Προετοιμασίες ….

Πηγή: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οιωνός εξελίξεων για τις ελληνικές τράπεζες, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σημαντικές κινήσεις που γίνονται στα Βαλκάνια κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με τις 4 μεγάλες τράπεζες να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη συνένωση των θυγατρικών και των δικτύων τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το project τρέχει επικεφαλής μεγάλης τράπεζας, στον οποίο ουσιαστικά ανήκει και η ιδέα, ενώ σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες οι 3 τράπεζες (ΕΤΕ, EFG Eurobank και Πειραιώς) έχουν, κατ’ αρχήν, συμφωνήσει για τη συνένωση του δικτύου σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Σκόπια, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση της Alpha Bank, η οποία εμφανίζεται ελαφρώς διστακτική σε μια τέτοια κίνηση.

Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, προάγγελος μελλοντικών συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών, κάτι το οποίο έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους η Τρόικα, αλλά πλέον απαιτεί και η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Θυμίζουμε ότι η Τρόικα, αλλά ακόμη και ο ίδιος ο Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, με δηλώσεις τους, έχουν ζητήσει ξεκάθαρα από τις ελληνικές τράπεζες να συγχωνευτούν. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου ένα μήνα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντζιο είχε δηλώσει ότι με βάση τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να μείνουν το πολύ 2 με 3 μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της «Νέας Ευρώπης» (Βαλκάνια) υπολογίζεται περίπου στο 32%. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έχει συνολικά 500 καταστήματα και απασχολεί 5.500 άτομα προσωπικό σε Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια. Παράλληλα, η EFG Eurobank έχει δίκτυο 570 καταστημάτων, στις χώρες της Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρία, με το προσωπικό να υπολογίζεται περίπου στα 6.500 άτομα. Επίσης, 370 είναι τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, με το σύνολο του προσωπικού, στα 3.300 άτομα. Τέλος, σημαντική είναι και η παρουσία της Alpha Bank, με 4.000 εργαζόμενους και 380 υποκαταστήματα σε Ρουμανία, Αλβανία, Σκόπια και Σερβία.

 

 http://protovouliapeiraios.blogspot.gr/2012/06/blog-post_08.html

Explore posts in the same categories: Αριστερά, Οικονομική κρίση, Πολιτική, Συνδικάτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: