των εξελίξεων. Τέτοιο πράγμα δεν έχει συγκροτηθεί, οπότε η κυβερνητική εξουσία που θα προκύψει αντικειμενικά θα είναι αποκομμένη από το ίδιο το λαϊκό κίνημα.

Αν νομίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορέσει να πάρει φιλολαϊκά μέτρα και η αστική τάξη ντόπια και ξένη καθώς και ολόκληρη η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία ΕΕ, ΔΝΤ ΝΑΤΟ ΗΠΑ κτλ θα κάνει πίσω και θα προσφέρει στον Ελληνικό λαό λύσεις στα προβλήματα του, τότε το μόνο που καταφέρνει είναι να σπέρνει αυταπάτες που αργά η γρήγορα θα αποκαλυφτούν.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά της κυβέρνησης της Αριστεράς που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και το ενδεχόμενο της κυβέρνησης του ΑΑΔ Μετώπου. Το ΑΑΔΜ στηρίζεται στην διαλεκτική σχέση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Το πρόγραμμα του Μετώπου Θα ξεκινάει και θα στηρίζεται από το εργατικό λαϊκό κίνημα, ταυτόχρονα θα προωθείται από τις πολιτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να βάλουν πλάτη για μια άλλη προοπτική έξω από τα πλαίσια των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ καθοριζόταν ξεκάθαρα ότι κατά την διάρκεια της πορείας της ταξικής πάλης, και όταν το Μέτωπο θα έχει συγκροτηθεί θα ανοίγονται δύο πιθανοί δρόμοι. Ο ένας αφορά την περίοδο που η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει και την Επαναστατική Κυβέρνηση του Μετώπου θα την χωρίζει μικρή απόσταση από την δικτατορία του προλεταριάτου και ο δεύτερος δρόμος ο οποίος αφορά μια πιο μακρόχρονη περίοδο όπου δεν υπάρχει ακόμα επαναστατική κατάσταση, αλλά βαθειά όξυνση της ταξικής πάλης, μεγάλη φθορά των αστικών κομμάτων ώστε να προκύψει κυβέρνηση Αντιιμπεριαλιστικών-Αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο.

Στόχος αυτής της κυβέρνησης θα είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που συγκρούεται με τις βασικές επιλογές της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Βασικοί προγραμματικοί στόχοι σήμερα θα μπορούσαν να είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, η εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. ένα τέτοιο Μέτωπο θα ήταν πραγματικά ελπιδοφόρο και η κυβέρνηση του πραγματικά φιλολαϊκή. Στόχος της κυβέρνησης αυτής θα είναι να κινητοποιεί τον λαό και τις ριζοσπαστικές δυνάμεις ώστε προχωρήσει στο ξέσπασμα της επαναστατικής κατάστασης και την νίκη των επαναστατικών δυνάμεων.

Αυτό τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε ούτε μπορεί να τον ακολουθήσει.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τον δρόμο αυτόν τον έχει αρνηθεί και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ. Η ίδια κάνει ένα άλμα στο κενό. Η γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ σήμερα οδηγεί το καράβι στα βράχια, δεν μπορεί να απαντήσει στα καθημερινά προβλήματα. Μεταφέρει μεταφυσικά την λύση τον προβλημάτων στο Σοσιαλιστικό μέλλον, αρνείται οποιαδήποτε γέφυρα που συνδέει την αντικειμενική πραγματικότητα του σήμερα με την Σοσιαλιστική προοπτική. Αποτέλεσμα είναι να απομακρύνεται από τις αγωνίες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η αδυναμία αυτή του ΚΚΕ εκ των πραγμάτων οδηγεί την μεγάλη πλειοψηφία του λαού στην αγκαλιά της διαχείρισης , του μικρότερου κακού . Ξέρουμε όμως και έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον του ΚΚΕ. Οι καθημερινοί αγωνιστές, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες δεν θα αφήσουν αυτό να συμβεί. Γιατί αυτοί τελικά αποτελούν τον βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων.

Μάνος Ελευθεριώτης

 

http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php
Explore posts in the same categories: Ιδεολογική πάλη

Ετικέτες: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: